Περιφερειακό Συμβούλιο: Ήττα της προσπάθειας Πατούλη, με τη στήριξη των φασιστών της ΧΑ, να ακυρώσει την ψήφο των πολιτών

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ήττα της προσπάθειας Πατούλη, με τη στήριξη των φασιστών της ΧΑ, να ακυρώσει την ψήφο των πολιτών

Η διάταξη – δώρο της κυβέρνησης στους μπλε Περιφερειάρχες

Στις 16-12-2019, ψηφίστηκε διάταξη νόμου που επιτρέπει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Συμβουλίων σε αποφασιστικές επιτροπές, τα 3/5 των μελών των οποίων ορίζονται από την παράταξη του Περιφερειάρχη. Οι επιτροπές αυτές αντικαθιστούν το Περιφερειακό Συμβούλιο στις αποφασιστικές του αρμοδιότητες, ενώ για να συζητήσει κατ’ εξαίρεση το Συμβούλιο θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες αυτές, απαιτείται ειδική αιτιολογία και απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του (51 σύμβουλοι για την Περιφέρεια Αττικής). Έτσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει το «πρόβλημα» της εκλογής των Συμβουλίων με απλή αναλογική, να εξασφαλίσει ότι οι μπλε Περιφερειάρχες θα επιβάλλουν τις πολιτικές της με κατασκευασμένες πλειοψηφίες και ότι οι μικρότερες παρατάξεις – ιδίως της αριστεράς – θα αποκλείονται εκ του νόμου από τη λήψη αποφάσεων. 

Έξω απ’ το χορό δεν θα μπορούσε να μείνει ο Περιφερειάρχης Αττικής. Μόλις τρεις μέρες μετά την διάταξη, στις 19-12, ο «αυτοκράτωρ» Πατούλης προσπάθησε για πρώτη φορά να επιβάλει τη συγκρότηση δύο τέτοιων επιτροπών, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού  και να μεταβιβάσει όλες τις σχετικές αποφασιστικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ενάντια στη συγκρότησή τους, με αποτέλεσμα ο Περιφερειάρχης να αποσύρει κακήν κακώς την πρόταση, αφού γνώριζε ότι θα καταψηφιστεί. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης έφερε ξανά την ίδια πρόταση.

Η πρόταση Πατούλη για ουσιαστική κατάργηση του Συμβουλίου

Σύμφωνα με την εισήγηση της διοικούσας παράταξης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα έχει μεταξύ άλλων τις αρμοδιότητες «της γνωμοδότησης επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)» και «της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης». Η δε Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει μεταξύ άλλων τις αρμοδιότητες της θέσπισης χορηγιών, της υλοποίησης Αθλητικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Προγραμμάτων» της Περιφέρειας.

Η σχεδιαζόμενη «Επιτροπή Περιβάλλοντος» θα αποφασίζει για τα ζωτικά θέματα της έγκρισης των Μελετών σε μεγάλα έργα, της διαχείρισης των ελεύθερων χώρων, των δασών και του αστικού πρασίνου, της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, της πολιτικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Η μεταβίβαση αυτών των αρμοδιοτήτων, στην ουσία σημαίνει ότι η Αττική θα γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους «επενδυτές», λύνοντας τα χέρια ΝΔ – Πατούλη, χωρίς κανένας να έχει την δυνατότητα να βάλει φραγμό σε επίπεδο Περιφέρειας. Ότι τεράστια έργα με δραματικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Αττικής, θα συγκεντρώνουν de facto πλειοψηφία. Παραδείγματα τέτοιων έργων, που επίκειται η συζήτηση των μελετών τους, είναι η επέκταση του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, η Β’ Φάση της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, τα υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά – τσιμεντώματα ρεμάτων, οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αίσχη που απαρτίζουν την κυβερνητική πολιτική και την κατεύθυνση Πατούλη.

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων Πολιτισμού – Αθλητισμού, πέρα από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα διαμορφώσει σε σημαντικές κοινωνικές – αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες, θα σημάνει επίσης την δυνατότητα του Περιφερειάρχη να διανέμει, όπως τον εξυπηρετεί, κυριολεκτικά πακτωλό χρημάτων για να κάνει πολιτικές και προσωπικές δημόσιες σχέσεις και να εξασφαλίζει πολιτική και εκλογική πελατεία. Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν από τον Σεπτέμβριο σε τέτοιες δραστηριότητες ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, αλλά και ότι, μεταξύ των περιπτώσεων που απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο, είναι και η προσπάθεια χρηματοδότησης εκδήλωσης φορέα στον οποίο προεδρεύει η σύζυγος του Περιφερειάρχη!

Η κίνηση αυτή είναι ακραία πραξικοπηματική ενέργεια και αποκορύφωμα της προσπάθειας Πατούλη να προχωρήσει στην εφαρμογή αντικοινωνικών πολιτικών παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία και όργανο. Είναι μέσο για την ανεξέλεγκτη εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων και παράδοσης των υπηρεσιών της περιφέρειας στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι συνέχεια της ίδιας μεθοδολογίας πλήρους απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολουθεί από την αρχή της εκλογής του, με χαρακτηριστική τη φιέστα στο Ζάππειο στην οποία ανακοίνωσε μια καταστροφική πολιτική για τη διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος των εργολαβικών συμφερόντων, ενώ επί μήνες αποφεύγει τις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης για συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δείξε μου τους (φασίστες) φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι

Μετά την ήττα στο συμβούλιο της 19ης Δεκέμβρη, στη χθεσινή συνεδρίαση, ήρθε ξανά η ίδια πρόταση. Ποια ήταν η μοναδική διαφορά; Η προσθήκη έξι επιπλέον μελών στις επιτροπές, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε αυτές. Αν λοιπόν κανείς αναρωτιέται τι άλλαξε μέσα σε ενάμιση μήνα, η απάντηση είναι ότι ο Περιφερειάρχης βρήκε επιτέλους – όπως νόμιζε – τις ψήφους που χρειαζόταν, στο πρόσωπο των φασιστών της ΧΑ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η διοικούσα παράταξη δεν έχει κανένα όριο, αλλά και η  μόνιμη πλέον συμμαχία που έχει συγκροτήσει ο Περιφερειάρχης με την ακροδεξιά συμμορία της Χρυσής Αυγής, στις ψήφους της οποίας υπολογίζει ο Περιφερειάρχης για την υλοποίηση των πραξικοπηματικών του αποφάσεων. 

Όμως, ο Περιφερειάρχης έκανε λάθος στους υπολογισμούς του. Στο χθεσινό Συμβούλιο, η πρότασή του υπερψηφίστηκε μόνο από την παράταξή του και τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα να μην περάσει το πραξικόπημα της συγκρότησης των επιτροπών. 

Η Ανυπότακτη Αττική με την παρέμβαση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατήγγειλε τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και την πλήρη ανατροπή κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και τους σκοπούς της επιλογής αυτής, που είναι η υλοποίηση των πολιτικών του κ. Πατούλη μακριά από κάθε έλεγχο των αιρετών οργάνων και τελικά των πολιτών της Αττικής. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ακούγεται η φωνή των κατοίκων και των κινημάτων στην Περιφέρεια, ενάντια σε κάθε μορφής πραξικοπήματα.