Δελτίο Τύπου: Η Ανυπότακτη Αττική στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Δελτίο Τύπου: Η Ανυπότακτη Αττική στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ βρέθηκε την Κυριακή στην ιδιαίτερα μαζική και επιτυχημένη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η Γιορτή διοργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, και υποστηρίχθηκε από ανθρώπους και φορείς της περιοχής που αντιστέκονται στα σχέδια της δημοτικής και περιφερειακής αρχής και οδηγούν σε ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα όσον αφορά τη διαχείριση των ρεμάτων και το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση, η Έφη (Ζωγραφιά) Γιακουβάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πικερμίου-Ραφήνας με τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για τη Ραφήνα και το Πικέρμι», ο Μιχάλης Μπούργος, σύμβουλος μηχανικός στρατηγικού σχεδιασμού και ο Ηλίας Ταρναράς, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΝΗΡΕΑΣ, μαζί με τον Γιάννη Λεβεντίδη, υποψήφιο Αντιπρύτανη-καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, μας ξενάγησαν στην πόλη και μας μίλησαν λεπτομερώς για τα ποικίλα ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Η αντιπροσωπεία της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, στην οποία συμμετείχαν η Μαριάνα Τσίχλη, υποψήφια περιφερειάρχης και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Χάρης Πετρόπουλος (Ανατολική Αττική), Ρωμανός Αγγελής, Ελένη Μπούκη, Χαρά Μανταδάκη (Κεντρικός Τομέας) και Γρηγόρης Λάσκαρης (Δυτικός Τομέας) συνάντησε επίσης τον Δαμιανό Φαφούτη, υποψήφιο Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου με τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για τη Ραφήνα και το Πικέρμι» που μας ενημέρωσε εκτενώς για τα προβλήματα της περιοχής και τον αγώνα των κατοίκων.

Η περιοχή έχει πληγεί πρόσφατα από την ασύλληπτη τραγωδία των πυρκαγιών που κόστισε σε εκατοντάδες ζωές συνανθρώπων μας. Διαπιστώσαμε τεράστιες ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά ακόμα και στην απομάκρυνση των καμένων δέντρων και αντικειμένων από τις πληγείσες περιοχές. Η πολύμορφη προχειρότητα στις επεμβάσεις καταστρέφει τη δυνατότητα για φυσική αναγέννηση, για διατήρηση του πρανούς και της τοπικής βιοποικιλότητας και προεκτείνει τις συνέπειες της καταστροφής. Μιας καταστροφής που έχει, εκτός από ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό, ένα επιπλέον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ούτε ξεκίνησαν εκεί. Στην περιοχή της Ραφήνας εκβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά ρέματα της Αττικής, το οποίο απειλείται από τα σχέδια που έχει εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής το 2017 γνωμοδότησε θετικά για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ολοκληρώθηκε το 2013(!). Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το κύριο αντικείμενό του είναι να εγκιβωτιστούν και να τσιμεντοποιηθούν 15 χλμ. του ρέματος, από τη λεωφόρο Σπάτων μέχρι την εκβολή του στη Ραφήνα. Για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια προχωρά, σε πλήρη σύμπλευση με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις, σε κοστοβόρα έργα με ξεπερασμένες λογικές. Ταυτόχρονα, αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις κατοίκων, ειδικών της Διοίκησης και των Πανεπιστημίων, αγωνιστικών κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων που τονίζουν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα καταστρέψει το οικοσύστημα της περιοχής και θα αυξήσει τους πλημμυρικούς κινδύνους που είναι ήδη υπαρκτοί, λόγω των ήδη υπαρχουσών παρεμβάσεων και του τεχνητού περιορισμού της φυσικής ροής του ρέματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης, με την σύμπλευση του Δήμου,τα σχέδια του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας που διαχειρίζεται το Λιμάνι για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία αφορούν στην επέκταση του λιμανιού (το οποίο προβλέπεται να φτάνει μέχρι το Μπλε Λιμανάκι), στον πολλαπλασιασμό των πλοίων που αγκυροβολούν σε αυτό, με αποτέλεσμα αυξημένη όχληση, τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, σε μια περιοχή που ήδη επιβαρύνεται, λόγω και της εγγύτητας του αεροδρομίου.

Εξίσου σχεδιάζονται ογκώδη οδικά έργα και συγκοινωνιακοί κόμβοι που υπόσχονται την εξυπηρέτηση του κυκλοφοριακού φόρτου αλλά εμφανίζουν πολλές μορφές υποβάθμισης περιοχών και επιβάρυνσης του κοινωνικού ιστού, και ταυτόχρονα δεν γίνονται εγκαίρως και επαρκώς γνωστά στους κατοίκους, ούτε καν στους δημοτικούς συμβούλους. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που η «ανάπτυξη» που επικαλούνται δεν αφορά τους πολλούς, δηλαδή τους κατοίκους που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται, αλλά τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η “αντοχή” του τόπου, του μικρού αυτού χώρου και των κατοίκων για τα τεράστια σχέδια αυτά, και δεν εξετάζονται άλλες εναλλακτικές.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ αγωνίζεται στο πλάι των κατοίκων

  • Για να στηριχθούν οι πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποκατασταθούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της, με τον βέλτιστο τρόπο κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
  • Για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Στηρίζουμε τη λογική της ανάδειξης του φυσικού σχηματισμού του ρέματος και έργα φιλικά και αρμονικά με το περιβάλλονπου είναι και τα πλέον αποτελεσματικά.
  • Για την αποτροπή των σχεδίων επέκτασης του λιμανιού που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων, παράγοντας περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων