Περίπατος στην αρχαία γειτονιά του Κολωνού και την Ακαδημία Πλάτωνος (11/5/2019)

Περίπατος στην αρχαία γειτονιά του Κολωνού και την Ακαδημία Πλάτωνος (11/5/2019)

Δώστε ζωτικό χώρο στους κατοίκους, στην ιστορία και τον πολιτισμό!

Το μεσημέρι του Σαββάτου 11/5 η Ανυπότακτη Αττική πραγματοποίησε συνεστίαση στο μεζεδοπωλείο «Ο Πλάτων» στον Κολωνό και περίπατο στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και την όμορφη γειτονιά του Κολωνού. Συζητήσαμε σε ζεστό κλίμα με κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας.

Στη συνεστίαση παρευρέθηκαν η υποψήφια Περιφερειάρχης Μαριάνα Τσίχλη και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στον Κεντρικό Τομέα Θανάσης Σκρουμπέλος, Άρης Τόλιος, Κατερίνα Χαιρέτη, Ελένη Μπούκη, Δημήτρης Κάσσης, Βασιλική Αθανασοπούλου, Χαρά Μανταδάκη, Χριστίνα Τραπεζιώτη.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους κάτοικοι και άνθρωποι με δεσμούς και προσφορά στη γειτονιά του Κολωνού, μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Κελεπούρης, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «ΝΗΡΕΑΣ ΚΟΛΩΝΟΥ», Θανάσης Κοντός υπεύθυνος του Συλλόγου «ΛΟΦΟΣ ΚΟΛΩΝΟΥ», Σία (Αναστασία) Παπαγεωργίου από το Στέκι Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και Γιώργος Καρατζάς μέλος του ΔΣ του Αθλητικού Συλλόγου «ΝΗΡΕΑΣ ΚΟΛΩΝΟΥ» και του Στεκιού Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, μας μετέδωσαν τις ζωντανές μνήμες τους από την ιστορία της περιοχής και τους ανθρώπους του αγώνα, των τεχνών και του πολιτισμού που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον Κολωνό. Μας μετέδωσαν την αίσθηση της γειτονιάς που τόσο λείπει στην σύγχρονη τσιμεντούπολη της Αθήνας, αλλά και την αγωνία τους για την υποβάθμιση της περιοχής.

Η γειτονιά του Κολωνού φέρει ένα τεράστιο κεφάλαιο πολιτισμού, αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας, που προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον. Ανάμεσα στο θόρυβο και τη ρύπανση της Λεωφόρου Αθηνών και της Λένορμαν, μόλις 10 λεπτά από την Ομόνοια, κρύβεται το φυσικό καταπράσινο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο Λόφος του Κολωνού. Μια ζωντανή περιοχή, πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις, με δραστήριους κατοίκους. Μια περιοχή της Αθήνας, όπου οι κάτοικοι με την επιμονή τους έχουν καταφέρει να επιβιώσει η έννοια της «γειτονιάς», η ζωντάνια της τοπικής κοινωνίας.

Αντί να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, απειλείται από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση. Ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, παρά τις πολύχρονες υποσχέσεις, αρνούνται να ικανοποιήσουν τις αυτονόητες διεκδικήσεις των κατοίκων για δημιουργία τοπικών αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών για τους κατοίκους και τα παιδιά, για φωτισμό, για παιδικές χαρές και αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, για την ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της περιοχής. Ακόμη και το ψηφιακό μουσείο του Πλάτωνα που παραδόθηκε μετά από τόσους αγώνες, είναι εντελώς ανεπαρκές σε εκθέματα και τρόπο λειτουργίας, ακαλαίσθητο και ασύμβατο με το περιβάλλον του (2 κοντέινερ).

Αντ’ αυτού σχεδιάζουν άχρηστα και ογκώδη τσιμεντένια τερατουργήματα όπως το mall 20 στρεμμάτων σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιολογικό πάρκο, για να δώσουν τη χαριστική βολή σε μια παρατημένη περιοχή και την τοπική οικονομία. Ο αγώνας των κατοίκων για τη διάσωση της γειτονιάς τους, παγώνει τα σχέδια δημιουργίας mall εδώ και 10 χρόνια και πρέπει να δικαιωθεί με τη στήριξη της περιοχής από την αυτοδιοίκηση και με έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων για:

  • Δημιουργία κλειστού γηπέδου για να αθλούνται τα παιδιά
  • Ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Αθήνας, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, με τη δημιουργία Μουσείου της Αθήνας, πραγματικού και πλήρως εξοπλισμένου Ψηφιακού Μουσείου Σοφοκλή και αρχαίου δράματος.
  • Πεζοδρόμηση της οδού Τριπόλεως για την αναβίωση του αρχαίου περιπάτου που ενώνει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κολωνό.

Φωτογραφίες από την συνεστίαση και τον περίπατο στην Ακαδημία Πλάτωνος: