Κανένας ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ στο Γραμματικό! Το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν θα περάσει

Κανένας ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ στο Γραμματικό! Το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν θα περάσει

Την Κυριακή 12/5 η Ανυπότακτη Αττική βρέθηκε στο χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Με ευθύνη της διοίκησης της κυρίας Δούρου επιχειρείται να ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και ένα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων: ο ΧΥΤΑ έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέμα, που καταλήγει στην παραλία στο Σέσι, σε θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη Natura Mία πρακτική η οποία είναι παράνομη, επικίνδυνη, αλλά και άκρως αντι-οικολογική. Πέραν των περιβαλλοντικών συνεπειών της εγκατάστασης, η τοποθέτησή της πάνω σε ρέμα αυξάνει τις πιθανότητες πλημμυρών στην περιοχή και αποδεικνύει ότι η κυρία Δούρου κάθε άλλο παρά αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν μετά τις τραγωδίες και τους νεκρούς από την σχεδόν ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία. Αποδεικνύει επίσης ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Δούρου ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν θα λειτουργήσει, επρόκειτο για μία πραγματική κοροϊδία.

Μετά την επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ πραγματοποιήθηκε πολύ επιτυχημένη σύσκεψη φορέων της περιοχής με πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις που έδωσαν ζωντάνια στο διάλογο αλλά και ελπίδα ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος παραλίας Γραμματικού Σέσι ‘’Ο ΠΑΝ’’, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός σύλλογος Βαρνάβα, το Κέντρο βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας Β.Α Αττικής, ο Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Γραμματικού και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Γραμματικού.

Από την πλευρά της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ παρευρέθηκε η υποψήφια Περιφερειάρχης Μαριάνα Τσίχλη και οι Γιώργος Αθανασόπουλος, Ηλίας Βλάχος και Γώγα Σιδέρη, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής και ο Ρωμανός Αγγελής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κεντρικού τομέα.

Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς που προσκάλεσαν την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ για να εκθέσει τις θέσεις της για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, αλλά και συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

 Στη σύσκεψη κλήθηκε και τοποθετήθηκε και ο ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα Νίκος Χουντής, ο οποίος έχει αγωνιστεί για την ανάδειξη του θέματος στην Ευρωβουλή και έχει πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ θα αγωνιστεί, στο πλάι των κατοίκων, για να μην λειτουργήσει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Προτάσσουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την αποκέντρωση.