Αντισυνταγματικές οι καλπονοθευτικές διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου για την τεχνητή πλειοψηφία Δημάρχου στις επιτροπές των δήμων

Αντισυνταγματικές οι καλπονοθευτικές διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου για την τεχνητή πλειοψηφία Δημάρχου στις επιτροπές των δήμων

Να ξηλωθεί ολόκληρη η αντιδημοκρατική νομοθεσία στην αυτοδιοίκηση και παντού!

Με την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 του τότε Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Πρόκειται για μία βασική όψη των αντιδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που έσπευσε να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την ανάληψη της εξουσίας με σκοπό την ακύρωση της απλής αναλογικής και της δημοκρατικής λειτουργίας των κρίσιμων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την τεχνητή επιβολή πλειοψηφίας και τη νοθεία ουσιαστικά του εκλογικού αποτελέσματος, επιδιώχθηκε η οικονομική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών να ελέγχεται από ένα ολιγομελές όργανο που συγκροτείται κατά παράβαση της ψήφου των πολιτών. Παράλληλα με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής (με αρμοδιότητες για συγκρότηση και προετοιμασία επενδυτικών πλάνων και πλάνων «αξιοποίησης» της περιουσίας των ΟΤΑ κ.ά.), επεδίωξαν την πλήρη άλωση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης από ιδιωτικά «επενδυτικά» συμφέροντα και το ξεπούλημα της περιουσίας της, χωρίς κανέναν έλεγχο από τους πολίτες και την αντιπολίτευση, ακόμη και όταν αυτή αντιδρά σύσσωμη και είναι πραγματική πλειοψηφία με βάση την ψήφο των πολιτών. Με την διαρκή μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή και σε άλλου είδους επιτροπές σε δήμους και περιφέρειες, τα εκλεγμένα συμβούλια κατέληξαν να έχουν διακοσμητικό ρόλο, ενώ οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν σε μη εκλεγμένα όργανα, με νοθευμένο συσχετισμό και τεχνητή πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων, ώστε να επιβάλλονται συγκεκριμένες πολιτικές.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ήδη από το 2019 παραβιάστηκε η βούληση των εκλογέων που άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου τους έχοντας υπόψη το υφιστάμενο σύστημα της απλής αναλογικής που βασίστηκε στην επιδίωξη ευρύτερη συναινέσεων για μια σειρά εξουσιών.

Εξάλλου, κατέρρευσε η ψευδής επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί δήθεν ανάγκης «κυβερνησιμότητας», αφού τονίστηκε στην απόφαση ότι δεν είχε προλάβει να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, ώστε να ανακύψουν υποτιθέμενοι λόγοι μη ομαλής λειτουργίας που να δικαιολογούν αυτές τις μεταβολές.

Με την απόφαση αυτή υποσκάπτεται πολιτικά το κύρος όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά παράβαση της απλής αναλογικής, με την τεχνητή δημαρχική πλειοψηφία, στις επίμαχες επιτροπές επί τόσα χρόνια, χωρίς καμία συναίνεση και με μόνο σκοπό την επιβάρυνση της δημόσιας περιουσίας των ΟΤΑ και την ενίσχυση κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων και «ημετέρων». Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι, εντελώς παράνομα, αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά, δήμαρχοι και περιφερειάρχες έπαιρναν επί τρία και πλέον χρόνια αποφάσεις παράτυπες, χωρίς δημοκρατική και πολιτική νομιμοποίηση.

Πρόκειται για μία μόνο όψη της αντιδημοκρατικής διολίσθησης στην οποία έχει οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση τη κυβέρνηση. Η συνέχεια είναι ο κατάπτυστος νόμος Βορίδη, με τον οποίο καταργήθηκε η απλή αναλογική, θεσπίστηκε το αντιδημοκρατικό όριο του 3% για την εκπροσώπηση σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μειώθηκε ο αριθμός των συμβούλων, νοθεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αυταρχική διοίκηση και η εκτροπή από τα δημοκρατικά κεκτημένα αποτελεί, άλλωστε, τον πυρήνα της διακυβέρνησης και των θεσμικών μεταβολών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που νομοθετεί και πράττει με μοναδικό γνώμονα την αναίρεση των λαϊκών κεκτημένων αλλά και κάθε δημοκρατικού ελέγχου, και την αγκίστρωσή του στενού κυβερνητικού κύκλου στην εξουσία. Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, την απεργία, τη διαμαρτυρία, καταπατά την ελευθερία του τύπου, παροξύνει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία και την κατάλυση ελευθεριών. Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής, ο παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθήσεων μέσω της κατάχρησης εξουσιών της ΕΥΠ, αλλά και ακόμη και παράνομου λογισμικού, που έχει στηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο!

Όλες οι μαχόμενες, ζωντανές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, στους χώρους δουλειάς, στην νεολαία, πρέπει να συνασπιστούν σε έναν ενωτικό αγώνα για να μπει φραγμός στην αντιδημοκρατική εκτροπή και την καταστρατήγηση των ελευθεριών και λαϊκών κατακτήσεων.

Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να απέχουν από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης από τις υφιστάμενες Οικονομικές Επιτροπές, Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και άλλου είδους επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με τον ίδιο τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντιλαϊκές αποφάσεις τους θα ακυρωθούν. Πρέπει, ακόμα, να προχωρήσουν άμεσα στην εκ νέου συγκρότηση των επιτροπών με βάση την απλή αναλογική, με σεβασμό στην ψήφο των πολιτών.

Να ξηλωθεί ολόκληρη η αντιδημοκρατική νομοθεσία στην αυτοδιοίκηση και παντού. Θέσπιση πλήρους, ανόθευτης απλής αναλογικής. Έμμεση εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, χωρίς υπερεξουσίες.