Η Μαριάνα Τσίχλη στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών

Η Μαριάνα Τσίχλη στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών

Τη Δευτέρα 20/5 στην εκπομπή «Η Επόμενη μέρα» στην ΕΡΤ1 πραγματοποιήθηκε  το τηλεοπτικό debate υποψηφίων Περιφερειαρχών για την Περιφέρεια Αττικής. 

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι η εκπομπή δεν έμοιαζε και τόσο με αντιπαράθεση-διάλογο πάνω στις θέσεις και το πρόγραμμα των υποψηφίων, αλλά μάλλον σε παράσταση για ένα ρόλο. Αφιερώθηκε ο τριπλάσιος και πλέον χρόνος (σχεδόν 17 λεπτά) στην κα Δούρου συγκριτικά προς άλλους υποψηφίους, μεταξύ αυτών και της Μαριάνας Τσίχλη, δίνοντας στο «debate» έναν  χαρακτήρα «Οι πολίτες ρωτούν, η Ρ. Δούρου απαντά».

Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και των τραγωδιών στο Μάτι και τη Μάνδρα, επ’ αφορμής και του video που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η απερχόμενη Περιφερειάρχης.

·         Ρένα Δούρου: Κυνισμός, υποκρισία και πρόδηλες αναλήθειες!

Για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεκφυγής, του πολιτικού κυνισμού και της υποκρισίας. Κανένα ερώτημα από αυτά που έθεσε η Ανυπότακτη Αττική και η Μαριάνα Τσίχλη δεν απαντήθηκε από την κα Δούρου, ενώ επέμενε να μην απαντά για τις πολιτικές ευθύνες της περιφερειακής της διοίκησης αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει. 

Η Περιφερειάρχης επέμενε προκλητικά να επισημαίνει ότι το σημαντικότερο ζήτημα σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι ήταν τα fake μηνύματα που στάλθηκαν σε πολίτες για το πρόσωπό της, επιδεικνύοντας σθεναρή αντίσταση στο να απαντήσει στο ερώτημα εάν μια τέτοια τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με μια άλλη πολιτική από την ίδια τη διοίκησή της και την κυβέρνηση. Η κα Δούρου δεν μπορεί να ισχυρίζεται συγχρόνως ότι δεν ευθύνεται ούτε η ίδια ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όφειλε, εάν είχε την ελάχιστη πρόθεση να αλλάξουν τα πράγματα, να ασκήσει πίεση ακόμη και να παραιτηθεί εάν είχε ελάχιστη πολιτική ευθιξία.

Όσον αφορά στο ζήτημα των απορριμμάτων και της διευθέτησης των ρεμάτων, που δυστυχώς στην περίπτωση του Γραμματικού συνδέονται, η υπεκφυγή ξεπέρασε κάθε όριο, αφού  δεν απαντήθηκε ποτέ από την κα Δούρου. Ειδικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την παρέμβαση της Ανυπότακτης Αττικής, θα όφειλαν να σταθούν και να ασκήσουν πίεση και οι λοιπές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, ενώ περισσότερη κριτική θα ανέμενε κανείς ιδιαίτερα από το συνδυασμό με πρόταγμα την οικολογική προστασία.

Μάλιστα, η κα Δούρου που εξελέγη με τη ρητή υπόσχεση ότι δε θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, έφτασε να ισχυρίζεται ότι στο Γραμματικό η Περιφέρεια υλοποιεί θετικό έργο με τη δημιουργία ΧΥΤΥ! Η εγκατάσταση που μεθοδεύεται στο Γραμματικό συνιστά ένα έγκλημα για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Όχι μόνο τα επιφανειακά ύδατα της θα εκβάλλουν σε περιοχή NATURA, ενάντια σε κάθε νομιμότητα, αλλά επιπλέον χωροθετείται πάνω σε ρέμα, δημιουργώντας τεράστιο πλημμυρικό κίνδυνο. Αλλά, ούτε ασφαλώς ισχύει ότι πρόκειται για μια σύγχρονη εγκατάσταση ταφής «ολίγων υπολειμμάτων», αφού για να καταστεί αυτό δυνατό όφειλε η Περιφέρεια να εφαρμόσει σχέδιο διαλογής στην πηγή, ανάκτησης- επαναχρησιμοποίησης και πραγματική ανακύκλωση. Χωρίς αυτό, η εγκατάσταση στο Γραμματικό είναι ακριβώς μια Νέα Φυλή.

Τέλος, η κα Δούρου δε δίστασε να πει πρόδηλα ψέματα σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων της Αττικής, αρνούμενη ότι προχωρεί σε εγκιβωτισμό ρεμάτων αλλά σε απλή «διευθέτηση». Αυτό είναι απόλυτα ψευδές, όπως έχουν αποκαλύψει οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για τους σχεδιασμούς εγκιβωτισμού ρεμάτων από την Περιφέρεια στα ρέματα Ραφήνας, Ποδονίφτη και Πικροδάφνης που θα καταστρέψουν τα οικοσυστήματα.

·         Πατούλης και Σγουρός: Αμετανόητος διεκδικητής της ίδιας πολιτικής

Ο έτερος διεκδικητής της Περιφέρειας Αττικής και εκλεκτός της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε αδιάφορος ή χωρίς δυνατότητες να θέσει ερωτήματα και να αναπτύξει θέσεις στην συζήτηση συγκεκριμένα, παρά τον μεγάλο χρόνο που του διατέθηκε (συγκεκριμένα, 11 λεπτά). Αυτό αντανακλά βέβαια και την σύμπνοια που έχουν σε τελική ανάλυση οι προγραμματικές του θέσεις με αυτές της Ρένας Δούρου, σχετικά με τα master plans για το λιμάνι του Πειραιά, τις Μαρίνες, την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, και το ξεπούλημα του Ελληνικού. 

Χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση ή ερώτηση,  προσπάθησε να αντλήσει πολιτική υπεραξία εκμεταλλευόμενος τις τραγωδίες, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις κάμερες. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν υποστηρίζεσαι και επί δεκαετίες στηρίζεις μια πολιτική δύναμη η οποία έχει κυβερνήσει και υπογράψει μνημόνια, έχει αφαιμάξει τον κόσμο της εργασίας, δεν έχει κάνει το ελάχιστο για την πολιτική και κοινωνική προστασία.

·         Τα κρίσιμα ζητήματα από τη Μ. Τσίχλη και την Ανυπότακτη Αττική:

Ως Ανυπότακτη Αττική με την εκπροσώπηση της υποψήφιας περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη προσπαθήσαμε όσο μας επέτρεψε ο αδιανόητα μικρός χρόνος που μας δόθηκε και καταφέραμε να θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής. Δώσαμε το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης στα σχέδιά τους, διεκδικώντας το κλείσιμο της Φυλής και έναν διαφορετικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, μιλήσαμε για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την πλήρη κάλυψη σε κοινωνικές ανάγκες υγείας και πρόνοιας για τους πολίτες

Η Μαριάνα Τσίχλη ανέδειξε στην τοποθέτησή της τα ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής ευθύνης που έφεραν στο φως οι τραγωδίες τόσο στο Μάτι όσο και στη Μάνδρα. Την παντελή αδιαφορία της Περιφέρειας επί τόσα χρόνια πριν τις τραγωδίες να ενισχύσει κατ’ ελάχιστον τις μαραζωμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Την εγκληματική λιτότητα που εφάρμοσε η κυβέρνηση στα μέσα πυρόσβεσης και κεντρικής πολιτικής προστασίας. Αλλά και την ευθύνη της κυρίας Δούρου που ακόμη και μετά το Μάτι ουδέν έπραξε για την πολιτική προστασία έστω και εκ των υστέρων. Η κα Δούρου δεν μπορεί να ισχυρίζεται συγχρόνως ότι δεν ευθύνεται ούτε η ίδια ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όφειλε, εάν είχε την ελάχιστη πρόθεση να αλλάξουν τα πράγματα, να ασκήσει πίεση ακόμη και να παραιτηθεί εάν είχε ελάχιστη πολιτική ευθιξία.

Επιπλέον, η Μαριάνα Τσίχλη ανέδειξε την ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Όχι απλώς αδιαφορία, αλλά πολλώ μάλλον εξακολούθηση της λογικής του εγκιβωτισμού ρεμάτων που αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και ωφελεί μόνο τους εργολάβους.

Τόνισε ότι οι ευθύνες της διοίκησης Δούρου δεν είναι απλώς ζήτημα «ανεπάρκειας» όπως θέλουν να απουσιάζουν όσοι ταυτίζονται με την ίδια πολιτική. Η λιτότητα στον τομέα της πολιτικής προστασίας δεν ήταν μονόδρομος για την κα Δούρου, αλλά επιλογή αφού στην θητεία της χάρισε στην κυριολεξία εκατομμύρια και μάλιστα ως επί το πλείστον από ίδιους πόρους της Περιφέρειας στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο Νιάρχο, στην COSCO, στο Μελισσανίδη και λοιπούς δήθεν «επενδυτές».  

Επιπλέον, η Μαριάνα Τσίχλη τόνισε ότι την ίδια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει και ο κ. Πατούλης εάν του δοθεί η δυνατότητα, αφού ομνύει σε όλες τις 
επενδύσεις» από τα οποίες θα θησαυρίσουν οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και θα χάσουν οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα. Εκπροσωπεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και δεν παύει να κάνει επίδειξη πλούτου, μια φυσιογνωμία που δεν έχει καμία σχέση κοινωνικά πολιτικά αλλά και αισθητικά με τις λαϊκές τάξεις. Ίδιο είναι και το πρόσωπο της πολιτικής Σγουρού, ο οποίος μπορεί να μην μας έκανε την τιμή να εμφανιστεί στο debate, ωστόσο το παρελθόν του μιλάει από μόνο του. Είχε βασικό ρόλο στην προώθηση επιχειρηματικών και πελατειακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο με τεράστιες επιπτώσεις στα οικονομικά της Περιφέρειας.

Η Μαριάνα Τσίχλη και με την ευκαιρία του debate τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αγώνες και τα κινήματα για μια αυτοδιοίκηση που θα στρέφεται στις ανάγκες της κοινωνίας.