Εμπαιγμός και σταθερή ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων από τον κ. Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Εμπαιγμός και σταθερή ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων από τον κ. Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Της Μαριάνας Τσίχλη

Περιφερειακής Συμβούλου με την «Ανυπότακτη Αττική».

Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες περιβαλλοντικών φορέων και πιέσεις της αντιπολίτευσης και των κινημάτων, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναγκάστηκε να συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 9/10/2019 το ζήτημα των εργασιών «καθαρισμού» των ρεμάτων της Αττικής. Οι καθαρισμοί που πραγματοποιούν οι ανάδοχοι δεν είναι τίποτε άλλο από χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μελετών και τεχνικών κανόνων. Έτσι, γίνονται εργασίες που αλλάζουν την υδραυλική συμπεριφορά των ρεμάτων, εργασίες άρσης προσχώσεων, κοπής και απομάκρυνσης της βλάστησης, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, ενώ βλέπουμε ακόμα και μπουλντόζες σε προστατευόμενες περιοχές (NATURA, Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος κλπ.).

Ως Ανυπότακτη Αττική στηρίξαμε την παρέμβαση των περιβαλλοντικών φορέων και τονίσαμε την ανάγκη δραστικής αλλαγής πολιτικής της Περιφέρειας συνολικά στο ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων της Αττικής, η οποία μέχρι τώρα βασίζεται στην ανάθεση πανάκριβων έργων σε εργολαβικά συμφέροντα για την εκτέλεση εργασιών τσιμεντοποίησης και εγκιβωτισμού. Οι παρεμβάσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων πλημμυρών, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των ρεμάτων. Χρειάζεται αποτελεσματική και μακρόπνοη αντιπλημμυρική προστασία στη λογική της ανάδειξης των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους που εξασφαλίζει ανοιχτά και ασφαλή ρέματα, φυσικούς πνεύμονες στις πόλεις, πράσινο και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Στηρίξαμε το αίτημα να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την άμεση αναστολή εκτέλεσης των συμβάσεων καθαρισμού των ρεμάτων που εκτελούνται με προβληματικό τρόπο και να μην προχωρήσει η διοίκηση της Περιφέρειας στην εκτέλεση των συμβάσεων με αντικείμενο την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη, της Πικροδάφνης και του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Αλλά και να παγώσει κάθε σκέψη για λειτουργία του ΧΥΤΑ που έχει χωροθετηθεί κυριολεκτικά πάνω στο ρέμα στο Μαύρο Βουνό στο Σέσι Γραμματικού. Για άλλη μια φορά ο κ. Πατούλης και η διοικούσα παράταξη σε σύμπλευση με την παράταξη Δούρου, η οποία δεν είπε ούτε μία λέξη για το θέμα, αλλά και με την παράταξη Σγουρού, αρνήθηκαν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που θα βάζει φραγμό σε αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές.

Αξιοσημείωτη είναι και η αμέριστη στήριξη που έδωσε η παράταξη Δούρου στην περιφερειακή αρχή για την σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής για την «αξιοποίηση» της περιουσίας της, υιοθετώντας ένα από τα εργαλεία που έχουν ταυτιστεί με αδιαφάνεια, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και παράδοση των δημοσίων υπηρεσιών των ΟΤΑ σε κερδοσκοπικά συμφέροντα. Μία εταιρεία εργαλείο για να παρακάμπτεται ο έλεγχος του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα έργα της Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια στιγμή, η προηγούμενη Αναπτυξιακή Α.Ε. τελεί υπό εκκαθάριση από το 2012 και παρουσιάζει ζημιές 192.000 ευρώ, οι οποίες θα πληρωθούν από τις τσέπες των πολιτών, ενώ οι εισηγητές του θέματος δήλωσαν ότι δεν έχουν γνώση για το πώς προέκυψαν οι ζημιές αυτές.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του σε μία ακόμα επίδειξη αδιαφορίας για τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των κατοίκων, αρνήθηκαν να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σκανδαλώδης επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και την πλήρη συμφωνία των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ακούγεται η φωνή των φορέων και των κινημάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικώντας δυναμικά αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της Περιφέρειας στα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περιόδου.