Συνέντευξη του Γιάννη Περσίδη υποψήφιου Δημάρχου Κορυδαλλού με τον “Ανυπότακτο Κορυδαλλό”

Συνέντευξη του Γιάννη Περσίδη υποψήφιου Δημάρχου Κορυδαλλού με τον “Ανυπότακτο Κορυδαλλό”

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες του προγράμματος σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κοινωνική κρίση στην πόλη, να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις της αλληλεγγύης.  Κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό. Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Κανένα παιδί  εκτός σχολείου εκτός παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού. Ο δήμος οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας για όλους και ιδίως γι’ αυτούς που υποφέρουν και εμείς θα πρωτοστατήσουμε ώστε η αλληλεγγύη μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου να γίνει πράξη. Το σύνθημα μας «κανείς μόνος του στην κρίση». Χρειαζόμαστε ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο κοινωνικης προστασίας απλωμένο στις γειτονιές της πόλης.

Ο δεύτερος άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της λαϊκής συμμετοχής και των δικαιωμάτων. Στεκόμαστε απέναντι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου τα τελευταία 25χρόνια που ολοένα γίνεται συγκεντρωτικό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Στον αντίποδα δεσμευόμαστε για μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει τη συμμετοχή των πολιτών. Στόχος μας είναι ένας δήμος ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στη λειτουργία του.

Ο τρίτος άξονας είναι η στήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης. Ο Κορυδαλλός είναι μία πόλη που ιστορικά βασιζόταν στο εμπόριο. Τα εμπορικά μαγαζιά στις οδούς Ταξιαρχών, Αθηνάς, Μικράς Ασίας και Μπουμπουλίνας, έδιναν ζωή στους δρόμους, εξυπηρετούσαν ανάγκες των πολιτών, εξασφάλιζαν εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ τα κατεβασμένα ρολά συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια εικόνα. Αυτό που μετράει, κυρίως, είναι ότι πίσω από τα κλειστά μαγαζιά κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα. Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στο Δήμο. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στην πόλη.

Ο τέταρτος άξονας είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και οι μελετημένες λύσεις για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό, την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Προτεραιότητά μας η βελτίωση βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης όπως η καθαριότητα, η στάθμευση και το κυκλοφοριακό. Αλλά παράλληλα και ο έλεγχος των διαφόρων ιδιωτικών αυθαιρεσιών που καταδυναστεύουν συχνά τη ζωή στις γειτονιές: της στάθμευσης σε πεζοδρόμια, των επεκτατικών τραπεζοκαθισμάτων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ο πέμπτος άξονας είναι η πολιτιστική αναγέννηση, η πολιτιστική παραγωγή και όχι μόνο η «κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων», ο λαϊκός και καθημερινός πολιτισμός, καθώς και ο λαϊκός και ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει στο ζωντάνεμα των γειτονιών.

Πιστεύετε ότι η Τ.Α. μπορεί να εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική από αυτή της κεντρικής κυβέρνησης στο σημερινό πλαίσιο αυξημένου οικονομικού ελέγχου των Ο.Τ.Α.;

Σαφώς το θεσμικό πλαίσιο είναι δύσκολο, ασφυκτικό και έχει στόχο να αποδυναμώσει τον πραγματικό χαρακτήρα των ΟΤΑ  μετατρέποντάς τον σε αποκεντρωμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η διέξοδος βρίσκεται στη δράση μας και τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, που θα οδηγήσουν στην ανατροπή αυτού του θεσμικού πλαισίου. Γι’ αυτό η μάχη της κάλπης είναι χρήσιμη μόνο στο βαθμό που ενισχύει το κίνημα αντίστασης και είναι απαραίτητο για το επόμενο διάστημα.

Ποια θα κρίνατε ως αναγκαία χαρακτηριστικά της παρέμβασης της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση;

Η παρέμβαση της Αριστεράς στην αυτοδιοίκηση ια να είναι χρήσιμη στους πολίτες οφείλει να είναι:

  • Ανεξάρτητη από οικονομικούς παράγοντες γιατί βάζει μπροστά τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.
  • Ριζοσπαστική γιατί μόνο με ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
  • Αντισυνδιαχειριστική γιατί στο ασφυκτικό πλαίσιο της μνημονιακής διαχείρισης δεν χωράνε οι ανάγκες των πολιτών.
  • Προοδευτική γιατί απέναντι στο ρατσισμό και τον συντηρητισμό επιλέγουμε την ενότητα
  • Δημοκρατική γιατί απέναντι στους δημοτικούς άρχοντες επιλέγουμε τον συλλογικό αγώνα.

Θεωρείτε σημαντική τη συγκρότηση σχημάτων και παρεμβάσεων στην Αυτοδιοίκηση για τη συνολική υπόθεση της ενότητας της αριστεράς στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κινήματος;

Όχι μόνο σημαντική, αλλά αναγκαία σ’ αυτή τη χρονική περίοδο. Με την υποχώρηση του κινήματος και την υποτονική, κατώτερη των περιστάσεων παρουσία της αριστεράς ο πολιτικός διάλογος είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας. Στον Κορυδαλλό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί ο «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» είναι ένα ενωτικό σχήμα στο οποίο συνεργάζονται αρκετές δυνάμεις της Αριστεράς, ανένταχτος κόσμος, αγωνιστές και αγωνίστριες που πρωταγωνίστησαν σε όλα τα τοπικά κινήματα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την προοπτική θα συνεχίσει να συμβάλλει στο μέγιστο για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κινήματος.

Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου σας;

Ο Δήμος Κορυδαλλού είναι ένας δήμος της Β’ Πειραιά που τα προβλήματα του δεν διαφέρουν από αυτά των άλλων δήμων της περιφέρειας. Οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, η ανεργία, τα πτωχευμένα και λεηλατημένα νοικοκυριά με τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς, την οικονομική συρρίκνωση, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το χτύπημα της μεσαίας τάξης της πόλης, καθιστούν ένα περιβάλλον καθόλου ευχάριστο. Αυτά φαίνονται έντονα στις παρυφές της πόλης και όχι στο κέντρο της. Παράλληλα διατηρείται στη διοίκηση του δήμου ένα πολιτικό κατεστημένο 25χρόνων φανερά κουρασμένο και χωρίς δυνατότητες ανανέωσης, με αποτέλεσμα η ζωή του Κορυδαλλού να επικεντρώνεται στα τραπεζοκαθίσματα και τις καφετέριες του κέντρου της πόλης.

ΠΕΡΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ