Αίτημα της Ανυπότακτης Αττικής για να τεθεί προ ημερησίας διάταξης η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Αίτημα της Ανυπότακτης Αττικής για να τεθεί προ ημερησίας διάταξης η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Ως Ανυπότακτη Αττική επιμένουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων χρήζει άμεσης συζήτησης και λήψης αποφάσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό και με δεδομένες τόσο τις νέες μελέτες μέτρησης και αξιολόγησης των ρυπογόνων φορτίων του ΧΥΤΑ Φυλής, που ήρθαν στο φως, όσο και τις εξαγγελίες του περιφερειάρχη Πατούλη για τη διαχείριση απορριμμάτων, ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέσαμε αίτημα για να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το φλέγον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Τετάρτη 4/3 15.00 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αντιστάσεως 2 και Τσιγάντε).

ΠΡΟΣ τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής

Κο Χρήστο Θεοδωρόπουλο

Κοινοποίηση: Στον Περιφερειάρχη Αττικής κο Γεώργιο Πατούλη και

Τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αττικής

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2020

ΘΕΜΑ:  ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ 5Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 4-3-2020 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 

Όπως γνωρίζετε, έχει επανειλημμένα ζητηθεί από πολλές παρατάξεις, αλλά και από συλλογικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, να συζητηθεί στο ΠΕΣΥ το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η κατεύθυνση της Περιφέρειας για τον ΧΥΤΑ Φυλής. Για μια ακόμα φορά, ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου, η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ υπέβαλε εκ νέου αίτημα ένταξης του θέματος στην 5η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, ενώ η διοίκηση, για μια ακόμα φορά, αδιαφόρησε.

Πρόσφατα, δόθηκαν στην δημοσιότητα μελέτες μέτρησης και αξιολόγησης των ρυπογόνων φορτίων του ΧΥΤΑ Φυλής, οι οποίες μέχρι τώρα αποκρύπτονταν από τον Δήμαρχο Φυλής, ενώ τα ευρήματά τους είναι αποκαλυπτικά. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν «εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση», ενώ, ιδίως στην παλαιά χωματερή εντοπίζονται εκπομπές ραδιοϊσοτόπων «που υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή». Παρότι οι μελέτες δημοσιοποιήθηκαν ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, παρά την άμεση απειλή για την υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, μία μόλις μέρα μετά την δημοσίευση των μελετών, ο Περιφερειάρχης, κος Πατούλης εξήγγειλε, ερήμην του ΠΕΣΥ, όπου ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα, την πολιτική «της Περιφέρειας Αττικής» για την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τους στόχους της αποκέντρωσης, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Αντίθετα, επιμένει στην διατήρηση ανοιχτής της Φυλής και μάλιστα επ’ άπειρον, στην επέκτασή της και στην κατασκευή νέας μονάδας, στην λειτουργία του Γραμματικού, αλλά και στην ακόμα μεγαλύτερη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της κατασκευής ΜΕΑ και ΜΕΒ με ΣΔΙΤ.

Οι εξαγγελίες του Περιφερειάρχη κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ανάγκη για δημόσια, φιλική προς το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων διαχείριση των απορριμμάτων. Διαιωνίζουν τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά εγκλήματα και ενθαρρύνουν νέα, ενώ έχουν πρώτιστο κριτήριο την κερδοφορία των εθνικών εργολάβων που λυμαίνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία νομιμοποίηση, δεν έχει συζητηθεί και εγκριθεί σε κανένα συλλογικό όργανο της Περιφέρειας.

Κατόπιν αυτών, ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε α) να ληφθεί απόφαση, υπό το φόντο και των δεδομένων που προκύπτουν από τις μελέτες, για την ακύρωση των διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη για τις επεκτάσεις της Φυλής και του ΕΜΑΚ, β) να ληφθεί απόφαση ότι δεν θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού και γ) να ληφθεί απόφαση ότι δεν θα προχωρήσουν οι μονομερείς και απαράδεκτες εξαγγελίες του Περιφερειάρχη για την διαχείριση των απορριμμάτων. 

Η περιφερειακή σύμβουλος της «Ανυπότακτης Αττικής»

ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ