Άρθρο της υποψήφιας Περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη στην Εφημερίδα των Συντακτών: Δίνουμε φωνή στους πολλούς

Άρθρο της υποψήφιας Περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη στην Εφημερίδα των Συντακτών: Δίνουμε φωνή στους πολλούς

Ποια είναι η πραγματική εικόνα της Αττικής; Στην Περιφέρεια Αττικής ζει το 45% του πληθυσμού της χώρας. Στην Αττική, με επίσημη ανεργία 19,9%, ζουν τουλάχιστον 342.200 άνεργοι. 20,1% του πληθυσμού της Αττικής στερείται βασικά αγαθά, ενώ το ποσοστό συμπολιτών μας σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε 31,1%. Το 69% των αστέγων της Ελλάδας ζει στην Αττική.

Στην Αττική, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανέρχεται σε 2,5 τ.μ., ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ελάχιστο όριο, για να θεωρούνται οι πόλεις βιώσιμες, 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Αυτή η πραγματικότητα για τους κατοίκους της Αττικής έχει αιτία και πολιτικούς υπευθύνους.

Είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας. Η διοίκηση Δούρου απέδειξε ότι αποτελεί τον καλύτερο διαμεσολαβητή των μεγάλων συμφερόντων. Στη διαβόητη «Ριβιέρα», στο λιμάνι του Πειραιά, στην επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Φυλής, στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων της Αττικής.

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν, ενώ τα κρίσιμα προβλήματα της Αττικής (αντιπλημμυρική θωράκιση, πυροπροστασία, πολιτική προστασία, απορρίμματα) παραμένουν άλυτα. Οι συνέπειες αποτυπώθηκαν στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα. Στις ίδιες νεοφιλελεύθερες ράγες κινούνται και οι Πατούλης και Σγουρός.

Οι μνημονιακές δυνάμεις, με όποιο προσωπείο και αν παρουσιάζονται, δεν εκπροσωπούν την κοινωνία και της ανάγκες της και πρέπει να αποδοκιμαστούν. Μπορεί να γίνει αλλιώς, μέσα από τα κινήματα και τους αγώνες της κοινωνίας για ζωή με αξιοπρέπεια.

Η «Ανυπότακτη Αττική» έχει στόχο να οικοδομήσει έναν πόλο αντίστασης που θα εκφράζει όσους και όσες χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους μικροεπαγγελματίες. Αλλά και ένα νέο υπόδειγμα: ενότητας των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, έμφασης στη δημιουργική δύναμη της νεολαίας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.

Διεκδικούμε να έχει η Περιφέρεια Αττικής απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, των δικαιωμάτων στην κατοικία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και προστασία.

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση και την επέκταση των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Για έργα πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικά, προστασίας του φυσικού πλούτου. Για μια φιλική προς το περιβάλλον και τους κατοίκους διαχείριση των απορριμμάτων. Δημιουργούμε ένα ισχυρό μέτωπο για μια Αττική των ανθρώπων της, για τα δικαιώματα των πολλών.

Πηγή: efsyn.gr