Επίσκεψη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Β. Εύβοιας

Επίσκεψη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Β. Εύβοιας

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Ανυπότακτης Αττικής επισκεφθήκαμε χωριά που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα στη Βόρεια Εύβοια, μαζί με αντιπροσωπείες των δημοτικών παρατάξεων Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού ΑργυρούποληςΑσυμβίβαστο Ίλιον και Χαλάνδρι Ενάντια. Η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Μ. Τσίχλη, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Ελληνικού Αργυρούπολης, Χ. Κορτζίδη, Ιλίου, Π. Κουτσιανά και Χαλανδρίου, Σ. Λαπιέρη, αλλά και εθελοντές από τις τρεις συλλογικότητες, συνομιλήσαμε με κατοίκους των πληγεισών περιοχών, με τον αντιδήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και τον πρόεδρο της κοινότητας Παπάδες.

Παραδώσαμε σχολικά είδη και είδη καθαρισμού που είχαν συγκεντρωθεί και, στη συνέχεια, με την πολύτιμη καθοδήγηση του αρμόδιου δασάρχη, προσφέραμε εθελοντική εργασία, βοηθώντας στον καθαρισμό καμένης έκτασης στο Δασικό Χωριό στους Παπάδες.

Με την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε και από κοντά το βιβλικό μέγεθος της καταστροφής.

Το δάσος έχει καεί ολοκληρωτικά, ενώ πάρα πολλές οικογένειες δεν μπορούν να σταθούν στον τόπο τους, καθώς η ρετσινοπαραγωγή, που αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητες πολλών χωριών έχει καταστραφεί, όπως και η μελισσοκομία.

Παράλληλα, η απειλή νέων καταστροφών είναι παραπάνω από ορατή, καθώς καθαρισμοί και αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για την εγκατάλειψη της δασικής υπηρεσίας που – πέρα από την αποστέρηση από αρμοδιότητες – είναι τραγικά υποστελεχωμένη και χωρίς χρηματοδότηση. Οι αφηγήσεις των κατοίκων, τόσο στους Παπάδες όσο και στην Αγία Άννα επιβεβαιώνουν απόλυτα την έλλειψη μέσων και σχεδιασμού για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση, αλλά και το γεγονός ότι τα σπίτια σώθηκαν από τους κατοίκους, που αναχαίτισαν τη φωτιά σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τα σπίτια, ακόμα και μέσα στις αυλές τους, με μέσα είτε των ίδιων, είτε των δημοτικών αρχών και των κοινοτήτων.

Η τεράστια καταστροφή στην Β. Εύβοια δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής εγκατάλειψης της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, αποτέλεσμα των πολιτικών που, αντί να στηρίζουν την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, δαπανούν αδιανόητα ποσά για την καταστολή και τους εξοπλισμούς.

Είναι αναγκαίος ο αγώνας για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, αλλά και για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων για να μην οδηγηθούν χιλιάδες άνθρωποι στην ανέχεια και να μην ερημώσουν οι καμένες περιοχές.