Για μια Περιφέρεια που δεν θα είναι κομμάτι του προβλήματος

Για μια Περιφέρεια που δεν θα είναι κομμάτι του προβλήματος

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική καταστροφή με φονικές πλημμύρες να διαδέχονται τις πυρκαγιές. Κοινό στοιχείο, η παντελής απουσία της κυβέρνησης, αλλά και των αυτοδιοικητικών της δορυφόρων. Η απουσία είναι χρόνια και έχει οδηγήσει στη διάλυση των μηχανισμών δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στην πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων. Απουσία και τη στιγμή των καταστροφών, που αποδεικνύεται τραγική στη Θεσσαλία.

Κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι σπεύδουν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, ο άνεμος, οι βροχοπτώσεις. Η αντίληψή τους για την αξία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του φυσικού πλούτου φαίνεται και στην επιλογή ενός αποτυχημένου Γενικού Γραμματέα και Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ως νέου εκλεκτού για την Περιφέρεια Αττικής. Τον κο Χαρδαλιά βαραίνουν πολιτικές ευθύνες, μεταξύ άλλων, για τη φωτιά του 2021 στην Εύβοια και τις πλημμύρες με 8 νεκρούς, τις πυρκαγιές στα Βίλια και στη Βαρυμπόμπη, τις πλημμύρες του 2020, όταν και πάλι πνίγηκε η Θεσσαλία, τους θανάτους από το κρύο στο χιονιά του 2021. Αλλά και την πανδημία, όταν, με τη χώρα πρώτη σε θανάτους ανά εκ. πληθυσμού, ο ίδιος ανακοίνωνε παράλογους, αντιεπιστημονικούς περιορισμούς, ενώ το ΕΣΥ κατέρρεε. Τώρα, ενώ η χώρα πνίγεται, περιφέρεται στα ΜΜΕ και δηλώνει ανερυθρίαστα ότι θα λύσει σε 20 μήνες το πρόβλημα των πλημμυρών στην Αττική.

Δεν πρόκειται «απλά» για φυσικές καταστροφές. Αλλά για αποτελέσματα μιας πολιτικής που θυσιάζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο βωμό των υπερκερδών της ολιγαρχίας. Καθένας λιγότερος υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας ή πυροσβέστης, κάθε ασυντήρητο εναέριο μέσο, κάθε αντιπλημμυρικό που δεν υλοποιήθηκε, αντιστοιχούν σε μία ακόμα περιττή εξοπλιστική δαπάνη, μία ακόμα φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου, μία ακόμα επιχορήγηση των ΜΜΕ για να παπαγαλίζουν το κυβερνητικό αφήγημα. Και ενώ είτε καιγόμαστε, είτε πνιγόμαστε αβοήθητοι, ο δρόμος ανοίγει για κάθε τύπου «επενδυτές» που φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές, υλοποιούν έργα χωρίς αντιπλημμυρικό σχεδιασμό μπαζώνοντας ποτάμια και ρέματα, τσιμεντώνουν κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου στο βωμό του υπερτουρισμού, με τις ευλογίες και τη συμμετοχή του συστήματος Μητσοτάκη.

Η Περιφέρεια Αττικής, το επόμενο διάστημα θα διαχειριστεί δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων, καθορίζοντας την πολιτική που ασκείται σε πολλά επίπεδα, αλλά και αποτελώντας πόλο έλξης για τα μεγάλα συμφέροντα. Γι’ αυτό και αποδείχθηκε αναλώσιμος ακόμα και ο νυν Περιφερειάρχης, προκειμένου να αντικατασταθεί με πρόσωπο από το στενό κύκλο Μητσοτάκη. Ετοιμάζουν μία πενταετία που, στην Αττική θα εφαρμόζεται, χωρίς καμία «παραφωνία», δηλαδή χωρίς να ακούγεται πουθενά η φωνή των κατοίκων, μια πολιτική ανύπαρκτης κοινωνικής προστασίας, μηδενικού έργου σε κρίσιμες υποδομές, εμπορευματοποίησης ή πλήρους εγκατάλειψης των ελεύθερων χώρων. Ενώ θα διοχετεύεται πακτωλός χρημάτων προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους «φίλους» της κυβέρνησης.

Εμείς θα αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσα και έξω από το Συμβούλιο. Μια Περιφέρεια με επαρκές προσωπικό και μέσα, πολιτική κοινωνικής προστασίας, πρωτοβουλίες στήριξης όσων πέφτουν θύματα πλειστηριασμών, εξώσεων, αποκοπών ρεύματος. Με κοινωνικά χρήσιμα έργα, αντιπλημμυρικά, δασοπροστασίας και πρόληψης, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας. Με μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, με γνώμονα την αποκέντρωση και την ανακύκλωση. Με ελεύθερους, δημόσιους χώρους, συντηρημένα και ασφαλή πάρκα, με ρέματα που δεν θα θάβονται κάτω από τσιμέντο. Με τους πολίτες συμμέτοχους, τα κινήματα και τους φορείς παρόντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα αγωνιστούμε για αξιοπρέπεια, συμμετοχή, αλληλεγγύη, γνωρίζοντας ότι δύναμή μας είναι η φωνή των κατοίκων της Αττικής.

Της Μαριάνας Τσίχλη,  Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Υποψήφια Περιφερειάρχης με την παράταξη «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ»