Μαζική αντίσταση στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και στην κλιματική αλλαγή

Μαζική αντίσταση στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και στην κλιματική αλλαγή

Κάλεσμα στη διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη, στις 6 μμ στο Σύνταγμα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα περιβαλλοντικών καταστροφών οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή. Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Σιβηρία είναι μια από τις τελευταίες πράξεις που δείχνουν ότι η διαρκής ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρήσεων χωρίς κανένα σεβασμό στον χώρο και το περιβάλλον, παροξύνουν τα προβλήματα και απειλούν να καταστήσουν αβίωτο τον πλανήτη.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, ασκούνται διαρκώς επικίνδυνες αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις σε κάθε γωνιά της χώρας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κινήσεις αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, έως την διαχείριση των απορριμμάτων και τα σχέδια επέκτασης της καύσης, τα παραδείγματα είναι πολλά. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της, με τις διαρροές για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, η οποία στοχεύει να παραδώσει τις παραλίες μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παρά την απόσυρση των διατάξεων, υπό το βάρος της κατακραυγής, οι κατευθύνσεις αυτές θα επανέρχονται.

Σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα κινητοποιούνται πολλές και ποικίλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα, πρωτοβουλίες πολιτών, με κινηματική δράση, αλλά και με σημαντική συμβολή στην τεκμηρίωση απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Είναι όμως ανάγκη να υπάρξουν ενιαίες, μαζικές κινητοποιήσεις που να αναδεικνύουν τα ζητήματα και να απαιτούν την απόσυρση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων, αλλά και την λήψη πρωτοβουλιών και μέτρων που να αντιστρέφουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και η αντίσταση στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές είναι υπόθεση όλων.

Στις 20 Σεπτέμβρη, σε εκατοντάδες πόλεις θα γίνουν κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Ανυπότακτη Αττική καλεί στη διαδήλωση στις 20/9, στις 6 μμ, στο Σύνταγμα, που θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάληψη μαζικών πρωτοβουλιών.