Δελτίο Τύπου: Το μέλλον της Ραφήνας να χτιστεί με άξονα τις ανάγκες των κατοίκων!

Δελτίο Τύπου: Το μέλλον της Ραφήνας να χτιστεί με άξονα τις ανάγκες των κατοίκων!

Διεκδικούμε στήριξη των πληγέντων και έργα για ποιότητα ζωής, συμβατά με το περιβάλλον.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου αντιπροσωπεία της Ανυπότακτης Αττικής παρευρέθηκε στο debate που διεξήχθη μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων Ραφήνας-Πικερμίου με πρωτοβουλία του εξωραϊστικού συλλόγου «ΝΗΡΕΑΣ Ραφήνας». Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι παρουσίασαν τις θέσεις τους και συζήτησαν σχετικά ιδίως με το μέλλον της παραλίας «Μαρίκες» και της ευρύτερης περιοχής Νηρέα-Πρωτέα – Ορειχαλκουργών, τη δυνατότητα συμβίωσης πόλης και λιμανιού, το πως θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σε Ραφήνα και Πικέρμι, τα προγραμματισμένα έργα υποδομής και πως θα εξελιχθεί η καθημερινότητα των πολιτών (πολιτιστικές δραστηριότητες, πυροπροστασία, αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, παράλιο μέτωπο κλπ.).

Με την σύμπλευση του νυν Δημάρχου και τη συμφωνία των υποψήφιων Δημάρχων που υποστηρίζονται από τα μνημονιακά κόμματα, ο «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας» σχεδιάζει την επέκταση του λιμανιού (το οποίο προβλέπεται να φτάνει μέχρι το Μπλε Λιμανάκι) και τον πολλαπλασιασμό των πλοίων που αγκυροβολούν σε αυτό, με αποτέλεσμα αυξημένη όχληση, τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, σε μια περιοχή που ήδη επιβαρύνεται, λόγω και της εγγύτητας του αεροδρομίου. Επίσης, σχεδιάζονται ογκώδη οδικά έργα και συγκοινωνιακοί κόμβοι, όπως ειδικότερα η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα και ίσως το λιμάνι. Τα έργα αυτά αν και υπόσχονται την εξυπηρέτηση του κυκλοφοριακού φόρτου, δημιουργούν τον κίνδυνο για πολλές μορφές υποβάθμισης όμορων περιοχών και επιβάρυνση του κοινωνικού ιστού, ενώ δεν γίνονται εγκαίρως και επαρκώς γνωστά στους κατοίκους, ούτε καν στους δημοτικούς συμβούλους.

Ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να  εγκιβωτιστούν και να τσιμεντοποιηθούν 15 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, από τη λεωφόρο Σπάτων μέχρι την εκβολή του στη Ραφήνα. Για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια προχωρά, σε πλήρη σύμπλευση με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις, σε κοστοβόρα έργα με ξεπερασμένες λογικές, αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ειδικών της Διοίκησης και των Πανεπιστημίων, αγωνιστικών κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων που τονίζουν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα καταστρέψει το οικοσύστημα της περιοχής και θα αυξήσει τους πλημμυρικούς κινδύνους που είναι ήδη υπαρκτοί, λόγω των ήδη υπαρχουσών παρεμβάσεων και του τεχνητού περιορισμού της φυσικής ροής του ρέματος.

Ήδη από προηγούμενες επισκέψεις μας στη Ραφήνα, διαπιστώσαμε ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού, αλλά ακόμα και στην απομάκρυνση των καμένων δέντρων και αντικειμένων από τις πληγείσες περιοχές. Η προχειρότητα στις επεμβάσεις καταστρέφει τη δυνατότητα για φυσική αναγέννηση, για διατήρηση του πρανούς και της τοπικής βιοποικιλότητας και προεκτείνει τις συνέπειες της καταστροφής.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΝΗΡΕΑΣ Ραφήνας» έχει ως αποστολή ιδίως να  προστατευθούν οι θάλασσες και οι παραλίες της Ραφήνας, το παράκτιο δάσος, ο προϊστορικός παλαιολιθικός οικισμός στο Ασκηταριό, να διαφυλαχθεί  το πράσινο της περιοχής, να προστατευθεί η φυσική κοίτη και το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος και να εξυψωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με 40 χρόνια δραστηριότητας σε κάθε αγώνα για την προστασία του φυσικού πλούτου και της ομορφιάς της Ραφήνας, αλλά και με πρωτοβουλίες και ενέργειές του, αναδεικνύει όλα τα ζητήματα και φέρνει τους ίδιους τους κατοίκους στον πρωταγωνιστικό ρόλο για την ποιότητα ζωής τους.

Για την Ανυπότακτη Αττική η «ανάπτυξη» που επικαλούνται η Περιφέρεια,  ο νυν Δήμαρχος και οι μνημονιακοί του συνυποψήφιοι δεν αφορά τους πολλούς, δηλαδή τους κατοίκους που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται, αλλά τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η «αντοχή» του τόπου, του μικρού αυτού χώρου αλλά και των κατοίκων για τα τεράστια σχέδια αυτά, και δεν εξετάζονται άλλες εναλλακτικές ήπιας όχλησης, που θα συμβαδίζουν με το φυσικό πλούτο, το περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ αγωνίζεται στο πλάι των κατοίκων:

  • Για να στηριχθούν οι πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποκατασταθούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της, με τον βέλτιστο τρόπο κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
  • Για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Στηρίζουμε τη λογική της ανάδειξης του φυσικού σχηματισμού του ρέματος και έργα φιλικά και αρμονικά με το περιβάλλον που είναι και τα πλέον αποτελεσματικά.
  • Για την αποτροπή των σχεδίων επέκτασης του λιμανιού που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων, παράγοντας περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων.
  • Για την αποτροπή της επέκτασης της Αττικής Οδού μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Ραφήνας.

Φωτογραφίες από το debate: