Η μνημονιακή εποπτεία και ο έλεγχος της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος εντάθηκαν μετά την ψήφιση του Κλεισθένη1. Όλες οι προβλέψεις του Καλλικράτη παρέμειναν, συστηματοποιήθηκαν και κατοχυρώθηκαν τουλάχιστον μέχρι το 2021 που λήγει το μεσοπρόθεσμο.
Ο έλεγχος των δαπανών των ΟΤΑ από την ΑΑΔΕ προσπαθεί να μετατρέψει τα αποθεματικά των ΟΤΑ σε μαξιλάρι για την εξυπηρέτηση ενός αέναου και συνεχώς αυξανόμενου χρέους
Επιχειρείται η εμπλοκή των δήμων μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε συνεργασίες με Δήμους της Γερμανίας προς όφελος των ιδίων αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείριση των απορριμμάτων και της παραγωγής ενέργειας.
Η επιδίωξη είναι ο μεγαλύτερος δυνατόν περιορισμός των κρατικών επιχορηγήσεων με παράλληλη καθιέρωση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας
Είναι φανερό ότι αυτό θα οδηγήσει σε διπλή φορολόγηση των πολιτών και ταυτόχρονα σε δήμους πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τα εισοδήματα των κατοίκων κάθε Δήμου.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπτύξει συλλογικούς αγώνες για την ανατροπή του
Η συμμαχία αιρετών εργαζόμενων στους Δήμους και κατοίκων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, δηλαδή την αύξηση των επιχορηγήσεων και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Στο Μαρούσι ειδικότερα διεκδικούμε διαχρονική αποζημίωση του Δήμου από το αυθαίρετο Mall και επαναφορά του τέλους 2% στις επιχειρήσεις του Golden hall που καταργήθηκε το 2013.
Τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην παρέμβαση τους στην κοινωνία μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η επαφή με τους πολίτες για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας δίνει την ευκαιρία στα στελέχη της Αριστεράς στους Δήμους να συνδέουν το ειδικό με το γενικό, όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη, στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Όπου αυτό έχει επιτευχθεί οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά απολαμβάνουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των κομμάτων τους. Δίνει επίσης τη δυνατότητα κοινών δράσεων σε τοπικά και γενικότερα θέματα με συσπείρωση από τα κάτω. Καταστάσεις, δηλαδή, που μπορούν να φέρουν και εξελίξεις σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο.
Για να γίνει αυτό τα στελέχη της Αριστεράς μέσα στις παρατάξεις οφείλουν να συζητήσουν, να πείσουν και σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν την αυτοτέλεια των παρατάξεων και των προσώπων που τις απαρτίζουν, χωρίς μεθοδεύσεις που στο τέλος είναι διαλυτικές και αναποτελεσματικές.
Οφείλουν να προωθούν συμμετοχικές διαδικασίες στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.
Να αναδείξουμε το ρόλο του δημότη σε αντιπαράθεση με την παραγοντοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκηση που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι στο Μαρούσι
Να προσπαθούν να αναβιώσουν το κοινοτικό πνεύμα που επιτέλους θα παρακινήσει τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους.
Να προσανατολίσουν τους Δήμους να ασχοληθούν με τα γενικότερα προβλήματα των κατοίκων όπως είναι η ανεργία, τα φαινόμενα νέας φτώχειας, οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας, οι εξώσεις, το νερό, το ρεύμα, το πετρέλαιο, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ρατσισμός ξενοφοβία.
Να απομονώσουνε κάθε είδους φασιστική κίνηση που θα τολμήσει να εμφανιστεί στις γειτονιές.
Στο Μαρούσι ζήτημα αιχμής εκτός από τα γενικότερα θέματα της Αυτοδιοίκησης είναι ο πολεοδομικός κορεσμός της πόλης από τις υπερτοπικές χρήσεις ήδη από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η υπερδόμηση έχει καταστήσει το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος εκτός ελέγχου, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υποβάθμιση της αξίας των περιουσιών.
Σημαντική ανακούφιση στο κυκλοφοριακό θα επιφέρει η έλευση της γραμμής 4 του μετρό στο Μαρούσι και η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό
Η προστασία λοιπόν των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο
Σοβαρό πλήγμα επέρχεται στην πόλη με την μεταφορά 163 ακινήτων στο Υπερταμείο.
Μεγάλες εκτάσεις πρασίνου όπως τα δάση Συγγρού και Παραδείσου, τα κτίρια της Κεραμικής στην Κηφισίας, τα ΧΕΥ της Αττικής Οδού παραρεμάτιες εκτάσεις ακόμα και εκκλησίες κινδυνεύουν να ξεπουληθούν.
Αντιστεκόμαστε λοιπόν για αυτούς τους λόγους, αλλά και ευνόητους κοινωνικούς, στη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.
Μεγαλύτερης ακόμα σημασίας ακόμα είναι η σχεδιαζόμενη εμπορευματοποίηση του ΟΑΚΑ και η μετατροπή του από αθλητικό σε εμπορικό κέντρο με υπερτοπικές επιχειρήσεις ξενοδοχεία εκθεσιακά κέντρα κλπ.
Άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε για το Μαρούσι είναι:
- Κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου
- Διευθέτηση ρέματος Σαπφούς
- Πεζογέφυρες στην Κηφισίας
Ο Δήμος όμως ακόμα και μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες παράλληλα με τις διεκδικήσεις πρέπει να δίνει και λύσεις σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη όπως:
- Υποδομές στις Γειτονιές
- Συντήρηση του Πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων
- Πολιτισμό
- Κοινωνική Πολιτική
- Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας και προσβασιμότητας για ΑμεΑ
- Σχολεία, Υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση με δίχρονο Νηπιαγωγείο
- Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης
- Παιδικούς Σταθμούς ολοήμερης λειτουργίας
- ΚΑΠΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
- Αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,
- Ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο Σχέδιο Πόλης,
- Εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας,
- Ανακατασκευή των Πεζοδρομίων,
- Δωρεάν Ελεγχόμενη Στάθμευση στο Κέντρο,
- Βελτίωση και επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας,
- Επέκταση του Ηλεκτροφωτισμού,
- Οδοποιία διανοίξεις οδών
- Απορροή των ομβρίων
- Ανασύσταση Δημοτικής Συγκοινωνίας
- Στήριξη τοπικής αγοράς
Αφήσαμε για το τέλος το θέμα της διαχείρισης των Απορριμμάτων και την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου. Σε συνεργασία με την περιφέρεια θα αντιμετωπισθούν όλα τα εμπόδια και να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας στον τομέα αυτό. Τα κέρδη από την Ανακύκλωση να επιστρέφουν στους δημότες και όχι στην ΕΕΑΕ. Να αρθούν πολεοδομικού χαρακτήρα εμπόδια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να χωροθετηθούν επιτέλους οι 3-4 ΧΥΤΥ στην Αττική. Να κλείσει η Φυλή σε εύλογο χρονικό διάστημα.