Δήλωση της Μαριάνας Τσίχλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δήλωση της Μαριάνας Τσίχλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δήλωση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Μαριάνας Τσίχλη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους μαζί με τον Σαράντο Θεοδωρόπουλο και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Άρη Κωνσταντάκη.

Ήρθαμε σήμερα για να καταθέσουμε τεκμήρια για τις καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική θηριωδία, με πρωτοβουλία του Σαράντου Θεοδωρόπουλου. Η Αττική πέρασε σκληρές δοκιμασίες στην κατοχή. Ο μεγάλος λιμός και οι ασθένειες οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες, στις οποίες προστέθηκαν οι εκτελέσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι διώξεις.

Όμως, η πείνα και η τρομοκρατία δεν λύγισαν το λαό της Αττικής, της Αθήνας και του Πειραιά, που πρωταγωνίστησε στην Αντίσταση, γράφοντας κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ΕΑΜικής εποποιίας. Κορυφαία στιγμή οι τεράστιες διαδηλώσεις τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 1943 που απέτρεψαν την πολιτική επιστράτευση. Αλλά και μετά την απελευθέρωση, η μάχη της Αθήνας, τα Δεκεμβριανά, που έδειξαν την ατσάλινη βούληση του λαού της Αθήνας για να κατακτήσει τη λευτεριά και τη δυνατότητα να ορίζει τη μοίρα του.

Η Αττική έχει δεκάδες τόπους μαρτυρίων από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά και δεκάδες τόπους αντίστασης, που αποδεικνύουν τον ρόλο του λαού της στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Αυτή η πλευρά της ιστορίας της, συστηματικά αποκρύπτεται, ή, στην καλύτερη περίπτωση αγνοείται.

Η ιστορία της Αττικής πρέπει να αναδειχθεί. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να συμβάλει στον αγώνα απέναντι στη λήθη. Είναι απαραίτητο, ο λαός και ιδίως οι νέοι της Αττικής και της Ελλάδας να γνωρίσουν την ιστορία της, την ιστορία ενός λαού που, κάθε φορά που βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, ποτέ δεν διάλεξε τις αλυσίδες, αλλά τον αγώνα και την αντίσταση.