Κάτω τα χέρια από το παραλιακό μέτωπο

Κάτω τα χέρια από το παραλιακό μέτωπο

Όχι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται στο Ελληνικό

Πριν από λίγες ημέρες, η Ν.Δ., διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να διαμηνύσει ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει την πρώτη βδομάδα» της διακυβέρνησής της. Η αναφορά Μητσοτάκη στο Ελληνικό, δεν είναι τυχαία. Πέρα από το σήμα που δίνει στα επιχειρηματικά συμφέροντα κάθε μορφής, αποδέκτες του μηνύματος είναι ταυτόχρονα όσοι αντιστέκονται στην παράδοση των ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Άλλωστε, η «επένδυση στο Ελληνικό» έχει ταυτιστεί με εμβληματικές κινηματικές αντιστάσεις των κατοίκων που στάθηκαν και στέκονται απέναντι σε αυτά τα σχέδια.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι ακόμα και μέχρι σήμερα εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγές φορέων, κατοίκων, αλλά και δημοτικών αρχών, αλλά ιδίως παραβλέποντας τις αντιστάσεις των κατοίκων, η Ν.Δ. δίνει τον τόνο σε σχέση με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει. Επιθετικές παρεμβάσεις στους αδόμητους και ελεύθερους χώρους, συνέχεια και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα πιο εκτεταμένη τσιμεντοποίηση της Αττικής, προς όφελος των συμφερόντων κατασκευαστών, εργολάβων και πάσης φύσεως μεγαλοεπιχειρηματιών. Η πολιτική αυτή συνδυάζεται και με τις κατευθύνσεις που εξαγγέλλονται για τις εργασιακές σχέσεις, την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής κ.ο.κ.

Όσοι όμως θεωρούν ότι θα αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα αυτές τις επιλογές, είναι βαθιά γελασμένοι. Οι κάτοικοι του Ελληνικού, της Αργυρούπολης, αλλά και ευρύτερα του παραλιακού μετώπου, έχουν αποδείξει με αγώνες χρόνων ότι η τσιμεντοποίηση ενός χώρου που μπορεί να αποτελέσει βασικό πνεύμονα πρασίνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Άλλωστε, η Αττική δεν έχει περιθώρια περαιτέρω τσιμεντοποίησης. Με μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν το ασφαλές κατώτατο όριο που έχει διαμορφωθεί από τον ΠΟΥ ανέρχεται σε 9,5 τ.μ. ανά κάτοικο, η Αττική δεν χρειάζεται καζίνο, ουρανοξύστες, τσιμεντένια τείχη και μαρίνες, αλλά πάρκα υψηλού πρασίνου και χώρους ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς εμπορικές χρήσεις, ελεύθερους χώρους δημόσιους και ανοιχτούς στους πολίτες της Αττικής.

Το Ελληνικό είναι ένα μόνο τμήμα του περιβαλλοντικού και πολεοδομικού εγκλήματος που επιχειρείται στο παραλιακό μέτωπο, σε βάρος των κατοίκων. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα έργα της ολοκλήρωσης του τσιμεντένιου τείχους της «ανάπλασης» μπροστά από το ΚΠΙΣΝ, η Μαρίνα Αλίμου, οι επεμβάσεις στις παραλίες της Βούλας κ.ο.κ.

Σε όσους απεργάζονται σχέδια υποβάθμισης των ζωών και των πόλεών μας, απαντάμε με τους αγώνες μας.

Στο Ελληνικό και σε όλο το παραλιακό μέτωπο, την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς.