Κοροϊδία και Συμπαιγνία Πατούλη – Δούρου: Διαγωνισμός ΕΔΣΝΑ για την επέκταση του εγκληματικού ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ εν κρυπτώ

Κοροϊδία και Συμπαιγνία Πατούλη – Δούρου: Διαγωνισμός ΕΔΣΝΑ για την επέκταση του εγκληματικού ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ εν κρυπτώ

Μέσα στο καλοκαίρι, η πρώην Περιφερειακή Αρχή Δούρου έσπευσε να προκαλέσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ 248/2019 για την περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ τον Αύγουστο δημοσιεύθηκε η Διακήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός προβλέπει τη δημιουργία νέου χώρου ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Φυλής με νέα κύτταρα ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 μ3. Για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής ο ΕΔΣΝΑ θα πληρώσει από τον προϋπολογισμό των ετών 2020-2023 το ποσό των 47.938.843,45 €, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης για επέκταση της σύμβασης (με ΦΠΑ 59.444.165,87 €).

Ο χώρος της επέκτασης βρίσκεται λίγο παραπάνω από 300 μέτρα από κατοικημένη περιοχή, δείχνοντας την πλήρη αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής για τους σοβαρότατους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σχεδιασμοί για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120.000.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και με συνολική διάρκεια 8 χρόνια.

Για άλλη μια φορά οι διοικήσεις, νέα και απερχόμενη, της Περιφέρειας Αττικής εγκληματούν σε βάρος των κατοίκων της Αττικής, αποδεικνύοντας ότι τα περίφημα προγράμματα «λύσης» για τη Φυλή ήταν και παραμένουν κοροϊδία.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ήταν γνωστό ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται. Το έτος 2018 οδηγήθηκε στη Φυλή το 88,08% των στερεών αποβλήτων της Αττικής (1.603.000 τόνοι). Εν γνώσει αυτών των δεδομένων, ο νέος Περιφερειάρχης Πατούλης προχωρά εν κρυπτώ ολοταχώς στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού χαρίζοντας στους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών πάνω από 50.000.000 ευρώ από τα χρήματα των πολιτών για να επεκταθεί το αίσχος της Φυλής.

Με περισσό θράσος αρνείται να συζητηθεί το ζήτημα του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι κατεπείγον! Στην μη συζήτηση του θέματος συμπράττουν και οι δυνάμεις μπροστάρηδες της ίδιας πολιτικής, η παράταξη της Δούρου και ο ακροδεξιός ψάλτης Θάνος Τζήμερος.

Ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών είχε αρχικά οριστεί η 9/9/2019 και μετά από παράταση 23/9/2019, ενώ μόνο λόγω απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατόπιν προδικαστικής προσφυγής κατά της διακήρυξης η ημερομηνία μεταφέρθηκε για την 21/10/2019! Πότε περίμενε ο κ. Πατούλης να «συζητήσει» δήθεν το Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα; Προφανώς, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Η Διοίκηση Δούρου έσπευσε να ολοκληρώσει τη θητεία αποφασίζοντας την επέκταση του ΧΥΤΑ που αποτελεί με βάση τα διεθνή παραδεδεγμένα πρότυπα υγειονομική βόμβα που καθημερινά απειλεί τη ζωή και υγεία των πολιτών. Η Ανυπότακτη Αττική καταγγέλλει τον εμπαιγμό της Περιφερειακής αρχής Πατούλη σε συμμαχία με την «αντιπολίτευση» της Δούρου απέναντι στους πολίτες της Αττικής και τα σχέδια να εξακολουθήσει η Περιφέρεια να χρυσοπληρώνει τα τεράστια συμφέροντα στο χώρο των σκουπιδιών.

Ό,τι κι αν έλεγαν προεκλογικά, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι κανένα απολύτως σκοπό υπέρβασης της επαίσχυντης κατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής δεν έχουν. Αντίθετα, συνειδητά απέκρυπταν τις σχεδιαζόμενες κινήσεις τους για επέκταση του ΧΥΤΑ μιλώντας στους πολίτες για την ανάγκη να «αλλάξει η πολιτική» διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική. Στην ίδια την Διακήρυξη καταρρέει κάθε ισχυρισμός περί δήθεν «προσωρινότητας» της χρήσης της Φυλής ως λύσης ανάγκης:

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 2ετής, ενώ έχει προβλεφθεί (άρθρο 23 της Διακήρυξης) «η άσκηση του μονομερούς δικαιώματος τροποποίησης της σύμβασης εκ μέρους της Αναθέτουσας Αρχής, με επαύξηση του οικονομικού αντικειμένου έως 50% της συμβατικής δαπάνης αναφορικά με τις υπηρεσίες μελετών και κατασκευής έργων (Α’ και Β’) με σκοπό την κατασκευή νέου κυττάρου ή κυττάρων που σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της παραγράφου 2 κατωτέρω θα εξασφαλίζει πρόσθετο χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ   τουλάχιστον έως και δύο (2) έτη». Συνολικά δηλαδή 4 έτη, εάν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης. Μάλιστα, η δυνατότητα επαύξησης χωρητικότητας του προτεινόμενου κυττάρου συνιστά συντελεστής βαρύτητας (15%) για την επιλογή του αναδόχου (άρθρο 14 της διακήρυξης).

Ήδη, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όμορων στο ΧΥΤΑ Δήμων που απαιτούν την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 248/2019 απόφασης της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Επισυνάπτουμε την υπ’ αριθμ. 226/2019 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός και υπονόμευση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επέκταση της Φυλής.

Να έρθει το ζήτημα άμεσα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να δημοσιοποιηθούν από τον Περιφερειάρχη και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ όλα τα στοιχεία και τα σχέδια της διοίκησης για τα στερεά απόβλητα.

Καμία επέκταση του ΧΥΤΑ – Συστρατευόμαστε με τους αγώνες των κατοίκων και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, με μαζικό μέτωπο αγώνα και δυναμικές μορφές πάλης.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί τώρα ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική που θα στηρίζεται στη μείωση των συμμείκτων, στην πρόληψη, την προδιαλογή και ανάκτηση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ένα σύστημα αποκέντρωσης υπό δημόσιο έλεγχο.