Το απύθμενο θράσος του κ. Πατούλη

Το απύθμενο θράσος του κ. Πατούλη

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής έσπευσε να δημοσιεύσει μία απαράδεκτη ανακοίνωση, αμέσως μετά το κάλεσμα φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας για κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Με το γνωστό του ύφος, ο κος Πατούλης δεν είπε ούτε μία λέξη για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την κατεύθυνση της νέας περιφερειακής διοίκησης για τη Φυλή. Πολύ δε περισσότερο, χαρακτήρισε «απειλή» το κάλεσμα σε κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, ο κος Πατούλης, ούτε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά ούτε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είπε ούτε μία λέξη για την πρωτοφανή επιλογή της Ρένας Δούρου να συγκαλέσει το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ μυστικά και κατεπειγόντως την 1η Αυγούστου, μία μόλις ημέρα μετά την αναβολή της συνεδρίασής του, υπό την πίεση της κινητοποίησης φορέων και κατοίκων, για να αποφασίσει νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.

Και δεν είπε ούτε μία λέξη, γιατί η πολιτική του, όπως και η πολιτική της ΝΔ, συγκλίνει απολύτως με τις επιλογές της προηγούμενης περιφερειακής αρχής σε ότι αφορά στη διατήρηση της Φυλής, αλλά και στην διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τα εργολαβικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, η επέκταση της Φυλής, αλλά η πλήρης ιδωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν κοινές επιλογές της απερχόμενης και της νέας περιφερειακής διοίκησης.

Η πολιτική Πατούλη και η πολιτική της ΝΔ όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία κατεύθυνση για μία φιλική προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά αντίθετα, ενισχύει την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ενώ, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει θέμα διεύρυνσης της καύσης.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Δούρου, η παράταξη του κ. Πατούλη δεν πήρε καμία απολύτως πρωτοβουλία για τα απορρίμματα και για το αίσχος της Φυλής. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος περιφερειάρχης δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Μαρούσι.

Εξάλλου, ακόμα και στην προεκλογική περίοδο, ο κος Πατούλης και η παράταξή του δεν έκαναν καμία πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ακόμα και σήμερα, λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, ο νέος περιφερειάρχης, στην ανακοίνωσή του, πέρα από τις καταγγελίες, δεν κάνει ούτε μία συγκεκριμένη αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όσοι λοιπόν είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή στη Φυλή, αλλά και για την διαρκή διακύβευση της υγείας των κατοίκων, ας μην σπεύδουν να κουνήσουν το δάχτυλο σε αυτούς που αγωνίζονται. Όσο για τον χαρακτηρισμό των κινητοποιήσεων ως απειλές, ας είναι βέβαιος ο κος Πατούλης ότι οι αγώνες των κατοίκων και των φορέων, όχι μόνο θα τους χαλάσουν τη φιέστα, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι το οριστικό κλείσιμο της Φυλής.