Πατούλης και Δούρου συμπλέουν για επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και ψηφίζουν σε άδεια αίθουσα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό!

Πατούλης και Δούρου συμπλέουν για επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και ψηφίζουν σε άδεια αίθουσα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό!

Πραξικόπημα και άθλιοι χειρισμοί για να ωφεληθούν τα τεράστια συμφέροντα στο χώρο των απορριμμάτων

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επανειλημμένες αρνήσεις των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου σε προηγούμενες συνεδριάσεις, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το κρίσιμο ζήτημα της 248/2019 απόφασης της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για το έργο της Γ’ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ έθεσε σε ψηφοφορία αίτημα να ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ζητά την ανάκληση της υπ’ αριθ. 248/2019 απόφασης της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.

Εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει τους σχεδιασμούς των παρατάξεων Δούρου και Πατούλη ήδη από το καλοκαίρι, για να προχωρήσει το έγκλημα του διαγωνισμού για τη δημιουργία νέας χωματερής στον ΟΕΔΑ Φυλής με νέα κύτταρα ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 μ3, πλησίον κατοικημένης περιοχής, με συνολικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, 59.444.165,87 € (με ΦΠΑ). Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή του ΕΔΣΝΑ λήφθηκε επί των ημερών της κας Δούρου, την 1η Αυγούστου, κρυφά, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.

Συνεχίζοντας τον προκλητικό συντονισμό τους, οι παρατάξεις Πατούλη και Δούρου, με μόνο σύμμαχο τον ακροδεξιό ψάλτη Τζήμερο, καταψήφισαν την πρότασή μας να εισηγηθεί η Περιφέρεια την ανάκληση της απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για τη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία υπερψηφίστηκε και από τις δυνάμεις Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής και Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής. Μάλιστα η παράταξη Δούρου καταψήφισε ακόμη και τη συζήτηση του θέματος στο ΠΕΣΥ, θέλοντας προφανώς να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ερήμην των οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Σε αυτήν την ψηφοφορία, αποκαλύφθηκε πλήρως η συμμαχία Πατούλη – Δούρου για την πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα που επί δεκαετίες εγκληματούν με μια επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών, μη βιώσιμη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική. Πίσω από τα ωραία λόγια για την ανακύκλωση, την προδιαλογή κ.λπ. κρύβεται η σύμπλευσή τους για την επ’ αόριστον λειτουργία της Φυλής και τη συνέχεια της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Εντελώς αιφνίδια, παράτυπα και εκδικητικά, μετά από την ψηφοφορία για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και αφού το Προεδρείο του Συμβουλίου είχε κλείσει το θέμα, ο κ. Πατούλης,  πρότεινε στο σώμα να αποφασίσει την άμεση λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, ως τροπολογία σε ένα θέμα που είχε ήδη λήξει! Οι περισσότερες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτήν την κίνηση, η οποία παραβιάζει ευθέως τον Κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί εγκαίρως ως θέμα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, ούτε ως τροπολογία και φυσικά δεν έγινε κάποια συζήτηση επ’ αυτού στη συνεδρίαση. Αυτή η κίνηση αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση του Κανονισμού, εκφυλίζει την λειτουργία του Συμβουλίου και κυρίως αποδεικνύει ότι Πατούλης – Δούρου δεν διστάζουν να επιβάλλουν, σε πλήρη συντονισμό, αποφάσεις σε βάρος των κατοίκων της Αττικής, κυριολεκτικά «νύχτα», παράτυπα, χωρίς εισήγηση, χωρίς συζήτηση, χωρίς καν να ξέρουν τι ακριβώς θέτουν σε ψηφοφορία, μακριά από τους φορείς και τους αγωνιζόμενους κατοίκους.

Την πραξικοπηματική ενέργεια Πατούλη κατήγγειλαν και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, και Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής. Χωρίς να πτοηθούν ως προς την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι σύμβουλοι των παρατάξεων Πατούλη και Δούρου παρέμειναν και υπερψήφισαν την πρόταση άμεσης λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό σε μια άδεια αίθπυσα, χωρίς καμία νομιμοποίηση!

Η λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, έργο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέμα, που καταλήγει σε θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού και η οποία έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη Natura. Mία πρακτική παράνομη, επικίνδυνη, που αυξάνει τους πλημμυρικούς κινδύνους, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτελεί ένα ακόμα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η Ανυπότακτη Αττική καταγγέλλει τη συμπαιγνία Πατούλη και Δούρου που εν πλήρη επιγνώσει των δραματικών συνεπειών, βάζουν ταφόπλακα στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης για τους κατοίκους λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική «απόφαση» του Περιφερειακού Συμβουλίου από την περιφερειακή αρχή Πατούλη και τη μείζονα αντιπολίτευση Δούρου. Θεωρούμε την απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού ανυπόστατη και σε κάθε περίπτωση παράνομη.

Καλούμε τις αγωνιστικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και κυρίως τους κατοίκους, περιβαλλοντικούς και τοπικούς φορείς, σε μαζικό αγώνα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

16.10.2019