1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες του προγράμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές?
Ο συνδυασμός μας έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με πλήθος θεμάτων για τα οποία είναι αναγκαίο να παρέμβουμε. Αναφέρω συνοπτικά τα πιο σημαντικά: Κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και απομάκρυνση του ρυπογόνου και επικίνδυνου ΣΜΑ από το Άλσος Περιστερίου. Ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιπλημμυρικά έργα για να μη γίνει το Περιστέρι μια νέα Μάνδρα. Σταθερή και συνεχής συντήρηση και φύλαξη των σχολικών κτηρίων, αντισεισμικός έλεγχος, σχέδια πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Ίδρυση και κατασκευή όλων των σχολείων που απαιτούνται (10 ο ΓΕΛ, Ειδικό Σχολείο). Διεκδίκηση σίτισης για όλους τους μαθητές με άμεση προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη. Σχολεία ανοικτά στην κοινωνία με δραστηριότητες που θα προάγουν τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Άλση, παιδικές χαρές ανοιχτά στους κατοίκους με την επιβαλλόμενη προστασία. Στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με έμφαση στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας με σύνδεση όλων των συνοικιών της πόλης. Σταθμός Μετρό στο βόρειο Περιστέρι. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Τα πλεονάσματα του Δήμου να διατεθούν για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ουσιαστική στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων και όλων των δομών αλληλεγγύης. Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες με ευθύνη του Δήμου και με κοινωνικά κριτήρια. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο Δημαρχείο και αξιοποίηση του ΚΥΒΕ για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τα τοπικά σωματεία και τις αυτοδιοικητικές κινήσεις.
2. Πιστεύετε ότι μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της κεντρικής κυβέρνησης στο σημερινό πλαίσιο αυξημένου οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ;
Πράγματι το θεσμικό
πλαίσιο του Νόμου «Κλεισθένη» να στραγγαλίζει την αυτοδιοίκηση
χωρίς χρήματα για κοινωνική πολιτική και έργα και με ασφυκτικό έλεγχο απ’ το
κράτος, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Όμως σε μια πόλη με εκατοντάδες κλειστά
καταστήματα, με χιλιάδες ανέργους και οικογένειες που ζουν κάτω απ’ τα όρια της
φτώχειας, σε μια πόλη που πλημμυρίζει κάθε φορά που πέφτει λίγη βροχή, ακόμα
και το περιορισμένο αυτό οικονομικό πλαίσιο
μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα και δράσεις αναγκαίες και πολύτιμες
για τους κατοίκους. Πέρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό, προκύπτει πάντα για
την Τ.Α. το ερώτημα των προτεραιοτήτων:
π.χ. με πια προτεραιότητα επιβάλλονται και εισπράττονται τέλη, με ποια
προτεραιότητα διανέμονται οι
περιορισμένοι πόροι. Για εμάς, το
κρίσιμο και στα δύο ερωτήματα είναι οι ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν τα
μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι το κριτήριο η γκλαμουριά, οι συναυλίες, τα
συντριβάνια.
3.
Ποια θα κρίνατε ως αναγκαία χαρακτηριστικά της παρέμβασης της αριστεράς στην
Αυτοδιοίκηση;
Τα σχήματα που έχουν ευήκοον ους στα κοινωνικά προτάγματα και με αγάπη για την πόλη είναι απόλυτα αναγκαίο να επιδιώκουν συμπόρευση με φίλιες δυνάμεις και πολίτες δοκιμασμένους στους κοινωνικούς αγώνες, που με ανιδιοτέλεια καταθέτουν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους, για να ξαναγίνει το Περιστέρι, η πόλη που θέλουμε. Εμείς και στις φετινές εκλογές υποβάλαμε πρόταση συνεργασίας αυτών των δυνάμεων στο Περιστέρι. Εννοώ και εκλογικής, με κοινό ψηφοδέλτιο, συνεργασίας, χωρίς προαπαιτούμενα. Παρότι δεν ευδόθηκε πρόταση αυτή, θα επιμείνουμε και από Δευτέρα, είτε μέσα είτε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για νασυνεργασία, συμπόρευση και κοινές δράσεις. Απέναντι στους εκλεκτούς σωτήρες των μνημονιακών κομμάτων, προβάλλουμε τη συλλογική μας πρόταση και στάση, κι αυτή είναι η ξεκάθαρη δική μας απάντηση !
4. Θεωρείτε σημαντική τη συγκρότηση σχημάτων και παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση για τη συνολική υπόθεση της ενότητας της αριστεράς και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κινήματος;
Οι κινήσεις στους Δήμους και γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ότι δεν μπορούν παρά να συγκροτούνται από τους πολίτες από τα κάτω, να χτίζονται πάνω σε συμφωνίες, συνθέσεις και συνεργασίες, να δίνουν βαρύτητα στα ουσιώδη και τα αναγκαία, να «αναγκάζουν» αυτούς που συμμετέχουν να είναι δραστήριοι στην πράξη. Αλλιώς ένα δημοτικό σχήμα δε μπορεί να προχωρήσει. Τα δημοτικά, τα αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις λοιπόν, είναι τα πιο πρόσφορα για να καλλιεργείται η κουλτούρα της συνεργασίας που είναι αναγκαία και γενικότερα στην αριστερά. Επειδή, άλλωστε, έρχονται, αναγκαστικά σε άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας, μαθαίνουμε να βάζουμε ως προτεραιότητα τις ανάγκες τους και όχι τις ιδιαιτερότητές μας. Συνεπώς, η απάντηση είναι θετική. Τα σχήματα και οι κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι όχι απλά σημαντικά, αλλά απόλυτα αναγκαία και προωθητικά για ενότητα γενικά της αριστεράς.
5. Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Δήμο Σας;
Προσδοκίες και διαψεύσεις. Οι ελπίδες στραγγαλίζονται από καθεστωτικές δυνάμεις μέσα και έξω από την πόλη. Βλέπεις τις γειτονιές σου λησμονημένες και αφρόντιστες…κατεστραμμένα πεζοδρόμια ,το πράσινο ανύπαρκτο στην Ανθούπολη, το Λόφο, τον Τσαλαβούτα. Πνίγεσαι στην πρώτη βροχή, καταστρέφονται περιουσίες ,η Πολιτεία και ο Δήμος τραγικά απόντες .Το Ρουπάκι γίνεται μικρή Βενετία…τα αντιπλημμυρικά έργα παραπέμπονται στις καλένδες. Εξάλλου δεν φέρνουν ψήφους. Η λαϊκή περιουσία ,όταν δεν βγαίνει στους πλειστηριασμούς της ντροπής απ’ τα κοράκια των τραπεζών ,κινδυνεύει απ’ όσους εποφθαλμιούν ακόμα και κοινόχρηστους χώρους ,πάρκα πλατείες, σχολεία. Οι αξιώσεις της Ιεράς Μονής Λαμίας στην Χρυσούπολη και το βόρειο Περιστέρι. Καθημερινά μικρομάγαζα κλείνουν και επενδύσεις τύπου ΜALL στην Ακαδημία Πλάτωνα προαναγγέλλουν τον ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ.
Η ανεργία ,η φτώχεια και η υποαπασχόληση γίνονται μόνιμοι συνοδοί των ουραγών της κοινωνίας και στα κοινωνικά παντοπωλεία της ντροπής η σακούλα των τροφίμων συχνά συνοδεύεται από τις φωτογραφίες δημοφιλίας των τοπικών αρχόντων. Ο Δήμος, αποσιωπώντας τα μεγάλα του δάνεια, επιχαίρει για τα πλεονάσματα που προέρχονται από την φορολόγηση των απλών πολιτών ενώ παραμένουν ανείσπρακτα περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ από μεγαλοοφειλέτες. Όλες οι δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό αλλά και τα τροφεία των παιδικών σταθμών επιβαρύνουν τους δημότες. Μένει μόνο το απαστράπτον κέντρο περιοχή πέριξ του Δημαρχείου, το Άλσος και η Α Παιδική Χαρά. Η ανεργία, η φτώχεια και η υποαπασχόληση έχουν χτυπήσει, όπως παντού, κόκκινο και η μόνη απάντηση από τη διοίκηση Παχατουρίδη είναι να στήνονται κοινωνικά παντοπωλεία της ντροπής, όπου η σακούλα των τροφίμων συνοδεύεται σχεδόν υποχρεωτικά από φωτογραφήσεις με τους «ευαίσθητους» δημοτικούς άρχοντες.