Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να μείνει στα χέρια των κατοίκων. Τέλος στον εμπαιγμό!

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να μείνει στα χέρια των κατοίκων. Τέλος στον εμπαιγμό!

Όλοι-ες στην κινητοποίηση την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 5.30μμ., μετρό Πανόρμου και στην πορεία προς το ΥΠΕΝ.

Η συνέχιση του εμπαιγμού των πολιτών για την πορεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και η επέκταση της αυθαίρετης, ιδιωτικής αξιοποίησης -και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες- θα βρει απέναντί της το κίνημα των κατοίκων.  

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται για την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού δεν έχει ακόμα εκδοθεί μετά από καθυστέρηση άνω της πενταετίας, παραπέμποντας στις καλένδες και τη σύσταση δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Αυτή η συνειδητή αδράνεια δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και καθιστά το πάρκο ανά πάσα στιγμή έρμαιο στις ορέξεις εργολάβων και ιδιωτών οι οποίοι θα επιδιώξουν μεγαλύτερες και ακόμη πιο καταστροφικές για το περιβάλλον εμπορευματικές παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή το πάρκο απειλείται από την πολιτική της παράδοσης του δημόσιου και φυσικού πλούτου στα επιχειρηματικά συμφέροντα που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την αρχή της εκλογής της. Με το ν. 4623/2019 προβλέφθηκε η χωροθέτηση της στέγασης της Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας στον πυρήνα του Πάρκου, μία ασύμβατη χρήση που θα επεκτείνει την αυθαίρετη στάθμευση οχημάτων και την κατάτμηση της έκτασης που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο. Επιπλέον, η διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για την απομάκρυνση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων του Badminton και παρατείνει επ’ αόριστον την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ εντός του χώρου του πάρκου.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της Αυτοδιοίκησης και δη η Περιφέρεια Αττικής στηρίζουν στην τακτική υποβάθμισης που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, υπονομεύοντας τις δυνατότητες δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η αυθαίρετη εμπορική εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής δημόσιας γης βρίσκεται, άλλωστε, στον πυρήνα των δήθεν «αναπτυξιακών» σχεδίων της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη, που απειλούν να εξαφανίσουν και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική προς όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων. Η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της περιοχής θα όφειλαν να είναι συμπαραστάτες στον αγώνα των πολιτών και να ασκήσουν πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η Ανυπότακτη Αττική βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και των πρωτοβουλιών τους για ολοκλήρωση και προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου από πάσης φύσεως επιχειρηματικές παρεμβάσεις που θα αποβούν καταστροφικές για το περιβάλλον και τους πολίτες.

Απαιτούμε την ολοκλήρωση και κύρωση της Περιβαλλοντικής Μελέτης, την απομάκρυνση των χρήσεων με ασύμβατες εγκαταστάσεις και τη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης και συντήρησης συμβατών με το Μητροπολιτικό Πάρκο για να μείνει ζωντανός ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες οξυγόνου στην Αττική.