Θεοχαράκης Νίκος

Θεοχαράκης Νίκος

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, διευθυντής του δωρεάν Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη

Ο Νίκος Θεοχαράκης γεννήθηκε (1956) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο και το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, είναι σήμερα καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, διευθυντής του δωρεάν Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη και Πρόεδρος της Επιτροπής Διδακτορικών Σπουδών στο Τμήμα του.

Ενταγμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στον πανεπιστημιακό συνδικαλισμό ως εκπρόσωπος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.  Ήταν συνυπεύθυνος για την εκπομπή «Θεωρία στον Αέρα» από το 105,5 Στο Κόκκινο. Τον Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup Working Group. Ήταν επικεφαλής της ελληνικής πλευράς του Brussels Group στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και πρόεδρος ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι μέλος του συμβουλευτικού σώματος του mεta (Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού). Έχει γράψει τρία βιβλία στα οικονομικά – τα δύο με τον Γιάνη Βαρουφάκη – και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Στις εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος με το ΜέΡΑ25. Μένει στην Κηφισιά.