Η «αναμόρφωση» των Εξαρχείων ξεκινά από το ξεσπίτωμα οικογενειών προσφύγων και την αστυνομοκρατία.

Η «αναμόρφωση» των Εξαρχείων ξεκινά από το ξεσπίτωμα οικογενειών προσφύγων και την αστυνομοκρατία.

Χθες, η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε «επιχείρηση – σκούπα» στην περιοχή των Εξαρχείων με σκοπό την εκκένωση κατειλημμένων κτηρίων που αποτελούν αυτοδιαχειριζόμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων. 150 πρόσφυγες, οικογένειες, μητέρες, βρέφη και παιδιά ξεσπιτώθηκαν και προσήχθησαν στις αρχές ελέγχου αλλοδαπών. Όπως συνομολογήθηκε από την ΕΛΑΣ ο «θησαυρός» περί δήθεν άνδρων παρανομίας αποδείχτηκε άνθρακας αφού δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει το δόγμα «Νόμου και Τάξης» και παρουσιάζει το ανάλγητο πρόσωπο της αυταρχικής διακυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες και τους αδύναμους της κοινωνίας, επιχειρώντας να οξύνει τα πλέον αντιδραστικά και ρατσιστικά ιδεολογήματα για να νομιμοποιήσει την ακραία αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Την ίδια στιγμή δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες για απολύσεις, προχωρά στο ταχύτατο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και χτυπά την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των νέων.

Επιχειρώντας να αποκρύψει την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αλλά και να παρουσιάσει δήθεν θετικό «έργο», η κυβέρνηση κατασκευάζει απειλές για να καλλιεργήσει την τρομολαγνεία και να δώσει την εντύπωση ότι λύνει κάποιο πρόβλημα. Όμως, τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας δεν έχουν σχέση με τα Εξάρχεια, ή τις καταλήψεις στέγασης προσφύγων, αλλά παράγονται ακριβώς από την πολιτική που η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει και εξαγγέλλει και που ακολουθεί πιστά την μνημονιακή κατεύθυνση των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Το κατασταλτικό χτύπημα στην περιοχή των Εξαρχείων και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων είναι ο προάγγελος μιας συνολικής, μακροπρόθεσμης πολιτικής. Μιας πολιτικής που απειλεί να περιορίσει δραστικά τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, ξεκινώντας από τους πρόσφυγες για να επεκταθεί σε όλη την κοινωνία. Αλλά και μιας πολιτικής που αναδιαμορφώνει με το πρόσχημα της «κάθαρσης» ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και τις Αττικής με σκοπό την παράδοσή τους στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα που θα την εκμεταλλευτούν σε βάρος των κατοίκων των πόλεων. Την ίδια πολιτική στηρίζει και προωθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο των αγωνιστικών κινήσεων της αυτοδιοίκησης αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων στις γειτονιές.