Η υποψήφια Περιφερειάρχης με την Ανυπότακτη Αττική,  Μαριάνα Τσίχλη απαντά στις ερωτήσεις του aftodioikisi.gr

Η υποψήφια Περιφερειάρχης με την Ανυπότακτη Αττική, Μαριάνα Τσίχλη απαντά στις ερωτήσεις του aftodioikisi.gr

-Η κακοκαιρία Daniel, πέραν των βιβλικών καταστροφών που προκάλεσε στη Θεσσαλία, ανέδειξε μια σειρά προβλημάτων με τις αρμοδιότητες μεταξύ δήμων και Περιφέρειας, ενώ σε ορισμένα ζητήματα διαφάνηκε και έντονη αμηχανία του κεντρικού κράτους. Είναι η Αττική θωρακισμένη αντιπλημμυρικά; Υπάρχουν σχετικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί; Χρειάζονται και νέα έργα σε αυτόν τον τομέα;

«Η Αττική είναι εντελώς αθωράκιστη αντιπλημμυρικά. Σύμφωνα με μελέτες που κρύφτηκαν στα συρτάρια, αν υπερχειλίσει ο Ιλισός και ο Κηφισός, θα πλημμυρίσουν τα πάντα, από το Παλαιό Φάληρο έως τον Πειραιά. Ωστόσο, η Περιφέρεια έχει να επιδείξει μηδενικό έργο. Δεν υπάρχει συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, ενώ και τα λίγα έργα που υπάρχουν δεν προχωρούν. Δεν είναι απλώς θέμα αδιαφορίας. Οι προτεραιότητές τους είναι εντελώς διαφορετικές, αφού μόλις το 3% του προϋπολογισμού αφορά σε αντιπλημμυρικά. Το χάος των αρμοδιοτήτων αξιοποιείται ώστε, την κρίσιμη ώρα, όλοι να μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες.

Η αντιπλημμυρική προστασία απαιτεί άλλον προσανατολισμό, για τον οποίο υπάρχει συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας, αλλά πλήρης απροθυμία από κυβέρνηση και Περιφέρεια, όπου τον σχεδιασμό τον κάνουν οι μεγαλοεργολάβοι: μεγάλα έργα ορεινής υδρονομίας με την ανάσχεση της ροής των υδάτων στους ορεινούς όγκους, να σταματήσει το χρόνιο μπάζωμα και οι εγκιβωτισμοί των ρεμάτων της Αττικής, ο άναρχος πολεοδομικός σχεδιασμός που καταπατά τη φυσική τους κοίτη. Παρότι η αποκάλυψη των ρεμάτων θεωρείται βέλτιστη πρακτική, εξακολουθούν οι προσπάθειες να μπαζωθούν η Πικροδάφνη, ο Ποδονίφτης, το Μέγα Ρέμα Ραφήνας, ο Ερασίνος και σχεδόν το σύνολο των ποταμιών και των ρεμάτων της Αττικής. Χρειάζονται, ακόμα, άμεσα έργα στις καμένες περιοχές, γιατί οι μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφουν την φυσική θωράκιση.

Οι κάτοικοι πρέπει να διεκδικήσουν τέτοια έργα στις περιφερειακές διοικήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα που τις στηρίζουν, για έργα άχρηστα και αντιπεριβαλλοντικά, όπως είδαμε και στη Θεσσαλία με το πάρτυ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ μετά τον Ιανό».

-Σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η απερχόμενη διοίκηση Πατούλη δέχθηκε αρκετές αιτιάσεις για τις δημοσιονομικές επιλογές της. Πώς σκοπεύετε να εξορθολογήσετε τα οικονομικά δεδομένα της περιφέρειας; Πού προτίθεστε να κατευθύνετε τους μεγάλους πόρους που λαμβάνει η περιφέρεια την επόμενη πενταετία;

«Η διοίκηση Πατούλη διακρίθηκε για την αδιαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών της Περιφέρειας, με σωρεία απευθείας αναθέσεων. Προκλητικοί είναι και οι σκοποί στους οποίους κατευθύνθηκαν τα χρήματα της Περιφέρειας. Τεράστια ποσά για δημοσιοσχετίστικες εκδηλώσεις και φιέστες, αντίστοιχα των ποσών που διατέθηκαν για αντιπλημμυρικά. Οι πόροι της Περιφέρειας δεν είναι για να οικοδομεί η εκάστοτε διοίκηση σύστημα συμφερόντων στήριξης, ή για να χαρίζονται εκατομμύρια σε εργολαβίες έργων βιτρίνας.

Η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ πρέπει να διεκδικήσουν τους πόρους που δεν αποδίδονται εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση, παρότι έχουν ήδη πληρωθεί από τους πολίτες μέσω φορολογίας και τελών. Για να μην εξαρτώνται πλήρως από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προωθούν κατευθύνσεις ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Πρέπει, επίσης, να διεκδικήσουν να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υπό τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Ο προσανατολισμός του προϋπολογισμού πρέπει να είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε ζωτικά πεδία: τις μεγάλες υποδομές, την πολιτική προστασία, τη διαχείριση των απορριμμάτων,  την προστασία του περιβάλλοντος, τη φροντίδα των ελεύθερων χώρων, τις μεγάλες κυκλοφοριακές μελέτες. Για κοινωνικές υπηρεσίες, όπως προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, παροχή υποστήριξης σε πολίτες της Αττικής που απειλούνται με έξωση από πλειστηριασμούς, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, επαρκή σίτιση, θέρμανση και πλήρη κάλυψη της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία της Αττικής».

-Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Αττικής είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής έχει πάρει διαδοχικές παρατάσεις. Τι θα κάνετε επ’ αυτού; Ποιες τοποθεσίες προκρίνετε για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ; Και επιπλέον, πρέπει να επιλεγούν και άλλες, νέες, μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων πέραν της ταφής;

«Εδώ και χρόνια, όχι απλά δεν δίνονται λύσεις, αλλά, αντίθετα, το τερατούργημα της Φυλής επεκτείνεται, ενώ προχωρούν ή σχεδιάζονται μονάδες καθ’ ομοίωσίν του, όπως στο Γραμματικό ή στο Σχιστό. Η πολιτική της Περιφέρειας βασίζεται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με συμβάσεις ΣΔΙΤ και συγκεντρωτικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προωθεί επιπλέον την καύση, μια επικίνδυνη πρακτική, με τα γνωστά αποτελέσματα στο Βόλο για την ατμόσφαιρα και την ποιότητα ζωής. Αυτές οι πολιτικές είναι δώρο για τους εργολάβους των σκουπιδιών, συνεπάγονται υψηλά κόστη που πληρώνουν οι πολίτες και έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως για τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, που υποβαθμίζονται διαρκώς.

Είναι επιτακτικό να τεθούν οι άξονες της πρόληψης και της αποκέντρωσης. Να κλείσει η ΟΕΔΑ της Φυλής με προγραμματισμό άμεσης περιβαλλοντικής αποκατάστασης, να σχεδιαστούν αποκεντρωμένες, δημόσιες, δημοτικές και διαδημοτικές, υποδομές, με έμφαση στην πρόληψη και εφαρμογή του κύκλου – διαχωρισμός στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, περαιτέρω επεξεργασία, ταφή υπολειμμάτων. Αποκέντρωση και σχεδιασμός για μικρές τοπικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης που θα βασίζεται στην αρχή της ισότιμης κατανομής του βάρους των απορριμμάτων».

-Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και προϊόντος του χρόνου, τόσο τα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και οι πυρκαγιές θα εντείνονται. Τι θα κάνετε με το ζήτημα της πυροπροαστίας και τις αντιπυρικές ζώνες; Ποιο το πλάνο σας για τις αναδασώσεις και πώς θα αποφευχθούν οι καταπατήσεις των καμένων εκτάσεων στην Αττική γη;

«Η Αττική κινδυνεύει με ερημοποίηση μετά τις συνεχείς καταστροφικές πυρκαγιές. Γι’ αυτές τις καταστροφές υπάρχουν υπεύθυνοι, που έχουν αφήσει την πυροπροστασία διαλυμένη. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, ενιαία υπηρεσία δασικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Σοβαρός και έγκαιρος σχεδιασμός, όχι όπως έγινε φέτος που η Περιφέρεια πραγματοποίησε διαγωνισμό για πυροσβεστικά μέσα τον Ιούλιο, στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου! Χρειάζεται διεκδικητική Περιφέρεια που δεν θα καλύπτει την κεντρική κυβέρνηση και δεν θα γίνεται συνένοχη, αλλά θα απαιτεί μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Ως προς την αποκατάσταση, το μεγάλο στοίχημα είναι να μην βρίσκουμε στη θέση δασών ή περιαστικού πρασίνου, τουριστικά μεγαθήρια, νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις των ενεργειακών κολοσσών, όπως επιχειρείται να συμβεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις στα Γεράνεια. Πρέπει να απαγορευθεί κάθε βιομηχανική και άλλη ανθρωπογενής χρήση στα καμένα πλην των αναδασώσεων, για την πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων. Να αφεθούν οι περιοχές που κάηκαν ελεύθερες για να γίνει φυσική αναγέννηση όπου είναι εφικτό, και παράλληλα να καταρτιστεί σοβαρό πρόγραμμα αναδασώσεων όπου είναι αναγκαίο».

-Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης που θέτετε για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών;

«Είμαστε αισιόδοξοι πως στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη μπορεί να εκφραστεί ένα ισχυρό ρεύμα που θα διεκδικεί δυναμικά άμεση αλλαγή πορείας στην Αττική. Σε αυτές τις κάλπες πρέπει να αποδοκιμαστεί μαζικά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με κυνικό τρόπο προχωράει στη διάλυση των κοινωνικών κεκτημένων και στην επιβολή ενός ανελέητου νεοφιλελεύθερου προγράμματος. Είναι ορατή η πρόθεση της κυβέρνησης να εκλεγούν περιφερειάρχες- απόλυτοι δορυφόροι της πολιτικής της. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να αποδοκιμαστεί εκλογικά η κυβέρνηση και να μην επιτρέψουμε μια Περιφέρεια – κυβερνητικό ακόλουθο, με τους πολίτες αποκλεισμένους. Χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο αγωνιστικής αντιπολίτευσης, που μάχεται στο πλάι της κοινωνίας. Αυτή τη φωνή θέλουμε να εκφράσουμε.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση δυνάμεων της αγωνιστικής αριστεράς που προχωράει με στίγμα ενότητας και συνεργασιών, μπορεί να τονώσει ευρύτερα τους αγώνες και να συμβάλει στη ανασυγκρότηση της αριστεράς συνολικά, σε μια εποχή που χρειάζεται να υπάρξει αντίπαλο δέος από την αριστερά και τους αγώνες απέναντι στην επιθετική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιδιώκουμε, λοιπόν, να είμαστε μέσα στο συμβούλιο η φωνή των εργαζόμενων, των νέων, των πληττόμενων, των γυναικών.

Να δημιουργηθεί ένας ισχυρός φραγμός στους σχεδιασμούς τους, ένας μεγάλος πόλος διεκδίκησης που θα ανοίγει τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου, όπως κάναμε τόσα χρόνια με την παρέμβασή μας στο περιφερειακό συμβούλιο».

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες, το όραμά σας, για την Αττική τα επόμενα πέντε έτη; Ποια φιλοδοξείτε να είναι η εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας εάν εκλεγείτε επικεφαλής της;

«Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να προσανατολιστεί να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας, στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Να υλοποιεί το ρόλο της στην πολιτική προστασία, να παρέχει υποδομές και υπηρεσίες ανακούφισης και στήριξης των πολιτών. Να παράγει έργο για τις γυναίκες, με δομές υποστήριξης και φιλοξενίας σε μια εποχή έξαρσης της έμφυλης βίας, να παρέχει πρόσβαση και ποιότητα ζωής σε ΑμεΑ, να έχει υποστηρικτικό δίχτυ για την πρόσβαση στη περίθαλψη. Μια Περιφέρεια με πράσινο, πάρκα και ελεύθερους χώρους, ελεύθερες παραλίες για τους πολίτες, όχι για τουρισμό πολυτελείας.

Μια Περιφέρεια εντελώς άλλη από αυτό το γιγάντιο, αδιαφανή οργανισμό διανομής δημόσιου χρήματος σε εργολάβους που έχουμε τώρα. Εντελώς άλλη, από τη μετατροπή της σε ένα ακόμη υπερ-υπουργείο της κυβέρνησης όπως αποσκοπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέλουμε μια Αττική για τους κατοίκους της. Και μπορούμε να τη διεκδικήσουμε με ισχυρή φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με ισχυρή Ανυπότακτη Αττική στις 8 Οκτώβρη!».

Πηγή: aftodioikisi.gr