Ελληνικό: Η ΝΔ και οι διευκολύνσεις στη Lamda Development

Ελληνικό: Η ΝΔ και οι διευκολύνσεις στη Lamda Development

Η τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τους όρους δόμησης υψηλών κτιρίων στο Ελληνικό, είναι ενδεικτική των προθέσεών της, οι οποίες έχουν γίνει ήδη σαφείς από την προεκλογική περίοδο.

Η τροπολογία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη ως ερμηνευτική. Ωστόσο, ως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Με τον νόμο 4062/2012, ήδη οριζόταν μία σκανδαλώδης εξαίρεση από την ισχύουσα νομοθεσία, με βάση την οποία το ύψος των κτιρίων στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού επιτρέπεται να καθορίζεται κατά παρέκκλιση του Οικοδομικού Κανονισμού.  Ταυτόχρονα, οριζόταν ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, με εξαίρεση το τμήμα αυτού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Ήδη από τότε λοιπόν, διαμορφωνόταν μία φωτογραφική διάταξη, με βάση την οποία καθίστατο εφικτή η κατασκευή του ουρανοξύστη που προορίζεται να στεγάσει το καζίνο, αλλά και άλλων ουρανοξυστών στην περιοχη του Ελληνικού.

Η … ερμηνευτική τροπολογία Γεωργιάδη, διευρύνει τα όρια της νομοθεσίας που μπορεί να παρακάμπτεται, κατά παρέκκλιση, ορίζοντας ότι επιτρέπεται η δόμηση υψηλών κτιρίων, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, γενικότερα. Θωρακίζεται έτσι η «επένδυση» από μελλοντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, καθώς ο επενδυτής θα μπορεί να παρακάμψει κάθε ισχύουσα σήμερα, ή μελλοντική διάταξη σε ότι αφορά στο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.

Επιπλέον, ορίζεται μία ακόμα εξαίρεση για τη ζώνη 100 μέτρων από τα όρια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πλέον, η κατά παρέκκλιση δόμηση δεν αφορά απλώς στο τμήμα του ακινήτου που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αλλά και σε τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.  

Οι ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον όμιλο Λάτση για την επιτάχυνση των σχεδίων για το Ελληνικό, κινούνται εντός των πλαισίων των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, η οποία είχε φροντίσει από την αρχή να αποσαφηνίσει ότι θα δώσει γη και ύδωρ στα κάθε τύπου επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αποτελούν μία ακόμα πράξη στο δράμα της μετατροπής ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πνεύμονα πρασίνου για την Αττική, σε περίκλειστη ζώνη από ουρανοξύστες, μαρίνες και πυκνή δόμηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει εξαρχής να δώσει το στίγμα ότι θα επιταχύνει την απορρύθμιση και την άρση των προστατευτικών ρυθμίσεων για το περιβάλλον, αλλά και γενικότερα τις κατευθύνσεις «αστικών αναπλάσεων». Τα όσα επικαλείται, περί προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 65 δις, είναι συνειδητά ψεύδη, σε μία χώρα που συνεχίζεται η αποεπένδυση. Ο μοναδικός στόχος των κατευθύνσεων αυτών, είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων από το κεφάλαιο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα δικά του κέρδη, σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας, η οποία «κερδίζει» μόνο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ, δεν πείθουν κανέναν με τις δήθεν αντιπολιτευτικές κορώνες τους. Ιδιαίτερα για το Ελληνικό, όπου οι επαίσχυντοι όροι της «επένδυσης» συμφωνήθηκαν επί κυβέρνησης Παπαδήμου και ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διατήρησε το ίδιο πλαίσιο, αλλά και επιτάχυνε – όπως καυχιόταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – την πρόοδο του έργου.

Η μόνη διέξοδος απέναντι στα σχέδια αυτά, είναι οι αγώνες του κινήματος και των κατοίκων. Το παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα το Ελληνικό, έχει αποτελέσει εμβληματικό σημείο άρθρωσης αντιστάσεων, ενώ οι αγώνες των κατοίκων έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, κατορθώνοντας να παγώσουν, επί πολλά χρόνια, τα σχέδια τσιμεντοποίησης. Σήμερα, είναι απολύτως απαραίτητη η ανασυγκρότηση των κινηματικών αντιστάσεων, απέναντι σε μία κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να σαρώσει κάθε πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αυτές τις μάχες θα είμαστε εκεί.