Ένα ισχυρό μέτωπο για μια Αττική των ανθρώπων της

Ένα ισχυρό μέτωπο για μια Αττική των ανθρώπων της

της Μαριάνας Τσίχλη, υποψήφιας Περιφερειάρχη με την Ανυπότακτη Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής στενάζει κάτω από την εγκατάλειψη και μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας. Με ανεργία 19,9%, με το 20,1% των κατοίκων της να ζει σε στέρηση των βασικών αγαθών και το 31,1% του πληθυσμού της σε κίνδυνο φτώχειας, η αλλαγή προσανατολισμού στην Περιφέρεια Αττικής δεν παίρνει αναβολή.

Η Περιφέρεια Αττικής αντί να λειτουργήσει ως θεσμός ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση, έγινε μηχανισμός εφαρμογής των πολιτικών της φτωχοποίησης και της συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των λίγων.

Τι έργο έχει να επιδείξει η Περιφερειακή Αρχή της Ρ. Δούρου; Το έργο της παράδοσης δημόσιων χρημάτων στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών για άχρηστα τερατουργήματα που καταπίνουν τις πόλεις μας. Επί των ημερών της χαρίστηκαν 150 εκ. ευρώ για την «αυλή» του Νιάρχου στο ΚΠΙΣΝ, 114 εκ. ευρώ στην Cosco για την επέκταση της κρουαζιέρας, 20 εκ. ευρώ για το γήπεδο του Μελισσανίδη.

Χρήματα που θα έκαναν διαφορά για την κοινωνία εάν διατίθεντο για τους ανύπαρκτους κοινωνικούς πόρους της Περιφέρειας, ή για τις διαλυμένες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, προτού η εγκατάλειψη κοστίσει με τραγωδίες όπως στο Μάτι και τη Μάνδρα.

Το παραλιακό μέτωπο απειλείται με εξαφάνιση κάτω από τα τσιμέντα μιας «ανάπλασης» στο Ελληνικό, στον Άλιμο, στο Φάληρο και τον Πειραιά που θα καταστήσει την παραλία «all inclusive» χώρο αναψυχής για τον ελάχιστο αριθμό του πληθυσμού που συγκεντρώνει τον πλούτο, κλειστή για τους κατοίκους.

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δίνει τη χαριστική βολή σε μια περιφέρεια με νεοαστέγους και στεγαστική κρίση.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων η Αττική διεκδικεί πανευρωπαϊκά την επαίσχυντη πρωτιά στην ταφή συμμείκτων. Παρά τις πλείστες υποσχέσεις, ο ΧΥΤΑ Φυλής επεκτείνεται με νέο κύτταρο, όπως και η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Λιοσίων.

Μα μη συνηθίσουμε στη λιτότητα και την εγκατάλειψη της κοινωνίας. Να μην αποδεχθούμε την ανεργία, την αστεγία, την αδυναμία φτωχών νοικοκυριών να καλύπτουν λογαριασμούς νερού και ρεύματος, την διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι πολιτικές των δήθεν αντιπολιτευόμενων Πατούλη και Σγουρού ανταγωνίζονται μόνο στην επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» συγκροτήθηκε από αγωνιστές και αγωνίστριες της αυτοδιοίκησης σε όλο το μήκος της Αττικής, από συνδικαλιστικούς χώρους, περιβαλλοντικά κινήματα. Οι υποψήφιοι και υποψήφιες περιφερειακοί σύμβουλοι προέρχονται από όλο το φάσμα των πληττόμενων της κοινωνίας, νέους και νέες, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Από αυτούς που γνωρίζουν καλά ποια είναι η πραγματική ζωή στην Αττική.

Αυτή την Αττική θέλουμε να αναδείξουμε. Χορτάσαμε μεγαλεπήβολα σχέδια, τσιμέντο, χορτάσαμε αγωνία επιβίωσης. Χορτάσαμε παραγγέλματα για υπομονή.

Εμπιστευόμαστε μόνο τους αγώνες, τους απλούς ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για πόλεις και ζωές βιώσιμες, για λίγο πράσινο, για χώρους ελεύθερους και δημόσιους που θα ανήκουν στους κατοίκους. Τους ανθρώπους της αντίστασης και των αγώνων από όλους του 66 Δήμους της Αττικής.

Αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση και επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών πόρων των Ο.Τ.Α., που καταπατήθηκαν στο όνομα της αποπληρωμής του ληστρικού χρέους και την εξόδου από την κρίση μόνο για τους έχοντες.

Διεκδικούμε να μη θάβονται οι πόλεις μας στα σκουπίδια, μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων που θα βασίζεται στη πρόληψη και την αποκέντρωση.

Μπορεί να γίνει αλλιώς, εάν δεν αφήσουμε τις μνημονιακές δυνάμεις να μονοπωλούν την εκπροσώπηση της κοινωνίας.  

Δημιουργούμε ένα ισχυρό μέτωπο για μια Αττική των ανθρώπων της. Των νέων, των άνεργων, των γυναικών, των εργαζομένων, των αποκλεισμένων. Για να εισβάλλουν οι αγώνες της κοινωνίας στην Περιφέρεια Αττικής. Για τα δικαιώματα των πολλών!

Δημοσιέυτηκε στα ΝΕΑ, στις 24/5/2019