Δελτίο Τύπου: Πόση αξιοπρέπεια θα στερηθούν ακόμη οι πρόσφυγες;

Δελτίο Τύπου: Πόση αξιοπρέπεια θα στερηθούν ακόμη οι πρόσφυγες;

Την Τρίτη 2 Απρίλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συνάντηση  εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με  τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών.

Αφορμή αποτέλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με το σταδιακό τερματισμό της φιλοξενίας προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου, ξεκινώντας από όσες και όσους  αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πριν την 31η Ιουλίου του 2017. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διακοπή της οικονομικής βοήθειας που τους παρέχεται μέχρι σήμερα, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες αποφάσεις είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν -και τότε αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν- αυτή τη φορά το Υπουργείο και οι εταίροι του φαίνονται αποφασισμένοι να εξωθήσουν μεγάλη μερίδα των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα σε αστεγία, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα camps στα οποία διαμένουν έως τις 31/3/2019 και αφήνοντας τους χωρίς κανένα εισόδημα.

Μπροστά λοιπόν σε αυτό το ενδεχόμενο, αξίζει να ρωτήσει κανείς – ρητορικά μάλλον – αν το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ή ωρίμασαν από την κυβέρνηση ενταξιακές πολιτικές των προσφύγων ή αν από τη μέρα που αυτοί οι άνθρωποι θα ξεσπιτωθούν, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός που να στοχεύει στην ένταξη τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Και επειδή η απάντηση και στα δύο είναι «όχι», στερεύουν τα λόγια μπροστά στην ανευθυνότητα μιας εφαρμοζόμενης πολιτικής αστεγίας, που τροφοδοτεί στρατιές άστεγων και περιθωριοποιεί ανθρώπους, που στερούνται μέρα με τη μέρα την αξιοπρέπεια τους, εδώ και χρόνια.

Απαιτούμε τη μη εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου που εξωθεί τους πρόσφυγες σε νέο, μεγαλύτερο κύκλο απόγνωσης.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που θα παρθεί από το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), καθώς και κάθε άλλου Σωματείου εργαζόμενων.

Πάνω απ’ όλα, στεκόμαστε δίπλα στους χιλιάδες πρόσφυγες που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ανακάμψουν, στις γειτονιές και στις άλλες δομές της Αττικής και απαιτούμε και από την Περιφέρεια Αττικής να μεριμνήσει ώστε να μη μείνει καμιά προσφυγική οικογένεια χωρίς στέγη.

Το Γραφείο Τύπου

04.04.2019