Συνέντευξη του Κώστα Παπαδόπουλου υποψήφιου Δημάρχου στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη με την “Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη / Κόντρα στο Ρεύμα”

Συνέντευξη του Κώστα Παπαδόπουλου υποψήφιου Δημάρχου στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη με την “Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη / Κόντρα στο Ρεύμα”

Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Κώστα Παπαδόπουλου υποψήφιου Δημάρχου στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη με την “Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη / Κόντρα στο Ρεύμα”.

Ερώτηση 1: Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες του προγράμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές?

Απάντηση: Το «Κόντρα στο Ρεύμα» παλεύει ενάντια σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως εκφράζονται μέσα από τους νόμους Καλλικράτη και Κλεισθένη. Για την διατήρηση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του δήμου και του κεντρικού κράτους. Παλεύει ενάντια σους Πλειστηριασμούς. Προτεραιότητα μας είναι και η κατοχύρωση μιας πλήρως Προσβάσιμης πόλης και η Επιστροφή όλων των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών κοινής ωφέλειας στο κέντρο της Νίκαιας. Να είναι δωρεάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και για μια μόρφωση και παιδεία στα μέτρα και τις ανάγκες των δημοτών με ασφαλείς κτηριακές εγκαταστάσεις και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες. Παράλληλα θέλουμε Αθλητισμό, Πολιτισμό, ψυχαγωγία για όλους με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας για όλους τους δημότες με ευθύνη και αποκλειστική διαχείριση του Δήμου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, πλήρης, συλλογικά κατοχυρωμένη, ασφαλισμένη εργασία για όλους. Τέλος παλεύουμε για μια Νίκαια πόλη αντιφασιστική και δημοκρατική.

Ερώτηση 2: Πιστεύετε ότι μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της κεντρικής κυβέρνησης στο σημερινό πλαίσιο αυξημένου οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ;

Απάντηση: Προφανώς! Σε αυτό αποσκοπεί η άλλωστε η παρέμβαση όλων των ανεξάρτητων αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων, δημοτικών και περιφερειακών. Πρώτον στοιχείο εδώ είναι που πηγαίνουν τα λεφτά των ΟΤΑ. Είναι προφανές πως μέχρι τώρα η πρώτη προτεραιότητα ήταν και είναι η εξυπηρέτηση των κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι η εξυπηρέτηση των αναγκών σε έργα και υπηρεσίες για τους πολλούς. Δεύτερον η συνεχής διεκδίκηση μεγαλύτερων πόρων για τη χρηματοδότηση όλων αυτών των υπηρεσιών που έχουν αποδιαρθρωθεί στον καιρό των Μνημονίων, η χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα έργων κοινής ωφελείας και τέλος να μην περνά καμιά αρμοδιότητα στους ΟΤΑ χωρίς και το πέρασμα και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων από την κεντρική διοίκηση. Τέλος χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια για τη σύνταξη Συμμετοχικών Προϋπολογισμών και η ύπαρξη εκ μέρους των πολιτών πια και όχι από την κεντρική κυβέρνηση των προϋπολογισμών και της εκτέλεσης αυτών από δομές λαϊκής συμμετοχής.

Ερώτηση 3: Ποια θα κρίνατε ως αναγκαία χαρακτηριστικά της παρέμβασης της αριστεράς στην Αυτοδιοίκηση;

Απάντηση: Τον αγώνα ενάντια στα κάθε είδους συμφέροντα που λυμαίνονται το Δημόσιο χώρο, τις δημόσιες υπηρεσίες και το κρατικό χρήμα. Την ουσιαστική εκπροσώπηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων και συνολικά της πληττόμενης λαϊκής πλειοψηφίας. Την πάλη για πραγματικές κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας απέναντι σε κράτος και τραπεζίτες, τη χωρίς εμπόδια πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στο δημόσιο χώρο. Την αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη, μαζί με τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία. Την πάλη για πραγματική Δημοκρατία στις γειτονιές, μαζί με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι θεσμικά, προγραμματικά και πολιτικά δίπλα στο λαό και τα συμφέροντα του.

Ερώτηση 4: Θεωρείτε σημαντική τη συγκρότηση σχημάτων και παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση για τη συνολική υπόθεση της ενότητας της αριστεράς και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κινήματος;

Απάντηση: Μετά την μεγάλη ήττα της Αριστεράς το 2015 και την επακόλουθη κρίση του συνόλου των κινημάτων, έχει γίνει εμφανές πως χρειάζεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων, αρχής γενομένης από το μοριακό επίπεδο. Για εμάς σαν «Κόντρα στο Ρεύμα» η παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα διπλό χαραχτήρα, μια διπλή πρόκληση αν το θέλετε. Από τη μια να οικοδομηθεί το απαραίτητο κίνημα γειτονιάς που θα αγωνίζεται απέναντι στα κάθε είδους συμφέροντα, θα διεκδικεί, θα οραματίζεται και θα παλεύει για μια γειτονία με ίσα δικαιώματα για όλους. Από την άλλη να συγκροτεί έναν διακριτό πολιτικό λόγο μαζί με τις αντίστοιχες διεκδικήσεις μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Συμβούλια των Κοινοτήτων και στα Περιφερειακά Συμβούλια. Πιστεύουμε πως πάνω σε αυτήν την κρίσιμη πρόκληση θα μετρηθεί τόσο η ενότητα της Αριστεράς, όσο και η ανασυγκρότηση των κινημάτων.

Ερώτηση 5: Ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Δήμο Σας;

Απάντηση: Θα έλεγα πως το βασικό είναι η ύπαρξη μιας Δημοτικής Αρχής που έχει γυρίσει εντελώς την πλάτη της στους δημότες της Νίκαιας. Μια δημοτική αρχή που ξαναδιεκδικεί τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη έχοντας τη στήριξη και των 5 Μνημονικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) και την ανοχή της ΧΑ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η Νίκαια να είναι μια πόλη με το Κέντρο της κυριολεκτικά ερημωμένο, με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες εκτός πόλης και με τις υποδομές της εντελώς απαρχαιωμένες. Σημαντικά προβλήματα για μας είναι ακόμα η δυσχερής προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο για τα άτομα με αναπηρία, πράγμα που αναδεικνύουμε συνεχώς σαν Κίνηση, και η ανυπαρξία δημοτικών δομών κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής αλληλεγγύης με ευθύνη του Δήμου σε μια γειτονιά που έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα από την οικονομική κρίση, τη λιτότητα και την ανεργία. Τέλος εξίσου σοβαρά προβλήματα η έλλειψη χώρων πρασίνου και η κακή συντήρηση αυτών, χώρων αναψυχής και συνολικά η απουσία σχεδιασμού στο κομμάτι του Πολιτισμού. Σημαντικό στη λογική και την παρέμβαση του «Κόντρα στο Ρεύμα» το μέτωπο απέναντι στους φασίστες και το ρατσισμό, που περιλαμβάνει όχι μόνο την ανάγκη να αφήσουμε όυτε σπιθαμή γης στους φασίστες της ΧΑ στη γειτονία μας την Κοκκινία, αλλά να αναδείξουμε την ιστορία και να διατηρήσουμε τη μνήμη της πόλης των Προσφύγων με τους σημαντικούς ταξικούς, δημοκρατικού και αντιφασιστικούς αγώνες της.