Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού»: Τα ξεχασμένα παιδιά «της εισαγγελικής εντολής»

Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού»: Τα ξεχασμένα παιδιά «της εισαγγελικής εντολής»

Εγκατάλειψη του προσωπικού και απόγνωση.

Η Ανυπότακτη Αττική πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού», μαζί με την Λαϊκή Ενότητα και το Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα.

Στην περιοδεία μας συμμετείχαν η Μαριάνα Τσίχλη, υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, η Δέσποινα Σπανού, υποψήφια ευρωβουλευτής, η Αυγή Μπέσκα Θεοδόση, υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων, ο Γιάννης Γιαννόπουλος και ο Κώστας Κατσάμπης, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κεντρικού Τομέα με την Ανυπότακτη Αττική, ο Μάκης Γκίκας και η Βαγγελιώ Μεταξά, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Δήμο Αθηναίων.

Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας εξέθεσαν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό: τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αναπλήρωση κάποιων κενών με επικουρικό προσωπικό, το οποίο ωστόσο βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της απόλυσης, ελλείμματα σε χώρους και εξοπλισμό.

Πέρα όμως από τα προβλήματα αυτά, που αποτελούν ανοιχτές πληγές για τη δημόσια υγεία και είναι κοινά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας, στο Αγλαϊα Κυριακού – όπως και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία Παίδων –  υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που απαιτεί άμεση λύση: Η τραγωδία που αντιμετωπίζουν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, αλλά και ο ηρωικός αγώνας που κάνει το προσωπικό του νοσοκομείου για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Σήμερα στο νοσοκομείο βρίσκονται δεκάδες παιδιά, από βρέφη έως έφηβοι, τα οποία παραπέμφθηκαν εκεί με εισαγγελική παραγγελία για ιατρικό έλεγχο και «προσωρινή φύλαξη». Όμως, μήνες αργότερα, τα παιδιά παραμένουν εκεί, αν και δεν έχουν ανάγκη νοσηλείας, επειδή δεν υπάρχει καμία κρατική, δημόσια δομή για να τα φιλοξενήσει.

Δεκάδες ανήλικα παιδιά διαμένουν με το καθεστώς του ασυνόδευτου στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού» και «Αγία Σοφία», ξεχασμένα από την πολιτεία και τους φορείς.

Το περιβάλλον ενός νοσοκομείου είναι εντελώς ακατάλληλο για τα παιδιά και ειδικά για παιδιά που είτε προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες και προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον είτε είναι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Αντίθετα σκοπός της εντολής του Εισαγγελέα ανηλίκων είναι θεωρητικά η προστασία τους. Χρειάζονται κατάλληλες δομές φιλοξενίας, με εξειδικευμένο προσωπικό, προστατευτικό περιβάλλον και φροντίδα. Ο εγκλεισμός υγιών παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον, επιβαρύνει τον ψυχισμό τους και δημιουργεί προβλήματα ιδρυματοποίησης, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο να ασθενήσουν.

Όλο το βάρος πέφτει αντικειμενικά στις πλάτες των εργαζόμενων. Το προσωπικό των νοσοκομείων καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βελτιώνεται η διαμονή των παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με αυτοθυσία φροντίζουν τα παιδιά την ίδια στιγμή που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία σε ασθενή παιδιά. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικές ευθύνες για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών που διαμένουν στα νοσοκομεία.

Ήδη από το 2014 η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου υποσχέθηκε τη δημιουργία ειδικής κατάλληλης δομής στην Αττική για την φροντίδα και διαμονή των ασυνόδευτων ή εγκαταλελειμμένων παιδιών. Για άλλη μια φορά δεν έχουν μείνει παρά οι υποσχέσεις. Ίδιες κενές υποσχέσεις για την άμεση παροχή λύσεων έχει δώσει πολλάκις και η Κυβέρνηση στους φορείς των εργαζόμενων των νοσοκομείων παίδων.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για επαρκές προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Αττικής και δη των Νοσοκομείων για παιδιά. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη των αναγκών, πλήρη εργασιακά δικαιώματα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαιτούμε να σταματήσουν να στοιβάζονται και να εγκαταλείπονται παιδιά σε νοσοκομειακούς θαλάμους. Προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών. Προστασία των παιδιών – προσφύγων.

Να σταματήσει η παραβίαση  των δικαιωμάτων των παιδιών στην πλήρη και ομαλή κοινωνική ζωή, στην προστασία της υγείας τους, στην  εκπαίδευση.

Να προβεί άμεσα η Περιφέρεια Αττικής στη δημιουργία ειδικής δομής φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών.