Για ακόμη μία φορά ηλικιωμένοι σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε άθλιες συνθήκες

Για ακόμη μία φορά ηλικιωμένοι σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε άθλιες συνθήκες

Από δημοσίευμα του ThePressProject και ρεπορτάζ της Γωγω Κριεμπάρδη ενημερωθήκαμε για καταγγελίες σχετικά με άθλιες συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “εδώ και 10 μέρες δε λειτουργεί ο ο κλιματισμός, υπάρχουν λιποθυμίες καθημερινά, ενώ σε έναν ολόκληρο όροφο οι ηλικιωμένοι είναι γεμάτοι ψώρα, με τις κατσαρίδες να περπατούν ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα, στον δεύτερο όροφο περίπου 10 άτομα αντιμετωπίζουν ψώρα, η οποία ολοένα και εξαπλώνεται”.
Άμεσα καταθέσαμε αίτημα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών για να γίνει έλεγχος στη Μονάδα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των συνθηκών διαβίωσης στις ιδιωτικές ΜΦΗ της Αττικής τίθεται με τραγικό τρόπο. Μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια για τους τρόφιμους, ενώ ορισμένες έχουν σφραγιστεί. Η κατάσταση των ΜΦΗ είναι ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής εγκατάλειψης των πολιτών της Αττικής – και όχι μόνο, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Δημόσιες δομές ελάχιστες έως ανύπαρκτες, πλήρης κάλυψη από ασφαλιστικούς φορείς δεν υφίσταται, ενώ ο έλεγχος των ιδιωτικών ΜΦΗ είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ισχνός. Στην Περιφέρεια Αττικής, οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και τον έλεγχο των ΜΦΗ είναι σοβαρά  υποστελεχωμένες.
Η φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως και ευρύτερα των ευάλωτων ομάδων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματική ευκαιρία ή πεδίο κερδοφορίας. Είναι απαραίτητο να ιδρυθούν δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα και να ενισχυθούν οι ελάχιστες που υπάρχουν ήδη. Οι ιδιωτικές ΜΦΗ και όσες λειτουργούν ως ΝΠΙΔ να διέπονται από αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει το κόστος φροντίδας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι με μόνιμο προσωπικό, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών.