Η Περιφέρεια Αττικής στα χέρια τίνος;

Η Περιφέρεια Αττικής στα χέρια τίνος;

του Ιορδάνη Χρηστίδη,

υποψήφιου Περιφερειακού Σύμβουλου Βόρειου Τομέα Αθηνών με την Ανυπότακτη Αττική

Σε μερικές μέρες, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αττικής θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποιος (ή και ποια) θα λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα επηρεάζουν τις ζωές μας για την επόμενη πενταετία. Τα πεπραγμένα της Ρένας Δούρου, ωστόσο, όπως και οι «εναλλακτικές» των Πατούλη-Σγουρό, δείχνουν πως οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές επιλογές, απλώς θα συνεχίσει στην γνωστή πεπατημένη οδό μιας διοίκησης που δεν είχε καμία ουσιαστική θέληση να συγκρουστεί υλικά με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι ευρωμνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας στις εκάστοτε περιφέρειες.

Καθώς η περιφέρεια Αττικής φιλοξενεί το 45% του πληθυσμού της χώρας, ο εκλογικός αγώνας για την Αττική λαμβάνει μια άλλη διάσταση και βαρύτητα, ικανής να πυροδοτήσει αγώνες και κινήματα σε μια πληθώρα τομέων και ζητημάτων, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια στενή σχέση με τα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κύριος στόχος της «Ανυπότακτης Αττικής» είναι να αποτελέσει το χώρο συσπείρωσης όλων εκείνων των κινημάτων για το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ζωής, σε μια ανθρώπινη περιφέρεια, όπου τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα έχουν λόγο πάνω στα ζητήματα που μας αφορούν και δεν θα ορίζουν τίποτε απολύτως.

Είναι προφανές για τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που συμμετέχουμε στην «Ανυπότακτη Αττική», πως η διακυβέρνηση Δούρου δεν είχε τίποτα καλό να προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής. Έχοντας απομακρυνθεί από την υπηρεσία των πολλών, εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ-Κυβερνήσεων-Κεφαλαίου, εκχώρησε τα αποθεματικά της περιφέρειας ώστε να πληρωθεί το δημόσιο χρέος, χάρισε εκατομμύρια ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία για την κατασκευή γηπέδου και εμπορικών πάρκων στη Νέα Φιλαδέλθεια σε βάρος των ελεύθερων χώρων και των πνευμόνων πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η τσιμεντούπολή μας. Συγχρηματοδότησε, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, τα τεράστια έργα που είχε σχεδιάσει στην ακτογραμμή του λεκανοπεδίου τεράστιος επιχειρηματικός όμιλος που εκμεταλλεύεται το λιμάνι του Πειραιά, έτοιμη να διευρύνει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της «ανάπτυξης», για λίγους και εκλεκτούς όμως, με τα έργα που σχεδιάζονται στη Μαρίνα Αλίμου, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Εκεί που πραγματικά έλαμψε, όμως, η διακυβέρνηση Δούρου, ήταν στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, ή στην έλλειψη αυτής, όντας εκκωφαντικά απούσα μετά τις τραγωδίες σε Μάνδρα, Κινέττα και Μάτι. Καθώς η Αττική είχε χτυπηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από τέτοιου είδους τραγωδίες, θα περίμενε κάποιος πως μια διακυβέρνηση με ένα αριστερό, τρόπον τινά, προσωπείο θα προέβαινε σε κάποια μέτρα απαραίτητα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια συμβάντα. Δυστυχώς, όλοι όσοι ήταν αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο, έπεσαν πάρα πολύ έξω. Δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα, τα ρέματα συνέχισαν να παραμένουν μπαζωμένα, ενώ το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στην πόλη της Μάνδρας δόθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία. Στη δε περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι, δεν είχε υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός δασοπροστασίας, δεν είχε εκπονηθεί κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, το αυτοδιοικητικό προσωπικό είχε παραμείνει ανεκπαίδευτο για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην περιοχή. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το περιστατικό, ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ώστε να μην επαναληφθεί και να αποφευχθεί μια τραγωδία τέτοιου βεληνεκούς.

Γνωρίζουμε πως μια ενδεχόμενη αναρρίχηση στη διοίκηση της περιφέρειας ενός εκ των Πατούλη-Σγουρού, δεν πρόκειται να έχει καμία θετική εξέλιξη για τη ζωή των κατοίκων της Αττικής. Όντας αμφότεροι εκπρόσωποι των δυο, εκ των τριών, μεγαλύτερων μνημονιακών κομμάτων της χώρας, είναι σχεδόν νομοτελειακά βέβαιο πως οι όροι ζωής μας στην Αττική θα επιδεινωθούν.

Με αυτά τα δεδομένα εν όψει της εκλογικής μάχης για την Περιφέρεια Αττικής στις 26 Μαΐου, η «Ανυπότακτη Αττική» θα επιχειρήσει να μπει με τους καλύτερους δυνατούς όρους μάχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο ενάντια σε όποια διοίκηση προκύψει από την κάλπη, όσο και ενάντια στα φασιστικά και φασίζοντα μορφώματα της Χρυσής Αυγής και της Δημιουργίας Ξανά, ώστε να αποτελέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένας χώρος παρέμβασης της ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς, ένα σημείο φωνής και έκφρασης κάθε κινήματος που θα αντιτίθεται στη σύγχρονη ευρωενωσιακή και μνημονιακή βαρβαρότητα και μιζέρια!

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις με τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, στόχος μας είναι να μπλοκάρουμε από κοινού, μαζί, κάθε νομοθέτημα και κάθε μέτρο που δεν θα είναι προς όφελος των κάθε λογής καταπιεσμένων εντός της Αττικής. Για να αποτελέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο έναν χώρο ρήξης και ανατροπής με τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου, σκοπεύουμε στο να «χτυπούν όλα τα σφυριά μαζί», και ας βαδίζουμε χώρια!

Στις 26 του Μάη λοιπόν, ψηφίζουμε αγωνιστικά, ψηφίζουμε ανυπότακτα, ψηφίζουμε αγωνιστικά και επαναστατικά!

Ιορδάνης Χρηστίδης
υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Ανυπότακτη Αττική στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

πηγή: brigada.gr