Η Ανυπότακτη Αττική στην εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Η Ανυπότακτη Αττική στην εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μέλη της Ανυπότακτης Αττικής παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν στην μαζική μουσική εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στις 19/2. Ένα ακόμα “έργο” της κυβέρνησης που σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και την εντολοδόχα τοπική δημοτική αρχή, έρχεται να προκαλέσει μια οικολογική καταστροφή σε μια ακόμα περιοχής της περιφέρειας Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο εκτεταμένου μπαζώματος και τσιμεντοποίησης μεγάλων τμημάτων του Ρέματος. Ένα ρέμα-υδροβιότοπος 12 στρεμμάτων, σπάνιας σημασίας για την πόλη της Ραφήνας και τις γύρω περιοχές. Εάν το έργο προχωρήσει είναι σαφές ότι θα αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της περιοχής, η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα υποβαθμιστεί, και ένα μοναδικό οικοσύστημα θα απειληθεί με αφανισμό. Η δημοτική αρχή αξιοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και εκμεταλλευόμενη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη έρχεται σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για την ‘’αξιοποίηση’’ του φυσικού πλούτου. Φαραωνικά έργα μετά από ελλιπείς μελέτες και εικονικές αδειοδοτήσεις που από τη μία θα καταστρέψουν το περιβάλλον και από την άλλη θα διακινδυνεύσουν ζωές με τη συνεχή απειλή εκχύλισης του Ρέματος με την παραμικρή βροχή, όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει στην Αθήνα και πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες (πχ Μάνδρα).

Απέναντι σε όλα αυτά διεξάγεται ένα συνεχής αγώνας αντίστασης των κατοίκων με συνεχείς κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με απώτερο σκοπό το μπλοκάρισμα του έργου. Μάχονται γιατί όπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι ίδιοι «δεν θέλουμε η Ραφήνα, ο τόπος που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε εμείς και τα παιδιά μας, να γίνει ο «νέος Κηφισός» που Κυβέρνηση, τοπική αρχή και ιδιώτες σχεδιάζουν για αυτούς χωρίς αυτούς.

Η πρωτοβουλία πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση μαθητών από σχολείο της Παλλήνης το οποίο εάν προχωρήσει το έργο θα γειτνιάζει για 7 χρόνια με το εργοτάξιο που θα στηθεί από την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

Ως Ανυπότακτη Αττική χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων και δηλώνουμε τη στήριξη μας στην καθημερινή μάχη που δίνουν μέχρι την οριστική ματαίωση του σχεδίου της Κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής. Για μια Αττική βιώσιμη, μια Αττική για τους κατοίκους της!