Πιο αναγκαίο από ποτέ ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης  ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία

Πιο αναγκαίο από ποτέ ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία

Η Ανυπότακτη Αττική συμμετείχε στην 13η Αντιρατσιστική Γιορτή στις 15 και 16 Ιούνη και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις αντιρατσιστικές διοργανώσεις και πρωτοβουλίες της περιόδου, όπως και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28,29 και 30/6 στο Πάρκο Γουδή. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις του αγώνες για την ανάπτυξη έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά της Αττικής, για την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αντιστάσεων στο ρατσισμό και για τη διασφάλιση της πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική συμμετοχή και τα θεμελιώδη αγαθά.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών κατέγραψαν μια επικίνδυνη άνοδο του συντηρητισμού σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Στην Ευρώπη καταγράφεται ένα ανερχόμενο ακροδεξιό ρεύμα που στηρίζεται στην καλλιέργεια μισαλλόδοξων, ρατσιστικών ιδεολογημάτων κοινωνικού μίσους και παράλληλα υποστηρίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας.

Στην Ελλάδα, η ενίσχυση της επιθετικής και ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ, που ενσωματώνει ακροδεξιά στοιχεία και πρόσωπα, αλλά και το σημαντικό ποσοστό που κατέγραψαν μορφώματα του ακροδεξιού και εθνικιστικού χώρου, σηματοδοτεί μια συντηρητική μετατόπιση. Μόνο θετικό στοιχείο η  υποχώρηση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό αφού παράλληλα μια σειρά μορφώματα της ακροδεξιάς ή ανορθολογικά, εθνικιστικά πολιτικά ρεύματα συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης 16% (ΧΑ, Βελόπουλος, ΛΑΟΣ, Κρανιδιώτης, Σώρρας, Ελεύθερη Πατρίδα κ.ά).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει την δυσαρέσκεια της εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών, αντιμνημονιακών μέτρων, αλλά επιχειρεί να καθιερώσει έναν νέο δικομματισμό στο πολιτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της αριστεράς βγαίνουν αποδυναμωμένες στο σύνολό τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ισχυρός ο κίνδυνος της ανόδου ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, που στοχοποιούν τους πιο αδύναμους. Η καλλιέργεια του ρατσισμού είναι όπλο στα χέρια των κέντρων εξουσίας, που διασπά τις λαϊκές τάξεις, αποπροσανατολίζει τα λαϊκά στρώματα και διευκολύνει την εφαρμογή πολιτικών αναίρεσης των κοινωνικών κεκτημένων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διακηρύξεις για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, είναι συνυπεύθυνη για την εφαρμογή των σκληρών και απάνθρωπων αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα πιο σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές, που θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση.  Πρωτοστάτησε στη σύναψη της επαίσχυντης συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ και νομιμοποίησε τη FRONTEX.

Κατέστησε, έτσι, την Ελλάδα συνοριοφύλακα μιας Ευρώπης – Φρούριο που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κι ύστερα μετατρέπει το Αιγαίο σε μαζικό τάφο προσφύγων. Οι πνιγμοί προσφύγων, όπως πολύ πρόσφατα έξω από τη Μυτιλήνη, έχουν πλέον γίνει μια απάνθρωπη «κανονικότητα». Στο φράχτη του Έβρου, αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν καθημερινά κυνήγι προσφύγων και παράνομες απελάσεις.

Είναι η ίδια πολιτική που συντηρεί τις άθλιες συνθήκες απόλυτου εγκλωβισμού των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα στην απομόνωση, σε ακατάλληλα στρατόπεδα και σε συνθήκες αποστέρησης βασικών αγαθών και δικαιωμάτων στην υγεία, την αξιοπρεπή διαβίωση, την εκπαίδευση.

Η ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που γεννά πολέμους, προσφυγιά και ανθρώπινες τραγωδίες για εκατομμύρια ανθρώπους, γίνεται με τη συνενοχή του ελληνικού κράτους που πασχίζει να παρουσιαστεί ως ο πλέον πιστός εταίρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ανασύνταξη των δυνάμεων του κοινωνικού κινήματος και της αριστεράς και η συγκρότηση μαζικών αντιστάσεων ενάντια στο ρατσισμό και το φασιστικό κίνδυνο. Ενός μεγάλου μετώπου πάλης ενάντια στις αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές αλλά και συνολικά ενάντια στην όξυνση ιδεολογημάτων κοινωνικού ρατσισμού, μισογυνσμού, ομοφοβίας.

Παρά την υποχώρηση, οι δυνάμεις του κοινωνικού κινήματος έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν μια νέα αισιοδοξία, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη αγώνων σε κάθε γειτονιά, αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Αγώνων για την υπεράσπιση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Ανυπότακτη Αττική στηρίζει και συμμετέχει στις αντιρατσιστικές διοργανώσεις και πρωτοβουλίες της περιόδου. Συμμετέχει στην 13η Αντιρατσιστική Γιορτή στις 15 και 16 Ιούνη στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί  στις 28,29 και 30/6 στο Πάρκο Γουδή.

Η Ανυπότακτη Αττική θα αγωνιστεί μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπει τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού των προσφύγων, στις πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών και για τη διασφάλιση της πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική συμμετοχή και τα θεμελιώδη αγαθά. Θα συμβάλει με τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αντιστάσεων και έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά της Αττικής.