Η Ανυπότακτη Αττική συμμετέχει με το Συντονισμό Αιρετών στις εκλογές της Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών

Η Ανυπότακτη Αττική συμμετέχει με το Συντονισμό Αιρετών στις εκλογές της Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών

Για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Για την ανατροπή του αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση.Για να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών λειτουργιών των ΟΤΑ. Για την αντίσταση απέναντι στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Για τα δικαιώματα των πολλών!

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Β’ ΒΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ 

Η παρούσα διακήρυξη δημοσιεύεται με αφορμή την 1η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) για την εκλογή οργάνων και έχει σκοπό να αποτελέσει την αρχή ενός συστηματικού και ουσιαστικού συντονισμού όλων των αριστερών, αγωνιστικών, αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται και δραστηριοποιούνται στο επίπεδο των Περιφερειών (ΟΤΑ Β’ Βαθμού). Σκοπός μας είναι ο ευρύτερος δυνατός συντονισμός δυνάμεων για την αποτροπή των αντιλαϊκών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την προώθηση μιας άλλης, εναλλακτικής πολιτικής στις Περιφέρειες της Ελλάδας. 

Κινητήρια δύναμη, για να καταστεί αυτό εφικτό, θα είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα που θα επιβάλει μια άλλη αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, ξεκινώντας από την αποτύπωση των αρχών μιας κοινής κατεύθυνσης στην παρούσα διακήρυξη επιδιώκουμε να συνεχίσουμε το συντονισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών μας για ένα ζωντανό αυτοδιοικητικό κίνημα, για να βρεθούμε μαζί με τους κατοίκους, της τοπικές κινήσεις, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις των εργαζόμενων, τους περιβαλλοντικούς φορείς κ.ά. που αγωνίζονται στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. 

Ο συντονισμός αυτός παραμένει ανοιχτός και επιδιώκει να διευρύνεται συνεχώς με νέες αγωνιστικές δυνάμεις του Β’ Βαθμού της αυτοδιοίκησης, μέσα από την κοινή δράση, το διάλογο και τον εμπλουτισμό του πλαισίου αυτού. 

 1. Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 

Παρά το αφήγημα της δήθεν εξόδου από την κρίση, η κοινωνία βιώνει σήμερα τις δραματικές επιπτώσεις μιας δεκαετίας οξύτατης οικονομικής κρίσης και των πολιτικών των σκληρών μνημονίων. Οι πολιτικές της λιτότητας ήρθαν για να μείνουν έχοντας εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα, μισθούς και συντάξεις και περικόψει τις στοιχειώδεις δαπάνες του κράτους για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε θεμελιώδη αγαθά και υπηρεσίες. 

Η αυτοδιοίκηση αντί να αποτελεί θεσμό ανακούφισης της κοινωνίας και προσφοράς υπηρεσιών βελτίωσης της καθημερινότητας, έχει καταλήξει να αποτελεί μοχλό υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών. Η ουσιαστική κατάργηση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, η οικονομική ασφυξία και η εξάρτηση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχουν σήμερα αχρηστεύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και τους έχουν καταστήσει εχθρικούς μηχανισμούς για τους πολίτες. Ο κύριος παράγοντας που επέτρεψε αυτήν την εξέλιξη ήταν και είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι διοικήσεις των ΟΤΑ, που στην πλειοψηφία τους είναι προσαρτήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων. 

Η νέα γενιά των παρακρατηθέντων – υπαιξερεθέντων με τις πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις και με βάση το νέο μεσοπρόθεσμο γιγαντώνεται. Όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν και αρνούνται κάθε διάλογο για αναγνώριση της παρακράτησης. Αντίθετα, οι παρακρατήσεις συνεχίζονται κανονικά καταπατώντας κάθε συνταγματική υποχρέωση, παρά τους πανηγυρισμούς περί εξόδου από τα μνημόνια. Επιπλέον, επανέρχεται από τις κυβερνήσεις η κατάργηση των ΚΑΠ και η ανάληψη του πιο αντιλαϊκού φόρου, του ΕΝΦΙΑ, από του δήμους. Ταυτόχρονα, οι τοπικές κοινωνίες αποστερούνται από ανεκτίμητα κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια, ο αιγιαλός, οι υποδομές, η δημόσια και δημοτική περιουσία με την ένταξή της στο Υπερταμείο, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, εφαρμογή όλων των μορφών εργασίας και πολλών άλλων που προβλέπονταν στο 3ο μνημόνιο. 

Ειδικά οι Περιφέρειες, έχοντας σημαντικές αρμοδιότητες, παίζουν κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την εκπροσώπηση των εργολαβικών συμφερόντων, ακόμη και την ευθεία χρηματοδότηση των σχεδιασμών μεγάλων καπιταλιστικών συγκροτημάτων για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου ή των δημόσιων υποδομών. 

Σε συνέχεια των πολιτικών που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμμαχία με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες και Δημάρχους που συμπλέουν με αυτήν, επιχειρεί μια ραγδαία επιτάχυνση της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής στην αυτοδιοίκηση. Ο αρνητικός συσχετισμός που καταγράφηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην αυτοδιοίκηση και την ακόμα μεγαλύτερη εμπέδωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, αξιοποιώντας και διευρύνοντας τις δυνατότητες που διαμόρφωσε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ, από τον πρώτο μήνα της θητείας της, προχώρησε σε ρυθμίσεις που αίρουν την λειτουργία ακόμα και της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και, με το επιχείρημα της «κυβερνησιμότητας», διαμόρφωσε ένα θεσμικό πλαίσιο παντοδυναμίας του Δημάρχου – Περιφερειάρχη και αλλοίωσης της έκφρασης των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σκοπός των νέων μέτρων είναι η μετατόπιση αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Επιτροπές – και ιδιαίτερα στην Οικονομική Επιτροπή – και η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της διοικούσας παράταξης σε όλα τα όργανα λήψης κρίσιμων αποφάσεων. 

Επιπλέον, με το νέο αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, στην ουσία αίρεται η δυνατότητα καταψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και η δυνατότητα ακόμα και άσκησης αντιπολίτευσης για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο σε σχέση με τη διοχέτευση των πόρων των Περιφερειών. 

Με το νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την εκχώρηση βασικών κοινωνικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο ψηφισμένος πλέον νόμος αίρει κάθε θεσμικό εμπόδιο για την ανάθεση σε ιδιώτες του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού, της αποκομιδής απορριμμάτων και της μεταφοράς των μαθητών.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι διοικήσεις των Περιφερειών συνεργούν για την παράδοση του δημόσιου χώρου και των ελεύθερων χώρων πρασίνου στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων στο βωμό των «επενδύσεων» που θα ωφελήσουν τους λίγους και θα πλήξουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το περιβάλλον και η προστασία του παραμένει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι ίδιες πολιτικές καταστρέφουν το πράσινο, εγκιβωτίζουν ρέματα και υδροβιότοπους.

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην πλειονότητά τους συνεχίζουν την πεπατημένη της ταφής, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένα βήμα δεν έχει γίνει, παρά τις αντιδράσεις, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, ικανοποιώντας τα μεγάλα κερδοσκοπικών συμφέροντα στο χώρο του σκουπιδιού, ενώ, και άλλες επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών αλλά και για το ίδιο το περιβαλλον πρακτικές, όπως η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (καύση), έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών είναι ρημαγμένες και υπολειτουργούν, αναδεικνύοντας ότι οι συνθήκες καθημερινότητας των πολιτών και τα δικαιώματά τους στην κατοικία, την υγεία και την περίθαλψη, το ρεύμα και το νερό, την εργασία και τη μετακίνηση δεν είναι στις προτεραιότητες των νεοφιλελεύθερων διοικήσεων.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Μέσα από την αγωνιστική και πολιτική συνεργασία και ρίχνοντας το βάρος στην ανάγκη συγκρότησης μαζικών αντιστάσεων σε τοπικό επίπεδο με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, επιδιώκουμε την από κοινού προώθηση ενός διεκδικητικού προγράμματος με τους κατωτέρω κεντρικούς άξονες:

 • Υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ και των υπηρεσιών τους. Μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των ΟΤΑ. 
 • Ανατροπή του νέου αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ. Δημοκρατική αυτοδιοίκηση – Επαναφορά- επέκταση και πλήρης εφαρμογή της απλής αναλογικής με την αποφασιστική αρμοδιότητα στα Συμβούλια αιρετών των ΟΤΑ. Αλλαγή του προσωποκεντρικού μοντέλου των «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη Ι» που υποβαθμίζει τα συλλογικά όργανα.
 • Ανατροπή των νέων ρυθμίσεων που περιστέλλουν τη δυνατότητα καταψήφισης προϋπολογισμών. Απρόσκοπτη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και η αποκατάσταση των θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντων κλπ.). Κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ΟΤΑ. Διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης και ανακατανομής των δημοσίων πόρων και δαπανών των Περιφερειών για την ανάπτυξη και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Κοινωνικό έλεγχο στην κατάρτιση και τον απολογισμό του προϋπολογισμού των Περιφερειών.
 • Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και της περιουσίας των ΟΤΑ, του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου. Μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις.
 • Προστασία των δασών, του αστικού πρασίνου προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων και των υδροβιότοπων. Ανατροπή των πάγιων πρακτικών εγκιβωτισμού και τσιμεντοποίησης. 
 • Αποτελεσματική αντιπλημμυρική υποστήριξη πάνω στη λογική του σεβασμού της φύσης- Ενίσχυση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Περιφερειών με αύξηση της χρηματοδότησης και πρόσληψη προσωπικού. 
 • Αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση, με χαμηλής όχλησης μικρές μονάδες, στήριξη δημοτικών και διαδημοτικών υποδομών, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Φραγμός στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και διαιωνίζουν την ταφή και διαχείριση συμμείκτων, τα φαραωνικά εργοστάσια. Φραγμός στην προωθούμενη καταστροφική καύση. Δημόσιες εγκαταστάσεις διαπεριφερειακού επιπέδου προσωρινής αποθήκευσης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των επικίνδυνων και νοσοκομειακών αποβλήτων.
 • Υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ανάπτυξη του θεσμού της Κοινωνικής πολυκατοικίας – Στήριξη από τους ΟΤΑ οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην κατοικία, το ρεύμα, το νερό.
 • Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • Δημόσιες υπηρεσίες μετακίνησης μαθητών – Διασφάλιση της επαρκούς σίτισης όλων των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία, με ευθύνη των Περιφερειών.
 • Διευκόλυνση των αγορών χωρίς μεσάζοντες, των συνεταιριστικών δομών οικονομίας και αλληλεγγύης.
 • Διεκδίκηση προσλήψεων σε όλες τις υπηρεσίες των Περιφερειών του αναγκαίου προσωπικού πλήρους και μόνιμης απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση προϋποθέτει τη συνολική σύγκρουση με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που, όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει επιθετικά η κυβέρνηση. 

Στηρίζουμε και επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με όλα τα τοπικά κινήματα που δραστηριοποιούνται για την προστασία των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την αγωνιστική εμπειρία και τις επεξεργασμένες θέσεις των κινημάτων πόλης και τοπικών φορέων.

Πορευόμαστε για έναν ανοιχτό, μετωπικό συντονισμό, σχημάτων, αυτοδιοικητικών κινήσεων, τοπικών κινημάτων. Ένα ευρύ μέτωπο αιρετών, εργαζομένων, τοπικών κινήσεων κατοίκων.