Ανταπόκριση από την εκδήλωση φορέων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων

Ανταπόκριση από την εκδήλωση φορέων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων

Άμεση κατοχύρωση της προστασίας του πάρκου!

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ενημέρωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, την Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, την Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΙΛΙΣΣΟΣ», τον Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Παπάγου «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ» και τον Σϋλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και μαζική, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από φορείς, συλλόγους, αλλά και αυτοδιοικητικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Όπως περιγράφηκε αναλυτικά στη συζήτηση, στις αρχές Μαΐου, στο πρώην αναψυκτήριο Ya, διαπιστώθηκε από τους φορείς ότι εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες ανέγερσης νέου οικοδομήματος, πολλαπλάσιων τ.μ. σε σχέση με το προηγούμενο, και μάλιστα, αρχικά χωρίς καμία άδεια και στη  συνέχεια με άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Μετά την παρέμβαση των φορέων, οι εργασίες διακόπηκαν και οι ήδη εκτελεσθείσες κατασκευές κρίθηκαν κατεδαφιστέες. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το (αυτονόητο;) αποτέλεσμα, χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των φορέων και των κατοίκων.

Το παραπάνω γεγονός δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Ενώ το πρώτο βήμα για την νομοθετική κατοχύρωση του χαρακτήρα του Πάρκου σαν Χώρου Υψηλού Πρασίνου έχει ήδη εκδοθεί από το 2011, η διαδικασία παράδοσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα το Μητροπολιτικό Πάρκο να βρίσκεται διαρκώς υπό διακύβευση και να είναι ενεργός ο κίνδυνος εμπορευματικών παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής του Πάρκου, η Μελέτη δεν ολοκληρώνεται, δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση για την  ολοκλήρωση της απόδοσης των 965 στρεμμάτων του Πάρκου στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, ενώ ακόμα και η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης ενδέχεται, με αφορμή τις εκλογές, να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι εντυπωσιακή η σιωπή τόσο των Δήμων – και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων – όσο και της Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή που η κατοχύρωση της προστασίας του Μητροπολιτικού Πάρκου καθυστερεί τεχνηέντως δεκαετίες, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις επικαλούνται γραφειοκρατικά, δήθεν, κωλύματα και δυσκολίες, όλα τα έργα που προωθούν την τσιμεντοποίηση των χώρων πρασίνου, την ιδιωτική εκμετάλλευση αδόμητων χώρων και την παράδοσή τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα και μεγαλοεργολάβους, προχωρούν ταχύτατα. Αυτή η συνθήκη είναι ενδεικτική της πολιτικής που ασκείται και των στοχεύσεών της.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ βρίσκεται στο πλάι των κατοίκων στους αγώνες για την υπεράσπιση και την προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Με κοινούς αγώνες, απαιτούμε

Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Να ολοκληρωθεί και κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Να απομακρυνθούν άμεσα οι ασύμβατες εγκαταστάσεις και χρήσεις.

Να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων εντός του πυρήνα του Πάρκου (ανενεργό στρατόπεδο Βαρύτη, στρατόπεδο Φακίνου κ.λπ.).

Να προβλεφθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα αναγκαία έργα ανάπλασης και συντήρησης.