Με τη νέα απαγόρευση συναθροίσεων η κυβέρνηση κουρελιάζει τις συνταγματικές ελευθερίες

Με τη νέα απαγόρευση συναθροίσεων η κυβέρνηση κουρελιάζει τις συνταγματικές ελευθερίες

Μέτωπο και ενότητα να μην επιτρέψουμε την επικίνδυνη αυταρχική στροφή

Με αιφνίδια απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε σήμερα τα χαράματα νέα απαγόρευση συναθροίσεων. Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά «απαγορευτικό» του Αρχηγού της ΕΛΑΣ στην άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε διάστημα μόλις 3 μηνών,  μετά την 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη. Η νέα απαγόρευση διαρκεί 6 ολόκληρες ημέρες για συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Κανένα πρόσχημα δεν υπάρχει πλέον για τον ωμό αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης που δε διστάζει να εξευτελίσει τα συνταγματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας την αναστολή του Συντάγματος ως το βασικό μέσο απαγόρευσης της διαμαρτυρίας των πολιτών απέναντι στην πολιτική της. Καμία υγειονομική λογική δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο φίμωσης της κοινωνίας, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει ανοίξει πλήρως τη λειτουργία των σχολείων χωρίς να εξασφαλίζει μέτρα αποφυγής συνωστισμού σε κλειστές αίθουσες και όταν έχει ανοίξει πλήρως τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο. Αποκαλύφθηκε επιπλέον ότι καμία σχετική εισήγηση υγειονομικών δεν έχει υπάρξει για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Δεν μπορούν να κρυφτούν. Φοβούνται τη νεολαία, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο λαιμητόμο της εκπαίδευσης της Υπουργού Κεραμέως. Φοβούνται την κοινωνία και τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή για την πολιτική φτώχειας και έντασης της οικονομικής ανισότητας που ασκούν, τους αγώνες που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί και οι υγειονομικοί για να διεκδικήσουν έστω και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ και προστασία της υγείας του λαού.

Όπως ο λαός και η νεολαία έσπασαν τις αντισυνταγματικές και αυταρχικές απαγορεύσεις στο δρόμο στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη, έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε το κουρέλιασμα όσων ο λαός έχει κερδίσει με αίμα για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες μιας ασύδοτης κυβέρνησης.

Σε αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Όλες οι δυνάμεις του κοινωνικού κινήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημοκρατικοί πολίτες, οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και όσες διατηρούν τον ελάχιστο σεβασμό στις δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες είναι ώρα να μιλήσουν απέναντι στην διαρκή πολιτειακή εκτροπή και την επιχείρηση φίμωσης της κοινωνίας. Με ενότητα, με τη μεγαλύτερη συσπείρωση και αποφασιστικότητα, ο αυταρχισμός μπορεί να νικηθεί.