Συνέντευξη του Κουτσιανά Παναγιώτη υποψήφιου Δημάρχου Ιλίου με το “Ασυμβίβαστο Ίλιον”

Συνέντευξη του Κουτσιανά Παναγιώτη υποψήφιου Δημάρχου Ιλίου με το “Ασυμβίβαστο Ίλιον”

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες του προγράμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Σε ένα περιβάλλον που τα μνημόνια φεύγουν αλλά τα μέτρα και οι συνέπειες τους μένουν, οι προτεραιότητες μας είναι τρείς.  Χρειαζόμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα παλέψει:

  • Για την επιβίωση και αξιοπρέπεια: Για μια κοινωνική πολιτική που δεν θα θυσιάζεται στις επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Με κριτήρια ένταξης και όχι αποκλεισμού των ευπαθών συμπολιτών μας στα όποια προγράμματα οικονομικής ελάφρυνσης. Πχ με βάση το το Νόμο 3463/2016 για την απαλλαγή των δημοτικών τελών, γνωρίζετε ότι στο Ίλιον των 135.000 κατοίκων με χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, με εκατοντάδες πολύτεκνους και συμπολίτες μας Αμεα, μόνο 412 έχουν ενταχθεί στα κριτήρια που ορίζει η Δημοτική Αρχή.
  • Για την Δημοκρατία: Με λαικούς θεσμούς, συνελευσεις ανα γειτονιά, ευθύτητα, ειλικρίνεια, ισότητα. Με τοπικά δημοψηφίσματα στα ουσιώδη ζητήματα που να δεσμεύουν και όχι να γνωμοδοτούν όπως γίνεται με το Κλεισθένη.
  • Για την Αυτοδιοίκηση: Δεν θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που πάνε μέχρι εκεί που τους επιτρέπει το μνημόνιο. Θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που πάνε μέχρι τέλους. Ανεξαρτήτως κόστους.

Πιστεύετε ότι μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της κεντρικής κυβέρνησης στο σημερινό πλαίσιο αυξημένου οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ;

Θύμα της κατάργησης της δημοκρατίας στην Ελλάδα των μνημονίων, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά, η Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά. Χθες με τον Καλλικράτη, σήμερα με τον Κλεισθένη, οι Δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικοί μηχανισμοί που από τη μια είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη διαχειρίζονται τη φτώχεια και τη μιζέρια Επομένως τα περιθώρια της Αριστεράς για μια θεσμική παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση είναι ασφυκτικά, αλλά η εξωθεσμική παρέμβαση είναι αυτή που μπορεί να τροποποιεί συσχετισμούς. Και εδώ η αριστερά που δεν συνθηκολόγησε έχει αδυναμίες.

Ποια θα κρίνατε ως αναγκαία χαρακτηριστικά της παρέμβασης της αριστεράς στην Αυτοδιοίκηση;

 Η Αριστερά που δεν συνθηκολογεί χρειάζεται να μετασχηματίσει το αποκαλυπτικό και καταγγελτικό λόγο με το να δοκιμάσει  μια  μαζική πολιτική γραμμή που θα έχει τέτοια στοιχεία ρήξης ώστε κάθε φορά να αποσπά τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις από την αστική αντίληψη και τη λογική του μοιραίου ή του αναπόφευκτού.

Το βασικό χαρακτηριστικό εκτιμώ είναι η υπομονή, η επιμονή, να «σκύψεις»  στο συγκεκριμένο και μέσα από αυτό να το παντρέψεις με το γενικό. Και το βασικότερο η καθημερινή παρουσία, η αγωνιστικότητα, το να γίνεις η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να το μετατρέπεις σε χώρο λαικής διεκδίκησης με τη συμμετοχή κόσμου. Η γειτονιά και η συνοικία είναι ο  βασικός  χώρος που ζεί, δοκιμάζεται και δημιουργεί αντιστάσεις ο άνεργος, ο νεολαίος, ο συνταξιούχος, ο μικροϊδιοκτήτης, ο ελαστικά εργαζόμενος, ο πρόσφυγας, ο μετανάστης και κάθε άνθρωπος που βιώνει την καταπίεση και τη βαναυσότητα των μνημονίων. Επομένως χρειάζεται να ξαναδεί η Αριστερά την Αυτοδιοίκηση ως προνομιακό πεδίο παρέμβασης.

Θεωρείτε σημαντική τη συγκρότηση σχημάτων και παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση για τη συνολική υπόθεση της ενότητας της αριστεράς και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κινήματος;

Θεωρώ σημαντικό τη συγκρότηση σχημάτων που καλύπτουν ένα πολιτικό κενό και δεν ετεροκαθορίζονται από κομματικές σκοπιμότητες. Βασικό κριτήριο και αφετηρία για μας είναι ότι για να πάμε όλοι μας μπροστά πρέπει να αναγνωρίσουμε τα μεγάλα μας λάθη και να κατανοήσουμε τις καινούργιες ανάγκες αλλά και τα καινούργια καθήκοντα που έχουν ανακύψει.

Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Δήμο Σας;

Το πιο σημαντικό τοπικό πρόβλημα είναι το πανελλαδικό πρόβλημα της φτώχειας, της επιβίωσης και της έλλειψης δημοκρατίας. Και εδώ ο Δήμος θυσιάζει τη κοινωνική πολιτική στο βωμό της επικοινωνιακής προβολής και σκοπιμότητας.

Από κει και πέρα είναι η εγκατάλειψη των γειτονιών και η επιλεκτική μεταχείριση των λίγων και εκλεκτών, 2 ή 3 οικογενειών όπου είχαν και συνεχίζουν να έχουν μια ιδιοκτησιακή πραχτική στο Δήμο, μιας και ήταν οι πρώην τσιφλικάδες. Αυτές οι οικογένειες με τη σημερινή διοίκηση πάνε πακέτο. Αυτό το μέτωπο συμπληρώνεται και από τη παράταξη του Συριζα που 2 μήνες πριν τις εκλογές θυμάται τις εγκατελειμένες γειτονιές ενώ 5 συνεχόμενα χρόνια ψηφίζει με τη Διοικηση (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και τη παράταξη της Ν.Δ. το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα που απαξιώνει τις ίδιες γειτονιές!