Tο Άπαρτο Κάστρο της Κερατέας, φάρος αγώνα για το αύριο

Tο Άπαρτο Κάστρο της Κερατέας, φάρος αγώνα για το αύριο

Την Κυριακή 12/5 η υποψήφια Περιφερειάρχης με την Ανυπότακτη Αττική Μαριάνα Τσίχλη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής Δημήτρης Σαραφιανός, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Πάνος Πουλίδης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Ρωμανός Αγγελής επισκέφθηκαν την περιοχή της Κερατέας.

Οι κάτοικοι της Κερατέας πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια σε ηρωϊκούς αγώνες ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ, αντιμετωπίζοντας την άγρια κρατική καταστολή και την προσπάθεια συκοφαντικής απονομιμοποίησης αυτού του αγώνα. Ένας αγώνας ορόσημο, που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά, συσπείρωσε συλλογικά όλη την περιοχή της Κερατέας και συγκρούστηκε επί 128 ημέρες με τις δυνάμεις καταστολής. 

Οι μαζικές και διαρκείς κινητοποιήσεις των κατοίκων έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για τη νικηφόρα προοπτική των λαϊκών αντιστάσεων απέναντι στην πολιτική που έχει μετατρέψει την Αττική σε μία απέραντη χωματερή, που υποβαθμίζει το βιωτικό επίπεδο και απειλεί την υγεία των πολιτών.

Το Άπαρτο Κάστρο της Κερατέας, ένα σύμβολο και σημείο αναφοράς  του αγώνα, βρέθηκε στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων και η επιμονή των κατοίκων αρχικά απέτρεψε την καταστροφή του και εν συνεχεία αποκατέστησε τις ζημιές από τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο παρατεταμένος αυτός αγώνας προσέφερε μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον της Κερατέας καθώς η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ δίπλα στο Οβριόκαστρο στις Φοβόλες παραμένει ισχυρή. Προσέφερε, επίσης, μια μεγαλειώδη νίκη και ένα υπόδειγμα αγώνα για την κοινωνία, φάρο για τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε και στα υπόλοιπα μέτωπα που ανοίγει η εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, στο ΧΥΤΑ της Φυλής και στα σχέδια για το Γραμματικό.

Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους και τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με σκοπό την ανάσχεση των σχεδίων της Περιφέρειας που πλήττουν καθημερινά τις περιοχές αυτές αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές μας.

Το επιχείρημα της δήθεν «αποκέντρωσης» δεν μπορεί να δικαιολογήσει το σχέδια για ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε Κερατέα και Γραμματικό και είναι επίπλαστο και επικίνδυνο. Η αναπαραγωγή του μοντέλου του αίσχους της Φυλής που οδηγεί το 90% των απορριμμάτων της Αττικής σε χώρους ταφής συμμείκτων, διαιωνίζει το πρόβλημα και έχει πάψει προ πολλού να είναι βιώσιμη.

Η Περιφερειακή Αρχή της Δούρου, που εξελέγη με κούφιες υποσχέσεις για κλείσιμο της Φυλής και αποτροπή των σχεδίων για την Κερατέα και το Γραμματικό, προχωρά σε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με νέο κύτταρο και του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και σε έναρξη της δοκιμαστικής εφαρμογής του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Η Ανυπότακτη Αττική αγωνίζεται για να μπει άμεσα σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, για στροφή στην πρόληψη και την ουσιαστική αποκέντρωση, με δραστική μείωση των συμμείκτων και προσανατολισμό στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση.

Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Καμία σκέψη για ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε Γραμματικό και Κερατέα.

Απαιτούμε ακύρωση της ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ΣΔΙΤ, δημόσιο έλεγχο μακριά από τα ζημιογόνα εργολαβικά συμφέροντα. 

Παλεύουμε για μια αυτοδιοίκηση που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα της ζωής των κατοίκων προς όφελος των πολλών. Για να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.