Δεν φταίει ο Πατούλης, φταίει ο κακός μας ο καιρός!

Δεν φταίει ο Πατούλης, φταίει ο κακός μας ο καιρός!

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και η διοίκηση της Περιφέρειας ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους και προκλητικότητας. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με αποκλειστικό θέμα την κακοκαιρία Ελπίδα, που επιβλήθηκε με αίτημα έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αφού η περιφερειακή αρχή δεν είχε καν την ευθιξία να συγκαλέσει το Συμβούλιο για να εκθέσει τα πεπραγμένα της, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι, όχι μόνο έχουν διαλύσει την πολιτική προστασία, όχι μόνο δεν διαθέτουν καμία ετοιμότητα και προετοιμασία, αλλά, ακόμα περισσότερο, αξιοποιούν το χιονιά για να δώσουν αμύθητα ποσά σε ιδιώτες εργολάβους και τολμούν να μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες.

Τι αποδείχθηκε για τις ενέργειες της διοίκησης Πατούλη;

Στην παρουσίαση πεπραγμένων της διοίκησης αποδείχθηκαν όλα όσα καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση και ακόμα περισσότερα:

 • Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει προμήθεια αντιπαγετικού αλατιού με δημόσιο διαγωνισμό από την Περιφέρεια. Παρά τις σαφείς σχετικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νόμο και το Ειδικό Σχέδιο της Περιφέρειας, η προκήρυξη του διαγωνισμού καθυστέρησε τραγικά, με αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού και, αφ’ ετέρου, να αγοραστεί αλάτι με απευθείας ανάθεση σε υπέρογκες τιμές.
 • Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση εργολαβίας της Περιφέρειας για αποχιονισμούς που να έχει συναφθεί με δημόσιο διαγωνισμό, στη βάση προληπτικού προγραμματισμού. Ο σχετικός διαγωνισμός, που ξεκίνησε τον Αύγουστο (και είναι δεδομένο ότι δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου), κρίθηκε μη νόμιμος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εγκαίρως μηχανήματα και να συναφθούν συμβάσεις την τελευταία στιγμή και πάλι φυσικά με απευθείας αναθέσεις σε υπέρογκες τιμές. Βεβαίως, ούτε λόγος για επιχειρησιακό σχέδιο, αφού δεν υπήρχε καν ανάδοχος για να γίνει κάποιου είδους σχεδιασμός.
 • Μέχρι σήμερα και χωρίς να έχει γίνει καν απολογισμός, η Περιφέρεια έχει προϋπολογίσει το αδιανόητο ποσό των 6,5 εκ. ευρώ για την διαχείριση της Ελπίδας. 500.000 ευρώ δόθηκαν σε εργολάβους λίγες μέρες πριν το χιονιά ώστε να μπορεί ο Περιφερειάρχης να  φωτογραφίζεται δίπλα στα «θηρία» καγχάζοντας περί της ετοιμότητάς του, ενώ άλλα 6 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν με μία σκανδαλώδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση. Πρόκειται σίγουρα για τις πιο ακριβοπληρωμένες φωτογραφίες και την πιο ακριβοπληρωμένη παταγώδη αποτυχία στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. Προφανώς και τα ποσά αυτά θα πληρώσουν συμβάσεις που έγιναν με απευθείας ανάθεση.
 • Μέχρι σήμερα, η Μήδεια έχει κοστίσει 5,5 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε ιδιώτες, με διαδικασίες απευθείας αναθέσεων. Συνολικά και μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώσουν 12 εκ. ευρώ για τις δύο κακοκαιρίες. Με τα ίδια χρήματα, η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρο στόλο εκχιονιστικών μηχανημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται όλο τα χρόνο και για άλλες εργασίες, όπως πχ για καθαρισμούς ρεμάτων.
 • Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τρία εκχιονιστικά μηχανήματα, ένα εκ των οποίων δεν λειτουργεί. Η Πολιτική Προστασία και η Διαχείριση Μητροπολιτικών Υποδομών έχει πάνω από 50% κενές θέσεις, βρίσκεται δηλαδή στα όρια της διάλυσης, ενώ η Περιφέρεια δεν έχει ζητήσει ούτε μία πρόσληψη χειριστή μηχανήματος.
 • Περίπου 25% των ποσών που δαπανώνται, πληρώνονται είτε οι εργολάβοι δουλέψουν, είτε όχι. Πρόκειται για τις λεγόμενες «σταλίες», δηλαδή προβλέψεις στις συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εργολάβοι πληρώνονται με κάθε αναγγελία φυσικού φαινομένου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να επιχειρήσουν ποτέ.

Ποια ήταν η θέση του Περιφερειάρχη για την αποτίμηση των ενεργειών του;

Ο Περιφερειάρχης, από κοινού με όλους τους αιρετούς της παράταξής του, ευθέως μας είπαν ότι όλα πήγαν καλά. Η Περιφέρεια Αττικής, κατά την άποψή τους, είχε σχεδιασμό και προετοιμασία και ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε και με το παραπάνω, με βάση τις αρμοδιότητές της. Ο Περιφερειάρχης δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει μια συγγνώμη – ακόμα και προσχηματική – από τους κατοίκους της Αττικής που όχι μόνο αποκλείστηκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα μέσα σε πολικές θερμοκρασίες, δεν μπορούσαν να διακομιστούν σε νοσοκομεία αν είχαν ανάγκη και πολλά ακόμα, αλλά θα πληρώσουν και την ταλαιπωρία τους χρυσή σε κάθε είδους μικρούς και μεγάλους εργολάβους.

Όπως πέρυσι που έφταιγε ότι … ήταν βαρύ το χιόνι, έτσι και φέτος έφταιγε:

 • Ότι χιόνισε το πρωί και όχι το βράδυ
 • H κλιματική αλλαγή (όπως έφταιγε και για τις τραγωδίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών), παρότι ο ίδιος ο καθηγητής Λέκκας που κλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο υποστήριξε ότι η Ελπίδα δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, ούτε είναι πρωτοφανές, έκτακτο φαινόμενο
 • Ότι αποκλείστηκαν οι οδηγοί στην Αττική Οδό. Στην πραγματικότητα φυσικά, αυτή ήταν μια εξέλιξη που «ευνόησε» τη διοίκηση, αφού κρύφτηκε πίσω από αυτή και επισκιάστηκε το γεγονός ότι, εκτός από την Αττική Οδό, αποκλείστηκαν σχεδόν όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες αρμοδιότητας της Περιφέρειας (Μεσογείων, Κηφισίας, Μαραθώνος, Κατεχάκη, Φυλής, Λαυρίου, Τατοΐου κλπ.).
 • Ότι οι οδηγοί δεν είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν αλυσίδες και φταίνε οι ίδιοι, καθώς και όσοι, μετά από ατέλειωτες ώρες αποκλεισμού στο χιονιά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Περιφερειάρχη λοιπόν, έφταιγε η ώρα που χιόνισε, η κίνηση, η … ανευθυνότητα των οδηγών και, γενικά, ο κακός μας ο καιρός.

Όμως:

 • Πού ήταν η Περιφέρεια όταν έκλεισαν οι κεντρικοί δρόμοι της αρμοδιότητάς της με δύο ή τρεις ώρες χιονόπτωσης; Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την τοποθέτηση του καθηγητή Λέκκα στο Συμβούλιο, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει από τις 11 πμ, πριν κλείσει η Αττική Οδός, ότι πρέπει η Περιφέρεια να δώσει έμφαση στους κεντρικούς άξονες γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με την Αττική Οδό. Στις 12 έκλεισε η Κατεχάκη…
 • Πότε θα παραδώσει ο Περιφερειάρχης αναλυτικά στοιχεία για το εάν, πότε και πού επιχείρησαν τα μηχανήματα αποχιονισμού που θα πληρώσουμε πάνω από 6,5 εκ. ευρώ;
 • Ποια είναι η απάντηση της Περιφέρειας στις καταγγελίες δημάρχων ότι οι δρόμοι καθαρίζονταν μέχρι το όριο της αρμοδιότητας των δήμων και έκλειναν εκεί που ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας; Ότι εκχιόνισαν οι ίδιοι οι δήμοι κεντρικούς άξονες, παρότι δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα; Ότι τα μηχανήματα με τα πανάκριβα μισθώματα παρέμεναν ακίνητα και δεν επιχειρούσαν εν μέσω της χιονόπτωσης;
 • Ποια είναι η απάντηση της Περιφέρειας στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι τη Δευτέρα και εν μέσω της σφοδρής χιονόπτωσης, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν τα μηχανήματα κάποιων εταιριών, αλλά κάποιοι εργολάβοι δε σήκωναν καν τα τηλέφωνα;
 • Πού ήταν η Περιφέρεια όταν απαιτούνταν απεγκλωβισμός των οδηγών στις οδούς αρμοδιότητάς της, ή έστω η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερό, φαγητό για τους πολίτες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες);
 • Πού ήταν η Περιφέρεια τις επόμενες μέρες όπου οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί χωρίς να υπάρχει χιονόπτωση και πού ήταν στις διαδικασίες απομάκρυνσης πεσμένων δέντρων και κλαδιών;

Απ’ ότι φαίνεται, η διοίκηση της Περιφέρειας έβγαζε δελτία τύπου και φωτογραφίες.

Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε μία κίνηση – μνημείο θράσους, η παράταξη Πατούλη ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα με περιεχόμενο που κρίνει επιτυχημένες τις ενέργειες της Περιφέρειας επειδή δεν θρηνήσαμε νεκρούς, αλλά και εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη να προβάλει το σχέδιο και τις ενέργειες της Περιφέρειας στους πολίτες της Αττικής, ενώ εγκαλεί την αντιπολίτευση για μικροκομματική διαχείριση!

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα της πρότασης Πατούλη:

«Τον απολογισμό δράσεων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτές  παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη …. σχετικά με τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων που δημιούργησε το καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΔΑ, χάρη στις οποίες πετύχαμε να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών παρά τα ακραία φαινόμενα».

«Να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής να αναλάβει ΑΜΕΣΑ συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Αττικής, για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε η Περιφέρεια Αττικής την πρόσφατη κακοκαιρία».

Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται, η αλλιώς συν Γλαύκω – Αθανασίω και χείρα κίνει…

Αλλά επειδή, όπως φαίνεται, η κατρακύλα δεν έχει πάτο, ο Περιφερειάρχης, ελλείψει άλλων συμμάχων, επέλεξε να εκδώσει κατά πλειοψηφία ψήφισμα όπου αποδέχθηκε όλο το ακροδεξιό, νεοφιλελεύθερο παραλήρημα Τζήμερου, στο οποίο, πέρα από τις ευχαριστίες στην αποτελεσματικότητα Πατούλη, διατυπώνονται ανατριχιαστικές θέσεις. Αντιγράφουμε από την κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου, που υπερψηφίστηκε από Πατούλη – Τζήμερο και ψευτοαναξάρτητους συμβούλους:

 • να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής να αναλάβει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Αττικής, καθώς είναι προφανές πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν, θεωρώντας, για παράδειγμα, πώς ήταν ευθύνη της Περιφέρειας το κλείσιμο των δρόμων, ενώ ήταν ευθύνη της Τροχαίας, και, είναι εύκολα αντιληπτό, πως είναι αδύνατον να κινηθούν εκχιονιστικά μηχανήματα σε ένα δρόμο γεμάτο από μπλοκαρισμένα αυτοκίνητα.
 • Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ζητάει από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου Καλλικράτη, στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια
 • Οι πολίτες έχουν υποφέρει πολύ από αυτή τη θεσμική αναπηρία της Δημόσιας Διοίκησης. …. πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Με το υπάρχον, η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών

Έτσι, μετά και τις παρεμβάσεις Τζήμερου, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε:

 • Ότι οι πολίτες είναι αδαείς, δεν σκαμπάζουν από αρμοδιότητες και πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε να αποδίδουν ευθύνες κατά λόγο αρμοδιότητας, ενώ για την αδυναμία αποχιονισμού των κεντρικών οδικών αξόνων φταίει μόνο η Τροχαία.
 • Ότι θα ζητήσει η Περιφέρεια να αποκτήσει ιεραρχική θέση έναντι των εκλεγμένων δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων, πράγμα που αποτελεί ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή και ουσιαστική κατάργηση του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης.
 • Ότι απαξιώνει πλήρως το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ότι η δημόσια διοίκηση είναι θεσμικά ανάπηρη – πώς συνάδει άραγε αυτό με τις διαρκείς επιτυχίες του περιβόητου επιτελικού κράτους, που προβάλλει συνεχώς ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης;

Πρόκειται πραγματικά για πρόκληση μνημειωδών διαστάσεων απέναντι στο λαό της Αττικής, αλλά και απέναντι στον θεσμό της αυτοδιοίκησης που αμαυρώνεται ακόμα περισσότερο από τη στάση του Περιφερειάρχη, η οποία πρέπει να προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών, αλλά και των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων.

Ακόμα περισσότερο, ο Περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι έχει προτάσεις και σχέδιο.

Οι προτάσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο περιορίζονται στην τοποθέτηση δύο ακόμα ρόλων συντονισμού (παρότι ήδη διαθέτουμε άπειρα συντονιστικά όργανα και συντονιστές, θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένους συμβούλους που, ως εκ θαύματος, δεν κατάφεραν τίποτα να συντονίσουν), έναν ακόμα τετραψήφιο αριθμό – τηλεφωνική γραμμή για υποστήριξη των πολιτών, τη χρήση GPS για την παρακολούθηση μηχανημάτων έργου (άσχετα αν η χρήση GPS ήταν ήδη εντός των προδιαγραφών της εργολαβίας που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει η Περιφέρεια για τη φετινή χειμερινή περίοδο), αλλαγή του ΚΟΚ που θα καθιστά υποχρεωτική την κατοχή αντιολισθητικών αλυσίδων στα ΙΧ το χειμώνα και την ύπαρξη κάποιων μηχανημάτων αποχιονισμού, χωρίς να προτείνεται η αγορά τους από την Περιφέρεια.

Φυσικά στο σχέδιο του Περιφερειάρχη δεν προτείνεται ούτε διεκδικείται καμία πρόσληψη στην αποδιαρθρωμένη πολιτική προστασία, καμία αγορά εξοπλισμού από την Περιφέρεια. Ούτε προτείνεται ή απαιτείται η στήριξη στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας από την κυβέρνηση. Και βεβαίως ούτε λόγος για επιστροφή σε δημόσια διαχείριση των υποδομών ζωτικής σημασίας, παρότι τα κίνητρα και η αποτυχία των ιδιωτικών συμφερόντων αποδείχθηκαν για μια φορά ακόμα. Προκαλεί επίσης αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, παρότι ο Περιφερειάρχης (όπως και ο Πρωθυπουργός) εκτόξευσαν μύδρους κατά του διαχειριστή της Αττικής Οδού και παρότι γνωρίζουν άριστα ότι η σύμβαση παραχώρησης λήγει άμεσα, ούτε καν ψελλίζουν την επιστροφή της διαχείρισής στο δημόσιο. Και βεβαίως, ούτε σκέψη δεν περνά από το μυαλό του Περιφερειάρχη να αποζημιώσει τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν για ώρες στους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Για την ουσία της συζήτησης

Αν και είναι γεγονός ότι η στάση Πατούλη είναι ίσως η πιο προκλητική σε σχέση με οποιονδήποτε παράγοντα της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της ΝΔ, αν και η στάση αυτή αποκαλύπτει την πολιτική κατεύθυνση, αλλά και τη φυσιογνωμία και το πραγματικό ήθος της διοίκησης, η ουσία βρίσκεται (και) αλλού.

Οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης και της διοίκησης της Περιφέρειας να διαχειριστούν τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι η λογική συνέπεια μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις διοικήσεις, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, και οξύνεται από το 2010 και μετά, με την υπογραφή των μνημονίων και την ακόμα πιο επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και διάλυσης των δημόσιων υποδομών πολιτικής προστασίας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας.

Με σχεδιασμό και απολύτως συνειδητά, οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για το λαό, για την υγεία και τη ζωή του, υποχρηματοδοτούνται, αποδιαρθρώνονται και τελικά διαλύονται, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη ζωτικών τομέων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, των ζωτικών υποδομών, βαίνει διαρκώς μειούμενη. Οι επιλογές αυτές οδηγούν στα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας στη χώρα μας, στο να διατηρεί σταθερά πρωτιές στους θανάτους από Covid σε σχέση με κάθε άλλη «δυτική» χώρα, στην μηδενική στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την εξαθλίωση, στους θανάτους δεκάδων το φετινό χειμώνα που κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Η ίδια πολιτική οδηγεί και στις διαρκείς τραγωδίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, σε κάθε ισχυρή χιονόπτωση, σε κάθε ισχυρή βροχή.

Η απαξίωση των κρίσιμων υποδομών δεν είναι νομοτελειακή εξέλιξη. Οι ίδιοι που επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν πόροι, διαθέτουν τεράστια κονδύλια σε κατευθύνσεις εχθρικές προς τα συμφέροντα των πολιτών. Είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, που κατασπαταλά αμύθητα ποσά για στρατιωτικό εξοπλισμό και για τις δυνάμεις καταστολής, ενώ προσλαμβάνει αποκλειστικά αστυνομικούς, ενώ ρημάζει η δημόσια υγεία, η παιδεία, η πολιτική προστασία, είτε πρόκειται για την ίδια την Περιφέρεια που έχει καταλήξει διακινητής κεφαλαίων για την επικοινωνία και την προβολή του Περιφερειάρχη και, κυρίως, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το έργο της πολιτικής προστασίας. Τα 12 εκ. ευρώ που διοχετεύθηκαν άμεσα σε κάθε είδους εργολάβο για τη Μήδεια και την Ελπίδα αποδεικνύουν αυτή την κατεύθυνση και, δυστυχώς δεν είναι τα μόνα.

Η παράδοση όλο και περισσότερων τομέων στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία δείχνει και τα τραγικά της αποτελέσματα: οι πολίτες βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, χωρίς να απολαμβάνουν καμία υπηρεσία, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα σε συνθήκες μικρών ή μεγάλων κρίσεων.

Τι προσέφεραν οι ιδιώτες εργολάβοι στην Ελπίδα; Ότι και ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην πανδημία, ότι και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται δημόσιες υποδομές, ότι και οι εργολάβοι στους οποίους έχει παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων. Ανύπαρκτες ή υποβαθμισμένες υπηρεσίες, με αποκλειστικό στόχο την μεγέθυνση των κερδών τους και τίμημα τη ζωή, την υγεία, την ανθρώπινη καθημερινότητα των πολιτών. Το παράδειγμα της Αττικής Οδού που βρίσκεται πάνω από 20 χρόνια υπό την εκμετάλλευση της ΑΚΤΩΡ μέσω αποικιοκρατικών συμβάσεων και έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές από τα πανάκριβα διόδια είναι ενδεικτικό. Σε συνθήκες μόλις λίγων ωρών χιονόπτωσης έγινε ένας δρόμος – παγίδα, τα εκχιονιστικά της εταιρίας δεν κινούνταν για να μην πληρωθεί το κόστος των καυσίμων τους, ενώ, με χιλιάδες εγκλωβισμένους, πληρώνονταν ακόμα διόδια! Αντίστοιχα και με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του ΔΕΔΔΗΕ και τόσων άλλων κρίσιμων τομέων.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια ακολουθεί το παράδειγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε άλλα πεδία. Όχι απλώς προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων λειτουργιών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά, επιπλέον, μέσω αυτής της κατεύθυνσης ταΐζει ανεξέλεγκτα και με αδιαφανείς διαδικασίες φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι απευθείας αναθέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως και οι προκλητικές δαπάνες για έργα συμβούλων κάθε είδους, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.

Δύο υστερόγραφα

 1. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης κοινοποίησε σε περιφερειακούς συμβούλους ευχαριστήριες επιστολές 28 δημάρχων για τη συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση του χιονιά στους δήμους τους. Όλως τυχαίως, σχεδόν όλες οι επιστολές είχαν ημερομηνία 2-2-2022, δηλαδή την ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου, πολλές εξ αυτών είχαν πανομοιότυπο περιεχόμενο, ενώ όσοι εκ των δημάρχων δεν μπόρεσαν να αποφύγουν εντελώς έστω και τη στοιχειώδη ειλικρίνεια, συνομολογούσαν ότι η όποια συνδρομή δόθηκε μετά τη Δευτέρα ή και την Τρίτη, δηλαδή μετά τη χιονόπτωση. Πρόκειται για τους δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ωρωπού, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αίγινας, Αλίμου, Αμαρουσίου, Δάφνης – Υμηττού, Διονύσου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παπάγου, Τροιζηνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Λυκόβρυσης, Αχαρνών, Πεντέλης, Αγίας Βαρβάρας και Μοσχάτου. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών των δημάρχων δεν επέδειξαν και τις καλύτερες επιδόσεις εντός των δήμων τους. Ενώ κάποιοι που παρευρέθηκαν και στο Συμβούλιο, είναι οι ίδιοι που είχαν σπεύσει να παρέμβουν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και όταν κάηκαν οι δήμοι τους το καλοκαίρι. Αναρωτιόμαστε, οι επιστολές αυτές και η … αυθόρμητη ευγνωμοσύνη των δημάρχων ήταν σε γνώση έστω και ενός Δημοτικού Συμβουλίου; Τα Δημοτικά αυτά Συμβούλια, είχαν συνεδριάσει και είχαν κάνει απολογισμό;
 2. Στον Περιφερειάρχη εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες του και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης Αττικής, για τον εκχιονισμό των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο Γουδή. Την ώρα που οι πολίτες της Αττικής εγκλωβίζονταν σε κάθε γωνιά της και δεν υπήρχε αποχιονισμός στα νοσοκομεία, ο Περιφερειάρχης συνέδραμε την αστυνομία. Τα σχόλια είναι περιττά.

Ένας άλλος δρόμος είναι παραπάνω από αναγκαίος

Η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε στην εξαθλίωση, στην κατάσταση διάλυσης σε κάθε έκτακτο γεγονός, φυσική καταστροφή ή φυσικό φαινόμενο, όπως και στους 100 και πλέον νεκρούς από την πανδημία σε καθημερινή βάση, στους νεκρούς από τα μαγκάλια, στην ακρίβεια και στην ενεργειακή φτώχεια. Στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην υποβάθμιση κάθε λειτουργίας κρίσιμης για τις ανάγκες των πολιτών. Θέλουν να παρακολουθήσουμε αμέτοχοι μια πολιτική που οι πολίτες θα ζουν μέσα στη φτώχεια και την ταλαιπωρία, με ανύπαρκτες δημόσιες υποδομές και θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τις δαπάνες για την καταστολή και τη διακίνηση δισεκατομμυρίων για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση.

Οι πολίτες της Αττικής, οι μαζικοί φορείς, τα σωματεία, οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τα κινήματα, είναι ώρα να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν να μπει ένα τέλος στην καταστροφική αυτή πολιτική. Με αγώνα, κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από τα Συμβούλια, να διεκδικήσουμε

 • Προσλήψεις στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, με μόνιμες σχέσεις εργασίας, χωρίς συνθήκες ομηρίας και αναλώσιμους εργαζόμενους.
 • Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με ιδιόκτητο στόλο, μέσα και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του χιονιά, των πλημμυρών, των πυρκαγιών.
 • Να μπει τέρμα στην παράδοση των δημόσιων λειτουργιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, να επιστραφούν οι υποδομές σε δημόσια διαχείριση.
 • Να μπει ένα τέρμα στις αδιαφανείς διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων και των εξυπηρετήσεων και στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που έχουν καταβάλει οι ίδιοι οι πολίτες.