Συντονισμός Αιρετών: Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού της  22 Γενάρη  στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας

Συντονισμός Αιρετών: Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού της 22 Γενάρη στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας

Η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ανοίξει δρόμους για μια άλλη πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας

Την ώρα που η πανδημία σαρώνει όλη τη χώρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει όχι την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης αλλά την ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική αφού οδηγεί όχι μόνο σε κατάρρευση του συστήματος υγείας αλλά και σε χιλιάδες θανάτους που αυτή τη στιγμή ξεπέρασαν τις 22.000.

Το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες μονάδες υγείας βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αποδεκατισμένοι από τις αναστολές εργασίας, την νοσηρότητα και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες όπως το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ μετατρέπονται σε κλινικές μόνο για κορωνοϊό ματαιώνοντας όλες τις νοσηλείες και τα χειρουργεία για τα υπόλοιπα περιστατικά. Το νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ  ΠΕΝΤΕΛΗΣ βγαίνει έξω από το σύστημα των εφημεριών και μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Ο ιδιωτικός τομέας, νοσοκομειακός και διαγνωστικός, θησαυρίζει με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης που δεν συζητά καν την επίταξη των υπηρεσιών του.

Ταυτόχρονα υπάρχει απουσία ουσιαστικής ιχνηλάτησης των περιστατικών στην κοινότητα και ο λαός καλείται να πληρώσει πανάκριβα τα διαγνωστικά τεστ και τα μέσα προστασίας.

Στους χώρους δουλειάς λείπουν τα μέτρα προστασίας αφού η εργοδοσία λειτουργεί ασύδοτα. Παράλληλα το κεφάλαιο αξιοποιεί την πανδημία και σε σύμπραξη με την κυβέρνηση επιβάλλει  νέα αντεργατικά μέτρα για να αυξήσει την κερδοφορία του ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Πρόσφατη  είναι η τροπολογία Χατζηδάκη που όχι μόνο περιορίζει τη γονική άδεια σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από κορωνοϊό αλλά περικόπτει και κατά 50% τις αποδοχές κατά τη διάρκεια της απουσίας.

Οι μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις γίνονται όχημα για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Αντί της πειθούς η Κυβέρνηση επιλέγει την καταστολή και επιβάλλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε δημόσιους υπάλληλους που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών αντί να σταθούν στο πλάι των λαϊκών στρωμάτων και να καταγγείλουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες συγκαλύπτουν καταστάσεις και αποδέχονται να φορτώνουν στους δημότες το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν καλύπτεται από την Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ έχει από την αρχή της πανδημίας διαμορφώσει τις προτάσεις του και τις έχει προβάλλει αγωνιστικά στις τοπικές κοινωνίες, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και τα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης

  • Να ανασυγκροτηθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία και οι δομές της. Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν κενά σε ειδικότητες γιατρών στα Κέντρα Υγείας όπου πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ελαφριά περιστατικά για να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία! Να ανοίξουν όσα Κέντρα Υγείας έχουν κλείσει ή έχουν υποβαθμιστεί και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε  να μην λειτουργούν μόνο σαν εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας για τις μεταφορές εντός των Δήμων για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι/ες με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια να μετακινούνται από και προς τις δουλειές τους!
  • Να γίνει παροχή δωρεάν τεστ και μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους των Δήμων και Περιφερειών και ειδικότερα σε αυτούς που δουλεύουν σε κρίσιμους τομείς (Καθαριότητα, Κοινωνικές Υπηρεσίες). Να διενεργούνται συχνές απολυμάνσεις στα σχολεία και σε κάθε κλειστό δημοτικό χώρο με ευθύνη των Δήμων και των Περιφερειών!
  • Να γίνει καταγραφή όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κι έχουν ανάγκη είτε κατ’ οίκον εμβολιασμό είτε εξωτερική βοήθεια με αγορά ή παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Η κοινωνική υπηρεσία κάθε Δήμου να στελεχωθεί επαρκώς και να λάβει πρωτοβουλίες πολύγλωσσης ενημέρωσης και κάλυψης των αναγκών ντόπιων και μεταναστών/τριών κατοίκων χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς!
  • Στο πλευρό των Ενώσεων Γονέων και των μαχητικών τοπικών ΕΛΜΕ απαιτούμε διάθεση νέων αχρησιμοποίητων αιθουσών για τα σχολεία ώστε να δημιουργηθούν νέα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τριες!

Αυτή την ώρα είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο από συνδικάτα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κοινωνικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς, συλλόγους ασθενών κ.α. που θα αντιδράσουν και θα βάλουν φρένο σε αυτή την απαράδεκτη εγκληματική πολιτική.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ συμμετέχει μαζί με άλλες αυτοδιοικητικές συλλογικότητες στη Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού της 22 Γενάρη στις 12.00 στην Αθήνα στο Σύνταγμα και αντίστοιχα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμετέχουν αγωνιστικά σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ανοίξει δρόμους για μια άλλη πολιτική όχι μόνο στην διαχείριση της πανδημίας και την υπεράσπιση της υγείας του λαού αλλά και γενικότερα να συμβάλλει στην απόκρουση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής την κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Γενάρης 2022