Νομοσχέδιο παράδοσης Προστατευόμενων περιοχών φυσικού πλούτου στα επιχειρηματικά και βιομηχανικά συμφέροντα.
Ενώ η πανδημία του νέου ιού Covid-19 πλήττει όλο τον κόσμο και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση δεν προχωράει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Με εξαίρεση τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ να μας πείσει για το αντίθετο. Η απόπειρα κυβέρνησης και ΜΜΕ να αποπολιτικοποιήσουν την υγειονομική κρίση και να υποκρύψουν την ταξική πολιτική που υλοποιείται είναι συντεταγμένη και καθημερινή, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Η προώθηση επιθετικών μέτρων για τους εργαζόμενους, η μονομερής και προκλητική προστασία των επιχειρήσεων και η καταστολή κάθε φωνής αντίδρασης (πχ στις κινητοποιήσεις των γιατρών στις 7 Απρίλη) είναι μερικά μόνο από τα «έργα» της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση όμως δε σταματά εκεί και συνεχίζει την προσφιλή κανιβαλική πρακτική της προώθησης αντιδραστικών και άσχετων με την πανδημία νομοσχεδίων εν μέσω καραντίνας. Ενώ ο κόσμος αγωνιά για την υγεία και την εργασία του, ενώ όλοι αναζητούν μια ανάσα οξυγόνου και εκτόνωσης στο φυσικό περιβάλλον για να περιορίσουν την επίδραση της καραντίνας στην κοινωνική ζωή, η ΝΔ δια χειρός του Υπουργού Χατζηδάκη ολοκλήρωσε τη «διαβούλευση» για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για το Περιβάλλον και τις Προστατευόμενες Περιοχές. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και διεθνείς φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προώθηση του νομοσχεδίου -ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή- καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για fast track και κατ’ επίφαση διαβούλευση, από τη στιγμή που όλοι όσοι εμπλέκονται -από οργανώσεις μέχρι απλούς πολίτες- εναντιώνονται στις επιχειρούμενες εγκληματικές αλλαγές.
Οι αλλαγές συμπυκνώνονται κατά βάση σε τρεις άξονες: στους όρους αδειοδότησης, στη δυνατότητα για χρήση της γης των προστατευόμενων περιοχών και στους φορείς διαχείρισης αυτής της διαδικασίας. Όσον αφορά στην αδειοδότηση, αυτή στην ουσία καταργείται ή υπερβαίνεται με ευκολία από οποιονδήποτε επίδοξο επενδυτή. Η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης από ιδιώτη -πλην της τελικής υπογραφής, η οποία βέβαια λαμβάνει διαδικαστικό χαρακτήρα εφόσον η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί- συνδέεται άρρηκτα με τις προβλέψεις περί χρήσεις γης. Μέχρι τώρα, το νομοθετικό πλαίσιο όριζε ότι οι προστατευμένες περιοχές προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για επίσκεψη ή έρευνα. Πλέον, στο άρθρο 14α του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» προβλέπεται ρητά η δυνατότητα για χρήση της γης για βιομηχανικούς σκοπούς επιτρέποντας τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τη λειτουργία μεταλλείων, την αμμοληψία κτλ. Η δυνατότητα ύπαρξης βαριάς βιομηχανίας σε περιοχές Natura, δηλαδή σε περιοχές με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, δίνουν ένα τελειωτικό χτύπημα στο περιβάλλον, στη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα και τις τελευταίες περιοχές φυσικής ζωής στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Συμπληρωματικά σε όλα αυτά, με σαφή την πρόθεση για θωράκιση της διαδικασίας από «έξωθεν παρεμβάσεις», λειτουργεί και η νομοθετική πρόβλεψη για το φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Καταργούνται, δηλαδή, τα τοπικά συμβούλια διαχείρισης και αντικαθίστανται από μια συγκεντρωτική δομή στην Αθήνα ονόματι ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) που θα αποφασίζει για το σύνολο των περιοχών ανά την Ελλάδα. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από την πολιτική κατεύθυνση αυταρχικοποίησης οποιουδήποτε τομέα και αντιδημοκρατικής θεσμικής θωράκισης, ειδικά όταν αυτό αφορά πεδία καπιταλιστικής αξιοποίησης.
Ταυτόχρονα με τον πιο κυνικό τρόπο για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την κατάσταση της καραντίνας και περιορισμού στην οποία αναγκαστικά έχει υποβληθεί ο λαός για να περάσει εντελώς άσχετα με την πανδημία, καταστροφικά σχέδια και να αποτελέσουν τετελεσμένα μόλις βγούμε από την έκτακτη κατάσταση. Προσπαθούν έτσι να αποφύγουν τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις και αξιοποιούν τη φονική πανδημία για να επιταχύνουν την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας τους!
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν αυτό που ως Ανυπότακτη Αττική έχουμε τονίσει πολλές φορές: οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές καπιταλιστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος είναι μια από τις βασικές αιτίες που υποβαθμίζουν την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Τέτοιες πολιτικές είναι αυτές που οδήγησαν στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μιας αλλαγής η οποία, όσο εντείνεται, τόσο θα διαμορφώνει όρους νέων μαζικών απειλών για τους πληθυσμούς, ακόμη και όρους εξάπλωσης νέων ιών μέσα από την αποσταθεροποίηση οικοσυστημάτων, θέτοντας έτσι υπό διακύβευση τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.
Οι αιτίες της
υγειονομικής κρίσης δεν είναι ούτε απρόβλεπτες ούτε ανεξήγητες. Έχουν τη ρίζα
τους ακριβώς στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επί δεκαετίες λυμαίνονται το
περιβάλλον και αδιαφορούν για την εξασφάλιση όρων καθολικής προστασίας και
περίθαλψης. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το Περιβάλλον που
απειλεί ακόμα περισσότερο το λαό και κατασπαράσσει τον φυσικό πλούτο. Όχι άλλες
θυσίες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κοστίζουν ζωές.