Για το ζήτημα του προγράμματος διανομής γευμάτων

Για το ζήτημα του προγράμματος διανομής γευμάτων

Χθες διεξήχθη έκτακτη διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Αττικής για την έγκριση του προγράμματος διανομής γευμάτων σε 30.000 δικαιούχους στην Αττική. Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ υπερψήφισε το θέμα, ωστόσο τόνισε ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές, καθώς αφορά πολύ λιγότερους συμπολίτες μας σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, παρότι διαφημίζεται ως “επιχορήγηση” της κυβέρνησης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες είναι οι ανάγκες που προέκυψαν από τις καταγραφές των δήμων.

Ζητάμε
* την κάλυψη όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη και όχι μόνο του περιορισμένου αριθμού που θα καλύψει το πρόγραμμα

* την παροχή πόρων στην αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε μέσα, έργο και προσωπικό

* την αναθεώρηση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν στην στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών που έχουν τεράστιες ανάγκες, χωρίς την δέσμευση των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών

* την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για να στελεχωθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και να συσταθούν νέες όπου χρειάζεται.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση της Μαριάνας Τσίχλη, Περιφερειακής Συμβούλου της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο ΠΕΣΥ:

Είναι δεδομένο ότι σε μία περίοδο με τα σημερινά χαρακτηριστικά, όλα τα μέτρα άμεσης ανακούφισης των κατοίκων της Αττικής, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων και όσων αντιμετωπίζουν την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την στεγαστική επισφάλεια, είναι απολύτως αναγκαία και μπορούν να συμβάλλουν. Για αυτό και ως ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ υπερψηφίζουμε την εισήγηση.

Ωστόσο, τίθενται ορισμένα ζητήματα:

1.       Το ποσό που θα διατεθεί δεν αποτελεί επιχορήγηση των Περιφερειών από την κυβέρνηση, όπως διαφημίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα γεύματα θα χρηματοδοτηθούν με την απόδοση μικρού μέρους των ΚΑΠ για το 2020. Όπως είναι γνωστό, οι ήδη μειωμένοι ΚΑΠ, έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο για τον Β Βαθμό με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020. Είναι επιτακτικό να διεκδικηθεί από την Περιφέρεια περαιτέρω χρηματοδότηση, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που συσσωρεύονται καθημερινά λόγω και της πανδημίας. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και μέσα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούνται, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο πιεστικές και επιτακτικές αν ληφθεί υπόψη η χρόνια έλλειψη πόρων, μέσων και πολιτικών στήριξης των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

2.       Στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας, ώστε να διοχετευθούν πόροι για την στήριξη των Κοινωνικών Υπηρεσιών, για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα εκείνων των κατηγοριών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι επίσης επιτακτικό να διεκδικηθεί η αποδέσμευση των ΟΤΑ από τους κανόνες για τους πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

3.       Όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, για την Αττική προβλέπεται η παροχή γευμάτων σε 30.000 δικαιούχους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες. Ενδεικτικά, πριν την έκρηξη της πανδημίας, μόνο στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνταν 26.000 πολίτες σε μηνιαία βάση. Ενώ πολλοί συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δεν έχουν καμία υποστήριξη. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι, με βάση την κατάσταση που δημιουργείται για την πλειοψηφία των εργαζομένων που καλούνται και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο, στο βαθμό που δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για τη στήριξή τους, την αντιμετώπιση των απολύσεων κλπ, αλλά και ότι δημιουργείται σοβαρή πίεση σε σημαντικές ομάδες του πληθυσμού από την ίδια την πανδημία, αλλά και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κλπ), οι ανάγκες για παροχή γευμάτων θα αυξηθούν ακόμα παραπάνω. Επομένως, οι συγκεκριμένες παροχές θα πρέπει να διευρυνθούν. Με βάση την ενημέρωσή μας από τον Α βαθμό, οι δήμοι ήδη ανταποκρίνονται στην καταγραφή των αναγκών. Είναι επομένως επιτακτικό να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των αιτημάτων των δήμων.

4.       Εκτός από τις ανάγκες σίτισης, διαμορφώνονται πολλές και ποικίλες άλλες ανάγκες, για την αντιμετώπιση των οποίων η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Για τη δημιουργία δομών υποστήριξης, την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών που αντιμετωπίζουν χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αλλά και για την στήριξη των εργαζομένων στις δομές που δουλεύουν με αυταπάρνηση, υπό αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές σε καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που, αντί να υποστηρίζεται, να χρηματοδοτείται και να διευρύνεται, στελεχώνεται από εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι και χωρίς παροχή στοιχειωδών μέσων υγιεινής και ασφάλειας. Αντίστοιχα, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται υπό στεγαστική επισφάλεια. Γι’ αυτό πρέπει να διεκδικηθούν πόροι και μέσα για την πραγματική υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών, αλλά και να διεκδικηθεί άμεση λύση για την στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Με επίταξη ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων και συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην καταγραφή των αναγκών.

5.       Η επιχορήγηση της εκκλησίας μέσα από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο βαθμό που αυτοί είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, δεν αποτελεί κανενός είδους λύση. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να υποστηριχθούν συντεταγμένα από το κράτος και την Αυτοδιοίκηση. Επομένως οι πόροι στο σύνολό τους θα πρέπει να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών από τις δομές και τις υπηρεσίες των δήμων. Η εκκλησία μπορεί αυτοτελώς να χρηματοδοτήσει το έργο της με τους τεράστιους πόρους που ήδη διαθέτει.

6.       Από την εισήγηση δεν γίνεται καμία διευκρίνιση για τον καθορισμό των δικαιούχων, για την κατανομή στους 66 δήμους κ.ο.κ. Έστω και εκ των υστέρων, πρέπει να γίνει εξειδίκευση και να παρασχεθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τέλος, επαναφέρουμε το αίτημά μας για αναλυτική ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων και του Συμβουλίου στο σύνολό του, για τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας μέχρι στιγμής και για την ανάγκη συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασιστούν περαιτέρω κινήσεις και πρωτοβουλίες.