Αντισταθμιστικά: Σκανδαλώδης ρύθμιση – Δώρο στη Δημοτική αρχή Άνω Λιοσίων

Αντισταθμιστικά: Σκανδαλώδης ρύθμιση – Δώρο στη Δημοτική αρχή Άνω Λιοσίων

Ως συνέχεια της πολιτικής της στη λειτουργία του κράτους, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε στις 30/8 από το κοινοβούλιο το νέο πολυνομοσχέδιο για δήμους και περιφέρειες τροποποιώντας σε αρκετά σημεία τον ήδη προβληματικό Κλεισθένη.

Εκτός των άλλων, εντός του πολυνομοσχεδίου υπάρχει τροπολογία που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη των δήμων και τον τρόπο διαχείρισής τους από τις τοπικές αρχές.

Η ιστορία των αντισταθμιστικών προς τους Δήμους έχει ιστορική συνέχεια από τη δεκαετία του 90 και μετά. Επρόκειτο για καταβολή επί της ουσίας κονδυλίων προς τους ΟΤΑ που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της συγκέντρωσης των απορριμμάτων στην περιοχή τους με σκοπό -θεωρητικά- την αντιμετώπιση του ζητήματος με έργα για τη διαχείριση των σκουπιδιών, την απορρύπανση και τη δημιουργία κατάλληλων χωροταξικών δομών. Η τεράστια αύξηση των σχετικών κονδυλίων βέβαια συνοδεύτηκε παράλληλα από την ελάχιστη αξιοποίησή τους προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό συντέλεσε στην σημερινή περιβαλλοντική καταστροφή στη Φυλή και όχι μόνο. Τα ποσά αυτά, απορροφώμενα από τις τοπικές αρχές, αποτέλεσαν ένα μοχλό ενσωμάτωσης και συμβιβασμών με ιδιωτικά συμφέροντα, με διορισμούς και κομματικές ”χάρες”, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης. Στην ουσία, με τα αντισταθμιστικά εξαγοράστηκε η (τουλάχιστον) ανοχή των τοπικών αρχών στο περιβαλλοντικό έγκλημα των ΧΥΤΑ. Στο βωμό της ιδιωτικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών συμφερόντων θυσιάστηκαν οι κάτοικοι και το περιβάλλον ολόκληρων περιοχών της Αττικής. Η εγκληματική λειτουργία των ΧΥΤΑ έχει προξενήσει ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας στην τοπική κοινωνία και τις γύρω από τους ΧΥΤΑ περιοχές.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η κυβέρνηση υλοποίησε ένα διακαή πόθο πολλών τοπικών παραγόντων (ένας εκ των οποίων είναι και ο δήμαρχος Φυλής Παππούς) και τροποποίησε τους όρους αξιοποίησης των αντισταθμιστικών. Αυτά πλέον δεν διατίθενται αποκλειστικά για περιβαλλοντική αποκατάσταση, αλλά μπορούν να διατίθενται κατά βούληση από τον εκάστοτε Δήμο προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Γίνεται κατανοητό πως αν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα, με τους Δήμους να είναι – θεωρητικά – υποχρεωμένοι να αξιοποιούν το σύνολο των αντισταθμιστικών προς αυτήν την κατεύθυνση, ας σκεφτούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν αυτοί οι πόροι μπορούν, νόμιμα πλέον, να διατεθούν και οπουδήποτε αλλού.

Είναι πλέον εντελώς σαφές ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Περιφέρεια αλλά και Δήμοι φιλικά προσκείμενοι προς την πολιτική της ΝΔ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιλύσουν το ζήτημα των απορριμμάτων και να βελτιώσουν με κάποιο τρόπο την κατάσταση στις περιοχές που πλήττονται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η σιγή ιχθύος που τηρεί ο νυν Περιφερειάρχης Πατούλης ο οποίος δεν έχει εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση, σε αντίθεση με την περίοδο πριν τις εκλογές που ήταν λαλίλαστος και αυτός και το γραφείο Τύπου του σχηματισμού του. Απόλυτη σιωπή από τον άνθρωπο που έθετε θεωρητικά ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στην προεκλογική του ατζέντα. Αντιθέτως οι εκφραστές αυτής της πολιτικής συνεχίζουν σε μια κατεύθυνση επιβάρυνσης και επέκτασης των ΧΥΤΑ στο βωμό της αγαστής συνεργασίας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πλουτίζουν διαλύοντας κάθε περιβαλλοντικό και υγειονομικό προστατευτικό ιστό.

Με τη συγκεκριμένη θεσμική τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα αφενός για περαιτέρω υποβάθμιση αυτών των περιοχών και αφετέρου για αφανείς διαδικασίες διανομής των συγκεκριμένων χρηματικών πόρων από τις τοπικές αρχές, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων σε Περιφέρειες και Δήμους.

Οφείλουμε όλοι από την πλευρά μας να μπούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Από κοινού με τοπικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κατοίκων να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της Κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής για επέκταση των ΧΥΤΑ, τη διαχείριση των πόρων αλλά και το συνολικό πλαίσιο τροποποιήσεων που ετοιμάζουν για τους ΟΤΑ στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της δυνατότητας των κατοίκων να παρεμβαίνουν στη λήψη αποφάσεων. Θα είμαστε εκεί, συλλογικά, μαζικά και δυναμικά να αποτρέψουμε όσα μας ετοιμάζουν.