Στήριξη στην Ανυπότακτη Αττική για να εκφραστεί ένα ρεύμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και ενότητας!

Στήριξη στην Ανυπότακτη Αττική για να εκφραστεί ένα ρεύμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και ενότητας!

Μία ανάσα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη η εικόνα για τα χαρακτηριστικά, τις κατευθύνσεις και τις στάσεις των υποψηφίων συνδυασμών και των υποψηφίων Περιφερειαρχών στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι συνδυασμοί που εκπροσωπούν στην Περιφέρεια τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, έχουν επιμέρους πολιτικές διαφορές, ωστόσο στα βασικά ζητήματα, παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκλίσεις από ό,τι αποκλίσεις.

Οι εκλογές αυτές έχουν τοπική αλλά και γενικότερη πολιτική σημασία. Στην Αττική συντελούνται σημαντικές αλλαγές, αρνητικές κατά κύριο λόγο για τις εργαζόμενες τάξεις και τη νεολαία. Αλλαγές που συνδέουν τα μνημονιακά μέτρα με ένα μοντέλο ανάπτυξης που ωφελεί μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εφαρμόζονται πολιτικές που κατασπαράσσουν τους ελεύθερους χώρους, υποβαθμίζουν συνειδητά και ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες. Είναι οι ίδιες πολιτικές που παγιώνουν την λιτότητα και την ελαστική εργασία, ως τη μόνη οδό για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά και να παραχθούν τα αναγκαία πλεονάσματα, για την εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου και ληστρικού δημόσιου χρέους.

Αυτές οι πολιτικές διαμορφώνουν δυσβάστακτες συνθήκες ζωής την πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής. Παραδίδονται τεράστιοι ελεύθεροι χώροι, όπως χαρακτηριστικά στο Ελληνικό και το παραλιακό μέτωπο, στον Πειραιά, στο Μαρούσι με τη σχέδια μετεγκατάστασης του καζίνο, στην Αθήνα με τις παρεμβάσεις γύρω από τη Ν. Φιλαδέλφεια ή το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και σε όλη την έκταση του λεκανοπεδίου.  Αυτή η λεηλασία του δημόσιου χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα επιβαρύνει συνολικά τις πόλεις.

Η ανεξέλεγκτη επέκταση του airbnb στο κέντρο των πόλεων και των επενδυτικών πολιτικών τύπου «Golden Visa», εκτοπίζει μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες από τις κατοικίες και δημιουργεί πιέσεις στο σύνολο των κατοίκων μέσω της αύξησης των ενοικίων και του κόστους ζωής. Την ίδια στιγμή, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δίνει τη χαριστική βολή σε μια περιφέρεια με νεοαστέγους και στεγαστική κρίση.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων η Αττική διεκδικεί πανευρωπαϊκά την επαίσχυντη πρωτιά στην ταφή συμμείκτων. Παρά τις πλείστες υποσχέσεις, ο ΧΥΤΑ Φυλής επεκτείνεται με νέο κύτταρο, όπως και η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Λιοσίων.

Η παράδοση των οικονομικών της Περιφέρειας στις ορέξεις των επιχειρήσεων και στην εξυπηρέτηση του χρέους έχει οδηγήσει σε ένταση των οικονομικών ανισοτήτων στην Αττική της ανεργίας, της αστεγίας, της αδυναμίας φτωχών νοικοκυριών να καλύπτουν λογαριασμούς νερού και ρεύματος, στη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Την ίδια στιγμή, η οξύτατη επίθεση σε κοινωνικά δικαιώματα, στις συνθήκες απασχόλησης και η έλλειψη προοπτικής, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες της αριστεράς και του εργατικού κινήματος, ενισχύουν ένα αντιδραστικό συντηρητικό, ακροδεξιό ρεύμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός και η πλειοψηφία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων της χώρας, αποκτούν άμεσα πολιτικό χαρακτήρα.

Κάθε στήριξη ή και ανοχή σε δυνάμεις που υλοποιούν και αποδέχονται τις κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, είναι στήριξη και ανοχή στις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών.

Υπερψήφιση της Ρ. Δούρου και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει επιβράβευση του πολιτικού κυνισμού. Επιβράβευση μιας δύναμης που ανέτρεψε πλήρως το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε και συνέδεσε πλήρως τις πολιτικές της με τις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά και επιβράβευση της αποποίησης, στο μέτρο που της αναλογεί, της πολιτικής ευθύνης που έφερε η διοίκηση Δούρου για μεγάλες τραγωδίες, όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, μέσα από την εγκατάλειψη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Μία τέτοια υπερψήφιση, θα βοηθήσει κάθε επόμενο διαχειριστή της εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο. Υπερψήφιση μίας τέτοιας υποψηφιότητας σημαίνει ότι, στην πράξη, ακυρώνεται για τους πολίτες η δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στους κρατούντες, έστω και με την ψήφο τους, για μια καλύτερη ζωή και για ουσιαστικές υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας.

Η υπερψήφιση της παράταξης Πατούλη θα διευκολύνει τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη, στην επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα που εξαγγέλλουν. Ψήφος στο συνδυασμό του κ. Πατούλη σημαίνει στήριξη μιας επικίνδυνης πολιτικής, που βασίζεται στην ασύδοτη επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των σχεδιασμών των επιχειρηματιών και στην ένταση της καταστολής και της επιτήρησης μέσα στις πόλεις. Σημαίνει επιβράβευση της προκλητικής πολιτικής και αισθητικής παρουσίας  του  κ. Πατούλη, που ζητά την ψήφο των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων της Αττικής, ενώ την ίδια ώρα δε χάνει ευκαιρία να συναντιέται με μεγαλοεπιχειρηματίες, και να κάνει επίδειξη πλούτου και οικονομικής ευρωστίας.

Η υπερψήφιση στον κ. Σγουρό σηματοδοτεί την επικρότηση της πολιτικής που εφάρμοσε ο ίδιος προσωπικά επί χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής. Σημαίνει ότι ξεχάστηκαν οι τεράστιες επιπτώσεις που είχε η διοίκησή του στα οικονομικά της Περιφέρειας, στην κατασπατάληση πόρων, στην υποβάθμιση των δημόσιων φορέων και υποδομών και ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της. Αλλά και ότι ξεχάστηκαν οι ευθύνες του πολιτικού φορέα που τον στηρίζει για την ελληνική κρίση και την εφαρμογή των μνημονίων. Η στήριξή του θα δώσει το έδαφος για την προώθηση επιχειρηματικών σχέσεων και πελατειακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο.

Υπερψήφιση της Χ.Α. σημαίνει επιβράβευση της πιο επικίνδυνης και απάνθρωπης ιδεολογίας και πρακτικής, που ανέπτυξε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία, τον ναζισμό. Η απροκάλυπτη φασιστική και δολοφονική δράση των ναζιστών μελών και στελεχών της ΧΑ δε συγχωρεί άγνοια για το τι σημαίνει η στήριξη αυτής της φασιστικής συμμορίας.

Η αποχή δεν είναι λύση. Αντίθετα θα ενισχύσει ένα κλίμα παραίτησης στην κοινωνία που καλείται σήμερα να δώσει σημαντικούς αγώνες. Σημαίνει παραδοχή ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Ενισχύει τον διπολισμό μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και ειδικά την πρώτη παράταξη.

Σε αυτές τις εκλογές έχει σημασία να στηριχθεί η αριστερά, οι δυνάμεις που αγωνίζονται· οι άνθρωποι της αντίστασης, που δίνουν καθημερινό αγώνα από άκρο σε άκρο της Αττικής για πόλεις και ζωές βιώσιμες, για λίγο πράσινο, για χώρους ελεύθερους και δημόσιους που θα ανήκουν στους κατοίκους.

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια εποχή δύσκολη για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και για τις δυνάμεις της αριστεράς, που έρχονται αντιμέτωπες με την πλατιά κοινωνική απογοήτευση που δημιούργησε η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Σε  αυτές τις συνθήκες, η Αττική χρειάζεται έναν μαζικό πόλο αντίστασης, που θα ενώσει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του αγώνα, όπου κανείς δεν θα περισσεύει.

Η Ανυπότακτη Αττική είναι μια τέτοια δύναμη. Οι υποψήφιοι και υποψήφιες περιφερειακοί σύμβουλοι προέρχονται από όλο το φάσμα των πληττόμενων της κοινωνίας, νέους και νέες, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Από αυτούς που γνωρίζουν καλά ποια είναι η πραγματική ζωή στην Αττική. Μία από αυτούς είναι και η υποψήφια περιφερειάρχης Μαριάνα Τσίχλη.

Θέλουμε να προβάλλουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, την νεολαία, τους συνταξιούχους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης επιθετικότητας.

Θέλουμε να προβάλουμε τις γυναίκες, που εξακολουθούν να υφίστανται πολλαπλή καταπίεση, χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερους ρυθμούς εξέλιξης, επωμίζονται σχεδόν αποκλειστικά την οικιακή εργασία, υφίστανται πολλές φορές βία και σεξιστικές συμπεριφορές.

Θέλουμε να προβάλουμε τους νέους, που καλούνται σήμερα να εργαστούν και να ζήσουν στο χειρότερο εργασιακό καθεστώς από κάθε άλλη γενιά.

Για εμάς, η ευρύτερη δυνατή ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να εκφραστούν, πολιτικά και κινηματικά, τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως και άλλων  κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται με ιδιαίτερο τρόπο. Με αυτή την έννοια, η υποστήριξη της Ανυπότακτης Αττικής, εκτός των άλλων, συνιστά και μια επιβράβευση μιας ενωτικής και συνεργατικής πολιτικής κατεύθυνσης.

Γι’ αυτό όσοι αγανακτούν με όλο το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο και θέλουν να διαμορφώσουν παρακαταθήκες για τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου, ακόμα και όσοι αμφιταλαντεύονται για τις κεντρικές εκλογικές επιλογές τους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια Αττικής έχουν τη δυνατότητα: η δυσαρέσκεια, η διαμαρτυρία, η διαφορετική κατεύθυνση, να εκφραστεί με την ενίσχυση γνήσια αγωνιστικών δυνάμεων, όπως η Ανυπότακτη Αττική.

Ανυπότακτη Αττική, λοιπόν, γιατί είναι μία ζωντανή, ριζοσπαστική και μαζική πολιτική δύναμη. Γιατί αποσκοπεί στην ανάπτυξη απόψεων και αγώνων που θα βάλουν εμπόδια στις αντιλαϊκές, αντιπεριβαλλοντικές και συνολικά καταστροφικές πολιτικές που αναπτύσσονται στην αυτοδιοίκηση.

Ανυπότακτη Αττική γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει πολλούς νέους ανθρώπους, αγωνιστές των κινημάτων, και ίσως το κυριότερο ανθρώπους ανιδιοτελείς, που δεν υποκλίθηκαν σε επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν λύγισαν μπροστά στην Κίρκη του χρήματος και των θέσεων εξουσίας, ανθρώπους που δεν υποτάχθηκαν.

Ανυπότακτη Αττική γιατί είναι ένα πλατύ μέτωπο και η φωνή των αγώνων στην Περιφέρεια Αττικής.

Για μια νέα αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινωνίας. Για μια Αττική των Ανθρώπων της, για μια Αττική Ανυπότακτη!