Να ακυρωθεί άμεσα η αντισυνταγματική τροπολογία εγκατάστασης ΣΜΑ στα όρια του Κοιμητηρίου Μελισσίων

Να ακυρωθεί άμεσα η αντισυνταγματική τροπολογία εγκατάστασης ΣΜΑ στα όρια του Κοιμητηρίου Μελισσίων

Δεν έχει τέλος η σπασμωδικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σοβαρότατο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και δη σε μια περιφέρεια, όπως αυτή της Αττικής με πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και ανάγκη για διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων φιλικού προς το περιβάλλον. Δεν έφτανε ότι το τερατούργημα του ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζει να λειτουργεί και προετοιμάζεται η επέκτασή του, με τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία θεσμοθετείται η εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Κοιμητηρίου Μελισσίων ( άρθρο 142, Ν.4759/9.12.2020).

Είναι απορίας άξιο το πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκταση για μία λειτουργία τέτοιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η περιοχή, που ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση:

  • βρίσκεται εντός της Α’ ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους και της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, που έχουν οριστεί με Προεδρικά Διατάγματα του 1988 και 1995 αντίστοιχα.
  • βρίσκεται στην κυριολεξία στον περίβολο του Κοιμητηρίου Μελισσίων.
  • έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και έχει χαρακτηριστεί δασική έκταση.
  • ουδέποτε λειτουργούσε ΣΜΑ για να δικαιολογείται και η «παράταση λειτουργίας του», όπως περιγράφεται στην επίμαχη διάταξη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί έχουν λάβει αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση ΣΜΑ σε αυτή την περιοχή τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης όσο και το Τοπικό Συμβούλιο Μελισσίων, ενώ ήδη αντιδρούν τοπικοί σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής.

Πέρα, όμως από όλα αυτά, μας δημιουργείται πραγματική απορία εάν το συγκεκριμένο έργο θεσμοθετήθηκε εις γνώση του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και αν ναι για ποιο λόγο δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημάρχων και κυβέρνησης, αλλά οφείλει να αποτελεί αντικείμενο ενός ενιαίου σχεδιασμού για το σύνολο της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το σύνολο των αυτοδιοικητικών οργάνων και με γνώμονα πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Η νομοθέτηση μέσα στη νύχτα για “προσωρινή έκτακτη λειτουργία” μέχρι πρότινος είτε παράνομων ΣΜΑ (πχ Μελίσσια), είτε ΣΜΑ που δεν υφίσταντο καν (πχ Χαλάνδρι), αναδεικνύει ότι οι πομφόλυγες περί “Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων” δεν έχουν καμία σχέση ούτε με σχεδιασμό, αλλά και ούτε μια οποιαδήποτε λογική που θα κινείται σε περιβαλλοντική κατεύθυνση.

Ο περιφερειάρχης Πατούλης αδιαφορεί προκλητικά για τα χατίρια της κυβέρνησης σε δημάρχους, που παρεμβαίνουν άμεσα στο περιφερειακό σχεδιασμό για τα Απορρίμματα. 

Για άλλη μια φορά αναδεικνύει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προώθηση “βρώμικων” και πανάκριβων μοντέλων διαχείρισης (ΕΜΑΚ Φυλής, προώθηση καύσης και πλάσματος κλπ), ώστε να εξυπηρετήσει τα σχέδια των ντόπιων “σκουπιδο-εργολαβων” και των ξένων συνεργατών τους.

Ένα μοντέλο που συνεχίζει να αναπαράγει τους άχρηστους ΣΜΑ, πολλώ μάλλον μέσα σε ζώνες προστασίας, όπως στην Πεντέλη, δεν έχει καμία σχέση με την διαλογή στη πηγή για επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει το περιβάλλον και να φορτώνει τις τσέπες του λαού με άχρηστες δαπάνες, οδηγώντας σε αύξηση της φορολογίας”

Η Ανυπότακτη Αττική στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και των συλλόγων του Δήμου Πεντέλης και θα προσπαθήσει να συμβάλλει σε αυτόν το επόμενο διάστημα.