Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου

Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου

της Μαριάνας Τσίχλη, υποψήφιας Περιφερειάρχη με την Ανυπότακτη Αττική

Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Έναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.

Το κοινωνικό πρόσημο μιας πολιτικής κίνησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται από συγκροτημένες θέσεις και μαζικό πολιτικό λόγο, μπορούν να διαφανούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια ανάταση της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, που σήμερα φέρει τα βάρη της υποχώρησης μετά τις δραματικές εξελίξεις του 2015.   

Η φυσιογνωμία που επιδιώκει να προβάλει στην πρώτη γραμμή η Ανυπότακτη Αττική, δείχνει και το στόχο της κίνησής μας να αναδείξει τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που πλήττονται ή υποεκπροσωπούνται:

Να προβάλει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από όλους ποια είναι η ζωή στην Αττική. Στον τόπο με τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις και στον τόπο όπου υλοποιείται με επιτάχυνση η νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα.

Να προβάλει τις γυναίκες, που εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς εκπροσώπησης, ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις εκλογές, από όλους τους/τις υποψήφιους/ες Περιφερειάρχες όλων των συνδυασμών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι είναι 102 στο σύνολό τους, μόνο 12 είναι γυναίκες! Αυτή η απελπιστικά μικρή αναλογία (κοντά στο 10%) δεν είναι τυχαία. Είναι ασύμβατη με την προβλεπόμενη ποσόστωση στα ψηφοδέλτια 40% και εντελώς δυσανάλογη με την αυξανομένη συμμετοχή των γυναικών τα τελευταία χρόνια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Δείχνει τα προχωρήματα και τις υπερβάσεις που πρέπει να γίνουν. Δείχνει και το αργό πέρασμα των κατακτήσεων των γυναικών για ισότητα στους πολιτικούς μηχανισμούς.

Να προβάλει τους νέους, που καλούνται σήμερα να εργαστούν και να ζήσουν στο χειρότερο εργασιακό καθεστώς από κάθε άλλη γενιά. Να καλέσει τους νέους στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, ειδικά στους σημερινούς καιρούς, που όντας τα μεγαλύτερα θύματα μιας δεκαετίας κρίσης, συχνά στρέφονται στη γενική απαξίωση και απόρριψη της πολιτικής στράτευσης.

Δεν μπορούν να εκφράσουν συμφέροντα, τα προβλήματα και τις επιδιώξεις της κοινωνικής πλειοψηφίας οι υπάρχουσες μνημονιακές δυνάμεις. Ο πολιτικός μεταμορφισμός της κας Δούρου, που εφάρμοσε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε, συνεπάγεται την απαξίωση και τον παραμερισμό των συμφερόντων των πληττόμενων στρωμάτων. Ούτε μπορεί να ταυτιστεί με τα λαϊκά στρώματα ο εκλεκτός της ΝΔ κ. Πατούλης, που δεν χάνει την ευκαιρία να συναντιέται με μεγαλοεπιχειρηματίες και να κάνει επίδειξη πλούτου και οικονομικής ευρωστίας ή ο κ. Σγουρός που πρωτοστάτησε στη σύνδεση της Περιφέρειας με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θανάσιμος κίνδυνος είναι για την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που στηρίζεται στην πιο ανατριχιαστική ιδεολογία που ανέδειξε η ανθρωπότητα, το ναζισμό.

Η κοινωνία που πλήττεται μπορεί να εκφραστεί πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μέσα από τις δυνάμεις που αγωνίζονται. Και κυρίως μέσα από αυτές που έχουν τη συνείδηση ότι κανείς δεν περισσεύει και στοχεύουν στη μεγαλύτερη ενότητα. Η Ανυπότακτη Αττική μπορεί να πετύχει σε αυτή τη φυσιογνωμική και πολιτική διαφοροποίηση. Μπορεί να διαμορφώσει μία αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν δυνατότητες ανασυγκρότησης της αριστεράς, ότι οι ενωτικές προσπάθειες και η μαζική πολιτική, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24/5/2019