«Η αρχή έγινε με βοναπαρτισμούς και απόλυτη αδιαφάνεια στην Περιφέρεια Αττικής»

«Η αρχή έγινε με βοναπαρτισμούς και απόλυτη αδιαφάνεια στην Περιφέρεια Αττικής»

Πραγματοποιήθηκε χθες η 1η συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία συγκροτήθηκε το Προεδρείο και η Οικονομική Επιτροπή.

Η συγκρότηση των οργάνων έγινε κατ’ εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4623/2019. Τόσο το Προεδρείο  όσο και η οικονομική επιτροπή συγκροτήθηκαν με την απόλυτη κυριαρχία των μνημονιακών παρατάξεων.

Χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης την σύμπραξη- συγχώνευση των παρατάξεων «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» του Ν. Παπαδάκη και «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» του Α. Κούρτη με την παράταξή του. Αυτή η προσχεδιασμένη κίνηση έγινε κατ’ εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που ενισχύει την αντιδημοκρατική συγκρότηση των οργάνων της αυτοδιοίκησης δημιουργώντας τεχνητές υπερ-πλειοψηφίες. Είναι άγνωστο ποια είναι η προγραμματική ή πολιτική βάση σε αυτή την σύμπραξη. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην παράταξη «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», η οποία εμφανιζόταν να εκπροσωπεί την οικολογία – και δη την προοδευτική – προκαλεί εντύπωση η σύμπραξή της με τον νέο περιφερειάρχη, που, πέρα από την διακηρυγμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, έχει σαφή θέση για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής (διαχείριση απορριμμάτων, ιδιωτικοποιήσεις – ελεύθεροι χώροι κ.λπ.), η οποία μόνο φιλοπεριβαλλοντική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε με μια ψηφοφορία – παρωδία, αφού ήδη με τις πρόσφατες θεσμικές τροποποιήσεις η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμπραξη των εκλεκτών της στην Αυτοδιοίκηση φρόντισαν να διασφαλίσουν αφενός ότι η διοικούσα παράταξη θα έχει την πλειοψηφία των θέσεων και αφετέρου ότι μικρότερες δυνάμεις είτε θα αποκλείονται τελείως είτε θα υποεκπροσωπούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο πλαίσιο, οι θέσεις κάθε παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή είναι προκαθορισμένες, οι μικρότερες παρατάξεις δεν μπορούν καν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, ενώ απαγορεύεται και να συνεργαστούν!

Αποτέλεσμα ήταν η Οικονομική Επιτροπή να αποτελείται από τον ex officio πρόεδρο κ. Πατούλη και 7 μέλη της Παράταξής του (εκ των οποίων 2 αντιπεριφερειάρχες – απευθείας διοριζόμενοι), 2 Μέλη της παράταξης της Ρ. Δούρου, 2 μέλη της παράταξης Σγουρού και 1 μέλος για την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόκειται για μια διαδικασία ουσιαστικά διορισμού και όχι πραγματικής εκλογής, η οποία νοθεύει απροκάλυπτα την αναλογική εκπροσώπηση και την ψήφο των πολιτών.

Η «Ανυπότακτη Αττική» απείχε από τις σχετικές ψηφοφορίες και κατήγγειλε τη διαδικασία και το «Ναπολεόντειο» θεσμικό πλαίσιο που καθιστά τον κ. Πατούλη και την παράταξή του «αυτοκράτορες» της Περιφέρειας Αττικής, θωρακισμένους από κάθε θεσμικό έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιχειρώντας να αποσοβήσει κάθε φωνή που στέκεται εμπόδιο στις ασκούμενες πολιτικές.

Η συγκρότηση οργάνων με αυτό τον τρόπο, εξυπηρετεί τα σχέδια της παράταξης Πατούλη και των μνημονιακών δυνάμεων για ταχύτατη εφαρμογή των σχεδίων παράδοσης της περιουσίας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής στα ιδιωτικά συμφέροντα και επιτάχυνσης της σκανδαλώδους χρηματοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Διευκολύνει τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν τόσα χρόνια την αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των κονδυλίων της αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ταυτόχρονα να ρημάζουν.

Η Ανυπότακτη Αττική σε συνεργασία με το σύνολο των αγωνιζόμενων αυτοδιοικητικών κινήσεων και πρωτοβουλιών αγώνα στην Αττική και τους Δήμους της, θα συνεχίσει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον αγώνα για μια αυτοδιοίκηση δημοκρατική που θα στηρίζει τους κατοίκους και τις ανάγκες τους.