Η Δημαρχία των ΜΑΤ εξαφανίζει τους ελεύθερους και πράσινους χώρους, παραδίδει ολόκληρο το κέντρο στην τουριστικοποίηση και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, προωθεί την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων

Η Δημαρχία των ΜΑΤ εξαφανίζει τους ελεύθερους και πράσινους χώρους, παραδίδει ολόκληρο το κέντρο στην τουριστικοποίηση και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, προωθεί την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές διάλυσης των δημόσιων ελεύθερων χώρων στο κέντρο της Αθήνας

Δευτέρα 29/8, 5.30 πμ στο Δημαρχείο (Πλατεία Κοτζιά)

Η Ανυπότακτη Αττική στηρίζει και συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και πρωτοβουλιών κατοίκων τη Δευτέρα 29/8 στο Δημαρχείο Αθηναίων, την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζει πολιτικές επιθετικής ανάπλασης των γειτονιών στο κέντρο της Αθήνας και παράδοσης των τελευταίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει στο κέντρο σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Μέσα στον Αύγουστο ο Λόφος Στρέφη έχει μετατραπεί σε αποκλεισμένο φρούριο για τους κατοίκους, με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να περιφρουρούν τις εργασίες «ανάπλασης» της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea. Το έργο της ανάπλασης προϋποθέτει καταστροφή της φυσικής μορφολογίας του Λόφου και αποσταθεροποίηση του οικοσυστήματος, αποψιλώνοντας τις πλαγιές, κόβοντας δέντρα, διαταράσσοντας τα ενδιαιτήματα ζώων και πουλιών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται τσιμεντοποίηση των μονοπατιών, παράδοση του Βυζαντινού σε ιδιώτη για να λειτουργήσει πολυτελές αναψυκτήριο,  αλλά και ενιαία περίφραξη με κάμερες, φυλάκια και φύλαξη σεκιούριτι. Από δημόσιος χώρο ζωτικής σημασίας για τη γειτονιά και τους κατοίκους, ο Λόφος επιχειρείται να μετατραπεί σε ένα αποστειρωμένο περίκλειστο χώρο.

Την ίδια πολιτική χυδαίας αδιαφορίας για τους ελεύθερους χώρους για τους κατοίκους, επιδεικνύουν άλλωστε και στην πλατεία Εξαρχείων. Αντί να ενισχυθούν οι δημόσιοι χώροι που είναι ανάσα για τους κατοίκους του κέντρου, περιορίζονται και τα λιγοστά δέντρα κόβονται  για την κατασκευή σταθμού ΜΕΤΡΟ σε μια περιοχή που εξυπηρετείται σχεδόν όσο καμία άλλη από μέσα σταθερής τροχιάς, με τρεις σταθμούς ΜΕΤΡΟ και τρένου σε πολύ κοντινή απόσταση. Κυνικά και προκλητικά, η πλατεία Εξαρχείων έχει πλέον μετατραπεί μέσα στον Αύγουστο σε περιφραγμένο εργοτάξιο, με τη μόνιμη παρουσία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ που έχουν στρατοπεδεύει στην περιοχή.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός, άλλωστε, από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για το Μεγάλο Περίπατο, έργο που θα μείνει στην ιστορία ως υπόδειγμα σπατάλης δημοσίου χρήματος, κοινωνικά άχρηστης και αντιαισθητικής παρέμβασης στον αστικό χώρο που εντείνει δραματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Πρόκειται για μια συνολική πολιτική ακραίας τουριστικοποίησης και παράδοσης του κέντρου της Αθήνας σε κερδοσκοπικά συμφέροντα από τη Δημαρχία Μπακογιάννη. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, αλλά και διακρίνεται για την προκλητική αδιαφορία για κοινωνικά χρήσιμους σχεδιασμούς, την πλήρη υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, για την στόχευση εξώθησης των κατοίκων από όλες τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου και μετατροπής του σε πολυτελές θέρετρο για τουρίστες, τη σπατάλη κρίσιμων πόρων σε μια εποχή που θα μπορούσαν να χρησιμεύουν για την ανακούφιση του λαού της Αθήνας από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Η εφαρμογή πολιτικών ανάπλασης του χώρου αποκλειστικά με την πυγμή της καταστολής και τις δυνάμεις των ΜΑΤ είναι το πραγματικό πρόσωπο της δημαρχίας Μπακογιάννη. Όχι μόνο η διοίκηση του δήμου αρνείται οποιαδήποτε διαβούλευση με τους κατοίκους και φορείς της πόλης και παρακάμπτει ακόμη και τις συγκροτημένες προτάσεις των κατοίκων (όπως το εναλλακτικό σχέδιο χωροθέτησης στην περίπτωση του ΜΕΤΡΟ), αλλά επιστρατεύει την ωμή καταστολή για να τσακίσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από τον άγριο ξυλοδαρμό και τις αναίτιες συλλήψεις κατοίκων των Εξαρχείων στις κινητοποιήσεις τους για το μετρό στην πλατεία και το λόφο του Στρέφη.

Η πολιτική αυτή ταυτόχρονα εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, που άλλωστε έχει και την πλειοψηφία στο Δήμο Αθηναίων, για επιβολή στο κέντρο της Αθήνας ενός δόγματος καταστολής, τρόμου και αστυνομοκρατίας. Ο Δήμος, σε απόλυτο συντονισμό με την κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠροΠο, δημιουργεί την εικόνα ενός στρατοκρατούμενου κέντρου, στοχοποιεί μια ολόκληρη γειτονιά, τα Εξάρχεια, δημιουργώντας απρόκλητες κατασταλτικές εντάσεις και αναίτιες επιθέσεις στους κατοίκους, εξυπηρετώντας με τη σειρά του τη στρατηγική της έντασης και της αστυνομοκρατίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο Μπακογιάννης επιχειρεί να παίξει καίριο ρόλο στις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για έναν δήμαρχο που απαίτησε να έχει λόγο και να εισηγείται τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για έναν δήμαρχο που συμμετείχε στην απαγόρευση της διαδήλωσης ενάντια στις υποκλοπές του Πρωθυπουργού των κοριών, Μητσοτάκη, δίνοντας θετική προφορική γνώμη, χωρίς φυσικά να ρωτήσει κανέναν και χωρίς καμία γνώση ή εμπλοκή του δημοτικού συμβουλίου. Επιλέγει έτσι ο Μπακογιάννης, να βρίσκεται εμπροσθοφυλακή του εσμού του καθεστώτος Μητσοτάκη, πιέζοντας για την εφαρμογή ενός νόμου που ακυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδήλωση, που η κυβέρνηση επιχειρεί να νεκραναστήσει. Τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά, δηλαδή κατασταλτικό όργιο που προκαλεί η λύσσα των ΜΑΤ, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Φυσικά, ο δήμαρχος που κόπτεται για την «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» του κέντρου της Αθήνας και επιδιώκει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην πολιτική της καταστολής, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά προκαλεί και συναινεί σε κάθε είδους event απευθυνόμενο σε τουρίστες που παραλύει κάθε τρεις και λίγο το κέντρο, σε εργάσιμες ώρες και ουδεμία σχέση δεν έχει με τις διαδηλώσεις, με αποκορύφωμα ότι έγινε ακόμα και ράλλυ στο Σύνταγμα. Αντίστοιχα, κανένα ενδιαφέρον δεν επιδεικνύει για το κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκαλεί το αίσχος των λαμαρινών και των τσιμέντων του «Μεγάλου Περιπάτου».

Να εμποδίσουμε την πολιτική που θυσιάζει το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την καθημερινότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, την πολιτική της καταστολής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κατοίκους, συλλογικότητες της αυτοδιοίκησης και της γειτονιάς, σε ένα πλατύ κίνημα υπεράσπισης της ζωής στην πόλη των Αθηνών.

Διαδηλώνουμε τη Δευτέρα 29/8, 5.30 πμ στην Πλατεία Κοτζιά