Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Αθηναίων Αυγής Μπέσκα-Θεοδόση με το “Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα”

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Αθηναίων Αυγής Μπέσκα-Θεοδόση με το “Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα”

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες του προγράμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Προτεραιότητα μας ο άνθρωπος

Κανείς συνάνθρωπός μας άστεγος, κανείς που να διανυκτερεύει στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια και να αναζητά τροφή από τους κάδους απορριμμάτων . Κανένα νοικοκυριό  χωρίς ρεύμα και νερό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανείς πλειστηριασμός  πρώτης και μοναδικής κατοικίας από τον  Δήμο Αθηναίων. Να αναπτυχθεί δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης ,ανάπτυξη  κοινωνικής κατοικίας με αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, καθώς κι εκείνων που είναι υπό την εποπτεία του, για τις ανάγκες των αστέγων  πολιτών και των προσφύγων.

Πιστεύετε ότι μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της κεντρικής κυβέρνησης στο σημερινό πλαίσιο αυξημένου οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ;

Η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό παρεμβατικό πλαίσιο  που αποδυναμώνει τις λειτουργίες  της Αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας την ουσιαστική παρεμβατικότητα και τον έλεγχο των κοινωνικών κινημάτων για την διεκδίκηση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η ραγδαία συρρίκνωση υπηρεσιών του Δήμου, οδηγεί στην ανάθεση σημαντικών κοινωφελών υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως ο φωτισμός και οι εργολαβίες στο πράσινο και σε τμήματα της καθαριότητας. Η υποστελέχωση και η μείωση του προσωπικού και ο περιορισμός νέων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού υπαγορεύεται από το πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών όπως ορίζεται πλέον ρητά για τους ΟΤΑ. Η υποχρηματοδότηση κατά το ήμισυ από το κεντρικό κράτος, αφαιρεί από τους δήμους τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αποφάσεις κοινωνικής πολιτικής, ενώ τους υποχρεώνει να περικόπτουν σημαντικά κονδύλια σε νευραλγικούς τομείς, όπως σε παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, πολιτιστικά  και αθλητικά κέντρα.

Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, την ουσιαστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια, με πλατιά συμμετοχική δημοκρατία, με την αντίστοιχη μεταφορά οικονομικών πόρων.  Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στην εφαρμογή όλων των αντιαναπτυξιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών νόμων Καλλικράτη και   Κλεισθένη , κόντρα στην εποπτεία, την υποχρηματοδότηση και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ποια θα κρίνατε ως αναγκαία χαρακτηριστικά της παρέμβασης της αριστεράς στην Αυτοδιοίκηση;

Η αριστερά μέσα στην αυτοδιοίκηση υποστηρίζει και συμμετέχει στους μαζικούς ενωτικούς αγώνες για την υπεράσπιση των διεκδικήσεων των πολιτών. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κινημάτων και αναλαμβάνει πρωτοποριακό ρόλο σε συλλογικές διεκδικήσεις για ζητήματα δημόσιου χώρου και υποστήριξης επίλυσης τοπικών προβλημάτων. Ζητάμε να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των κατοίκων και τοπικών φορέων στις λήψεις αποφάσεων στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και να λειτουργήσουν συνελεύσεις κατοίκων με κριτήρια τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων σεβόμενες τις μειοψηφίες.

Θεωρείτε σημαντική τη συγκρότηση σχημάτων και παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση για τη συνολική υπόθεση της ενότητας της αριστεράς και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κινήματος;

Η τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί χώρο παρέμβασης και διεκδικήσεων όπου η αριστερά μπορεί να παρέμβει ενωτικά και συλλογικά. Έχουν  συνυπάρξει σχήματα της αριστεράς εκεί όπου τα κινήματα είχαν παρέμβει στις γειτονιές και μέσα από το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Τα κοινωνικά κινήματα βρίσκονται σε μια καμπή ύστερα και από την μνημονιακή πολιτική του Σύριζα, την καπηλεία και ενσωμάτωση πολλών κοινωνικών αγωνιστών. Είναι αναγκαία όσο ποτέ αυτή η ανασυγκρότηση των κινημάτων, μέσα και από την παρέμβαση σχημάτων της αριστεράς χωρίς ηγεμονισμούς αλλά με προοπτική την ενδυνάμωση των πολιτικών εκείνων χώρων που έχουν αποσυρθεί, αποσκοπώντας στην κινηματική διεκδίκηση και ξαναζωντάνεμα των κινημάτων γειτονιάς. Κινήματα για τους πλειστηριασμούς, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τους δημόσιους χώρους. Να εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος την ανιδιοτέλεια ανθρώπων που θα σταθούν δίπλα στην καθημερινότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.    

Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Δήμο σας;

Έλλειψη κοινωνικών υποδομών, δημοτικά ιατρεία, αναγκαία στήριξη των αστέγων μέσω υποδομών στέγασης και  τροφής. Έλλειψη καθαριότητας κυρίως στις μακριά από το κέντρο γειτονιές. Ανυπαρξία ανακύκλωσης.  Έλλειψη φωτισμού και τεχνικών υποδομών για επισκευές σε δρόμους και πεζοδρόμια. Έλλειψη δημοτικών χώρων παρκαρίσματος. Κατεστραμμένες παιδικές χαρές και αθλητικοί χώροι. Υποβαθμισμένα πάρκα και δημόσιοι χώροι, καταλήψεις πεζοδρομίων με δύσκολη προσβασιμότητα ΑμεΑ , για καρότσια με μωρά και ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Έλλειψη δημοτικών  χώρων πολιτισμού για νέους και λεσχών για ηλικιωμένους.